default-image

Οι Γερμανοί που έζησαν το Κρητικό Πάσχα σε μαρτυρικά χωριά

Κρήτη
Οι Γερμανοί που έζησαν το Κρητικό Πάσχα σε μαρτυρικά χωριά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιώσαν μία μοναδική ευκαιρία . Έζησαν  το Πάσχα στην Κρήτη και μάλιστα σε ένα από τα γραφικά και μαρτυρικά  χωριά της μεγαλονήσου, στη Βιάννο ,συμμετέχοντας με δέος στις ακολουθίες και τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας που αναβίωσαν στον τόπο μας από τη νηστεία μέχρι το  κάψιμο του Ιούδα , τα πυροτεχνήματα  και το τσούγκρισμα των αυγών.

Ο λόγος για μία ομάδα 8 μαθητών σχολείου Δεύτερης ευκαιρίας ,από την  επαρχιακή πόλη Kleve στη Βόρεια Ρηνανία -Βεστφαλία της  Γερμανίας  που στα πλαίσια εκπαιδευτικού προγράμματος για μαρτυρικούς δήμους , βρέθηκαν στη Βιάννο, από τις 24 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου και φιλοξενήθηκαν από τους μαθητές του λυκείου ,οι οποίοι και συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα.

Με δέος και κατάνυξη οι Γερμανοί μαθητές παρακολουθούν την περιφορά του επιταφίου από το σημείο κατατεθεν της Βιάννου, τον πέρα πλάτανο.

"Το ταξίδι μας περιελάμβανε αρκετές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και φαράγγια .Και βεβαίως επίσκεψη στα μαρτυρικά χωριά της περιοχής ,όπου μάθαμε για την ιστορία τους και τις σφαγές που διαπράχθηκαν ,ενώ βρεθήκαμε και στα Αμιρά και το μουσείο ολοκαυτώματος όπου πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε",τονίζει στο neakriti.gr ένας απο τους μαθητές της Γερμανικής αποστολής.

Μεγάλο το ενδιαφέρον των μαθητών από την επίσκεψη  τους στο μουσείο ολοκαυτώματος της Βιάννου.

Επίσης οι μαθητές βρέθηκαν στο Μύρτος και τη Σητεία, κάθισαν στα θρανία των μαθητών της Βιάννου για εργασίες του προγράμματος ενώ δεν παρέλειψαν να επισκεφθούν τον Κερατόκαμπο και την πινακοθήκη,όπου φιλοξενούνται  έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι διαμορφώνουν τη σκηνή εικαστικών τεχνών των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα,θαυμάζοντας από κοντά έργα εγχώριων καλλιτεχνών.

Πάσχα στη γραφική Σύμη για την μαθητική αποστολή

Η  γερμανική αποστολή έμεινε στη μαρτυρική Βιάννο, όπου έμαθαν για τα έθιμα και την παράδοση του τόπου και γενικότερα του νησιού ,ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς θησαυρούς  της Κρήτης αλλά κυρίως γεύτηκαν στο έπακρο  αυτό που είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο την Κρητική φιλοξενία. "Ζήσαμε μια μοναδική εμπειρία. Η φιλοξενία σας δεν μπορεί να περιγράφει με λόγια. Οι Κρητικοί είστε φιλότιμοι και κάνετε τα πάντα για να περιποιηθείτε τον ξένο επισκέπτη που θα βρεθεί στον τόπο σας ,"δηλώνει στο neakriti.gr ένας από τους Γερμανούς μαθητές.

"Αυτό που πραγματικά μας γοήτευσε ήταν το πώς βιώνουν εδώ οι κάτοικοι την Μεγάλη εβδομάδα , παρακολουθήσαμε τις Ακολουθίες και είδαμε από κοντά με  πόση κατάνυξη οι κάτοικοι βίωσαν τα πάθη του Χριστού. Από τις ετοιμασίες  που κάνουν οι νοικοκυρές με το άσπρισμα των σπιτιών και των αυλών τους ,μέχρι τα παραδοσιακά γλυκίσματα την μαγειρίτσα και το σούβλισμα του οβελία. Αυτό όμως που μας προκάλεσε δέος ήταν η λειτουργία το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης αλλά και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής με την περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του χωριού ",τονίζει μία άλλη Γερμανίδα μαθήτρια.

Επίσκεψη των μαθητών στο Δημαρχείο της Βιάννου
Οι μαθητές συνδράμουν και στην προετοιμασία ενός μεσημεριανού γεύματος
Στο σχολείο της Βιάννου για εργασίες του προγράμματος οι Γερμανοί μαθητές
Στιγμές χαλάρωσης σε καφετέρια στον Κερατόκαμπο

Να σημειωθεί ότι και η Κρητική αποστολή βρέθηκε προ μηνών στην πόλη Kleeve όπου και φιλοξενήθηκε από τους Γερμανούς μαθητές . Ένα ταξίδι που περιελάβανε επισκέψεις σε διάφορες ιστορικές περιοχές αλλά και συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ενώ αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους Κρήτες μαθητές το γεγονός ότι την περίοδο που επισκέφθηκαν τη Γερμανία ήταν Χριστούγεννα οπότε  και η επαρχιακή πόλη ήταν στολισμένη ενώ και οι άνθρωποι, πάρα το τσουχτερό κρύο και το χιόνι που έπεφτε εκεί αγκάλιασαν θερμά τα παιδιά και τους συνοδούς τους

Πλούσιο άρωμα Κρήτης πήραν μαζί τους φεύγοντας οι Γερμανοί μαθητές

"Μας έκανε εντύπωση το ποσό ζεστά μας υποδέχτηκαν και μας περιποιήθηκαν. Επισκεφτήκαμε ένα  πανεπιστήμιο καινούριο που άνοιξε εκεί .Επίσης η ζωή είναι τελείως διαφορετική...όλα σε μια τάξη.. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών υπεροχή. Όλα ιδια,ομοιομορφα.. Επισκεφτήκαμε και κάτι εκκλησίες καθολικές. Ήταν Χριστούγεννα.. Όλος ο στολισμός πολύ ωραίος.. Και όλα αυτά μας έκαναν να αγαπήσουμε την Γερμάνια.. Να την δούμε αλλιώς.. Και να θελήσουμε να ξανάπαμε.. Και οι άνθρωποι πολύ καλοί και η χώρα ..."υπογραμμίζει στο neakriti.gr η Ζαχαρούλα Παπαδάκη ,μαθήτρια του λυκείου της Βιάννου.

Το μήνυμα πάντως που έστειλαν οι Γερμανοί φεύγοντας ήταν:Να συνεχίσουν οι Κρητικοί να είναι τόσο φιλόξενοι άνθρωποι και παρά τα όσα έχουν προηγηθεί  μεταξύ των δύο χωρών Ελλάδας -Γερμανίας ,οι νέοι της Γερμανίας ρίχνουν γέφυρες αλληλοκατανόησης και αλληλοστήριξης  προς τους Κρητικούς "πατώντας" άλλωστε και στο σύνθημα του προγράμματος <Οι νέοι χτίζουν το μέλλον>.

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News