default-image

Η Μάχη της Κρήτης στο Ευρωκοινοβούλιο

Κρήτη
Η Μάχη της Κρήτης στο Ευρωκοινοβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα ζητήματα της ιστορικής μνήμης και της ανάδειξης της διεκδίκησης των γερμανικών κατοχικών οφειλών προς την Ελλάδα, απασχολούν το Ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, πριν δέκα μέρες η Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, οργάνωσε στο ελληνικό Κοινοβούλιο εκδήλωση με θέμα «Ιστορική μνήμη και χρέος», κατά την οποία παρουσιάστηκαν βιβλία και έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου από τις κατοχικές δυνάμεις των ναζί και τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Το θέμα ξαναμπαίνει στο τραπέζι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη φορά, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή τουΣΥΡΙΖΑ και της Ευρωπαϊκής ΑριστεράςΣτέλιου Κούλογλου. Συγκεκριμένα οργανώνεται εκδήλωση στοΕυρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες,για τα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση του ευρωβουλευτή για την υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης, την αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής που υπέστη η Ελλάδα κατά τη Γερμανική Κατοχή, η οποία εμπόδισε τη χώρα να μπει γρήγορα σε πορεία ανάπτυξης και την ανάδειξη του ζητήματος της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Στην εκδήλωση είναι προσκεκλημένοι και παρευρίσκονται οκτώ δήμαρχοι και φορείς από ισάριθμα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης. Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες είναι ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης, ο δήμαρχος Κανδάνου Αντώνης Περράκης, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, ο αντιδήμαρχος Αμαρίου Μανώλης Καλομενόπουλος και εκπρόσωποι φορέων από την Καλή Συκιά.

Από την Αθήνα στις Βρυξέλλες

Η εκδήλωση του Στέλιου Κούλογλου στην Ευρωβουλή αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορική Μάχη της Κρήτης που ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 1941 και έμεινε στην ιστορία τόσο για την καθολική αντίσταση των Κρητών ενάντια στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν οι εισβολείς και το ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγγενείς των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, οι δήμαρχοι Ανωγείων, Κανδάνου Βιάννου, τοπικοί φορείς και ιστορικοί με ενεργό δράση στα ζητήματα της ιστορικής μνήμης, Κατοχής και Αντίστασης στην Κρήτη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Πυρπόληση γυναικών στην Καλή Συκιά- Ολοκαύτωμα από Γερμανούς ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής», ενός αποσπάσματος από την εκπομπή Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα με τίτλο «Η Ελλάδα του Χίτλερ»με προσωπικές μαρτυρίες από τη Μάχη της Κρήτης, καθώς και του ντοκιμαντέρ αμερικανική παραγωγής «11th Day».

Ταυτόχρονα, παρουσιάζεταιφωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Κώστα Κουτουλάκη στο οποίο αποτυπώνονται με συγκλονιστικό τρόπο οι ναζιστικές θηριωδίες στην Κρήτη και η οδύνη του κρητικού λαού.

Αποστολή στις Βρυξέλλες και φωτογραφίες: Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News