default-image

Κραυγαλέες φωτογραφικές διατάξεις

Κρήτη
Κραυγαλέες φωτογραφικές διατάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θλιβερή η εικόνα στη συζήτηση του συνεχώς επεκτεινόμενου από φωτογραφικές διατάξεις νομοσχεδίου για την Έρευνα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, που ξεκίνησε και πάλι από την περασμένη Τρίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, προεξέχοντος του αρμόδιου υπουργού Φωτάκη, σηματοδοτεί τη δική του εποχή με ένα μεγαλύτερο ύψος στον πήχη των φωτογραφικών διατάξεων, σε υποθέσεις που επιχειρείται να κλείσουν αεροστεγώς.

Ο αρμόδιος υπουργός στην προσπάθεια αιτιολόγησης περίεργων διατάξεων, που αφορούν και πεπραγμένα διοικήσεων του ΙΤΕ, χρησιμοποίησε την υπουργική πεπατημένη και όχι κάτι το καινοτόμο. Αυτά σαφώς και δεν αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αλλά όλες τις προηγούμενες, όμως με τον ίδιο σε αυτό το νομοσχέδιο να προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι.

Η "Ν.Κ." τα τελευταία δύο χρόνια αναδεικνύει συνεχώς και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων το σαθρό των διαδικασιών νομοθέτησης στο χώρο αυτό, με εμφατική και πλήρως αντιπροσωπευτική τη συντεχνιακή αντίληψη του χώρου που με την ενδέκατη εντολή του Μωυσή θέλει αυτός να πρέπει να διοικείται από φεουδάρχες καθηγητές πανεπιστημίων, χωρίς καμία αξιολόγηση πεπραγμένων τους και με θητείες τύπου Καντάφι.

Στην ίδια τροχιά, το τελευταίο επεισόδιο της "φωτογραφικής" για την απαλλαγή πανεπιστημιακών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης θέλει 6 πανεπιστημιακούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να επανακαταθέτουν για ξεκάρφωμα την απαλλακτική τροπολογία που χάθηκε στο συρτάρι, υποβλήθηκε κατά λάθος λόγω σφάλματος μιας γραμματέως, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε και στο τέλος έρχεται και πάλι μετά βαΐων και κλάδων.

Ποιος ο λόγος όμως για τον ντόρο γύρω από τη συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία ουσιαστικά είναι αχρείαστη, όπως λέει ο υπουργός, αφού οι συγκεκριμένες υποθέσεις έχουν σχεδόν κλείσει δικαστικά;

Η "Ν.Κ." με ρεπορτάζ που προκύπτει από εργαζόμενους στα ερευνητικά κέντρα αποκαλύπτει άλλες φωτογραφικές διατάξεις που εκθέτουν πολιτικά τον αρμόδιο υπουργό...

Φωτογραφική διάταξη Νο1

Παράταση θητείας διευθυντών των ινστιτούτων: Οι θητείες των διευθυντών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων είναι ένα θέμα που έχουμε αναδείξει εδώ και δύο χρόνια. Θέσεις που καταλαμβάνονται από πανεπιστημιακούς προσφέρουν ευχέρεια χρήσης επιχορηγήσεων, ανθρωπίνων πόρων, πρόσληψης συζύγων και τέκνων, συμμετοχής σε εταιρείες μέσω παρένθετων προσώπων και δωρεάς εργαζομένων για χρήση από εταιρείες.

Ειδικά στο ΙΤΕ, πριν 3 χρόνια, υπήρχε διευθυντής Ινστιτούτου που περνούσε καμιά εβδομάδα το εξάμηνο στο γραφείο του στο Ηράκλειο, εάν οι υποχρεώσεις του στο Λονδίνο το επέτρεπαν. Γενικά οι περισσότεροι διευθυντές σε όλα σχεδόν τα κέντρα εξακολουθούν να έχουν θητείες 10 ή ακόμα και 15 ετών, καταστρατηγώντας κάθε δυνατή πρόβλεψη ανοχής των νόμων, με την υποβοήθηση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας που ανήκει παραδοσιακά στον ίδιο συντεχνιακό χώρο. Και ενώ λοιπόν κατά τη συζήτηση του προηγούμενου νόμου πριν 2 χρόνια είχαν γίνει τεράστιο θέμα οι θητείες των διευθυντών των ινστιτούτων, μπαίνοντας επιτέλους ένας φραγμός των 2 θητειών, ο υπουργός επιλέγει τη μέθοδο μίας ακόμα παράτασης 6 μηνών. Η συγκεκριμένη διάταξη αφορά, μεταξύ άλλων, τρεις διευθυντές του ΙΤΕ.

Φωτογραφική διάταξη Νο2

Επιλογή διευθυντών με προσωρινό ΕΣΕΤ: Πώς θα επιλεχθούν 10 και πλέον διευθυντές σε όλα τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα; Με μια σύνθεση ΕΣΕΤ που θα ορίσει ο ίδιος ο υπουργός, αποπέμποντας το διακεκριμένο διεθνώς επιστήμονα Ιωσήφ Σηφάκη. Μια σύνθεση που θα κρίνει, μεταξύ άλλων, 3 θέσεις διευθυντών ινστιτούτων του ΙΤΕ, και εκείνη του ίδιου του υπουργού, δηλαδή του προέδρου του ΙΤΕ.

Την ευθύνη για την καθυστέρηση στις προκηρύξεις αποδείχθηκε ότι φέρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και της ΓΓΕΤ, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι δεν προέβησαν στις βασικές διοικητικές ενέργειες για τη δημοσιοποίηση των προκηρύξεων αυτών, παρότι το προέβλεπε ο νόμος. Μάλιστα, οι καθυστερήσεις φέρεται να οδήγησαν το προηγούμενο καλοκαίρι διακεκριμένη επιστήμονα να μην αποδεχτεί την εκλογή της στη θέση διευθυντή Ινστιτούτου στο ΙΤΕ και να αναχωρεί για το εξωτερικό.

Φωτογραφική διάταξη Νο3

Νομική ισχυροποίηση των εσωτερικών κανονισμών για παρέμβαση σε ανοικτή δικαστική διαμάχη: Ο υπουργός Έρευνας αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα των νέων φιλόδοξων επιστημόνων, όπου βάσει του νομοσχεδίου θα στηριχθούν εμπράκτως ώστε να μπορέσουν να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους, και να παράξουν επιστημονικά αποτελέσματα.

Στο σημείο αυτό η "Ν.Κ." παρουσιάζει μια υπόθεση που έχει ξεκινήσει πάνω από μια δεκαετία και αφορά την, όπως αποφάνθηκε πρωτόδικα το δικαστήριο, παράνομη εκμετάλλευση από το ΙΤΕ εφεύρεσης ερευνήτριας. Το ΙΤΕ, χωρίς να ενημερώσει τους εφευρέτες μιας οικονομικά προσοδοφόρας, όπως αποδείχτηκε, εφεύρεσης, εκμεταλλεύτηκε τα αποτελέσματα αυτά, με αποτέλεσμα η υπόθεση να πάρει τη δικαστική οδό. Παράλληλα, το ΙΤΕ υπέβαλε αγωγή, αξιώνοντας αποζημίωση από την ερευνήτρια, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, για συκοφαντική δυσφήμηση, η οποία εντέλει δεν προχώρησε και απέλυσε την ερευνήτρια με συνθήκες τη διερεύνηση των οποίων εξέτασε δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε υπέρ του ΙΤΕ, με το σκεπτικό ότι ο εσωτερικός κανονισμός των ερευνητικών κέντρων υπερέχουν της γενικής εργατικής νομοθεσίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση απόλυσης έχει ανοίξει την κερκόπορτα στα ερευνητικά κέντρα για ευχέρεια απολύσεων χωρίς τη διεξαγωγή πειθαρχικού συμβουλίου ή την οιαδήποτε κλήση σε απολογία, για την οποία καταβάλλεται προσπάθεια να επιδιορθωθεί δικαστικά στο Εφετείο. Τι έρχεται λοιπόν να κάνει μια ακόμα παράγραφος του νομοσχεδίου; Να νομιμοποιήσει την ισχύ των εσωτερικών κανονισμών ως ισοδύναμα νόμου, ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα αλλαγής της πρωτόδικης απόφασης, που ουσιαστικά αποφάσισε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των ερευνητικών κέντρων μπορούν αδιακρίτως να απολύσουν οποιοδήποτε εργαζόμενο. Αυτά από την κατά τ' άλλα αριστερή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Φωτογραφική διάταξη Νο4

Αναδρομική διάταξη για την τακτοποίηση αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου σε εκκρεμή δίκη των μελών του Δ.Σ. του ΙΤΕ: Ανέκαθεν σε νομοσχέδια «ελάσσονος» πολιτικής σημασίας, σε τηλεοπτικούς όρους, δε γίνεται επί της ουσίας συζήτηση. Είναι δε σύνηθες σε αυτά να προστίθεται η καραμέλα «...και άλλων διατάξεων», ένα γκολπόστ μέσα από το οποίο μπορούν να περάσουν εύκολα διατάξεις αθώωσης σε δικαστική εκκρεμότητα, υπόθεση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, δημιουργώντας ευνοϊκότερο δικαστικά καθεστώς για την κρίση υποθέσεων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη χωρίς διαγωνισμό επέκταση υπηρεσιών καθαριότητας και ασφάλειας σε εργολάβους, την καταβολή ποσών σε υπαλλήλους του ΙΤΕ και τη νομιμοποίηση ανύπαρκτου πτυχίου, με την υπόθεση να εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ Νο5

Ομηρία νέων επιστημόνων

Μια άλλη διάταξη, η αυτοκρατορική παράταση εφαρμογής της οποίας από το γενικό γραμματέα της ΓΓΕΤ Μαλούτα το προηγούμενο καλοκαίρι ξεσήκωσε τους εργαζομένους σε όλα τα ερευνητικά κέντρα, αφορά στην ευχέρεια κρίσης τους σε θέση ερευνητή στα κέντρα που ήδη έχουν θέσεις μόνιμες ή αορίστου χρόνου. Εργαζόμενοι, όλοι τους με υψηλά προσόντα, αιτήθηκαν στις αρχές του 2015 την κρίση τους. Από την ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου από τον Κώστα Φωτάκη, χωρίς αιτιολογία και με διάφορες παρατάσεις, η διάταξη δε φαίνεται να βρίσκει το δρόμο της ενεργοποίησης, παρότι σε ορισμένα κέντρα αυτή υλοποιήθηκε, καθώς τα βοηθά στην προσέλκυση πόρων και στη μετάγγιση νέων επιστημόνων σε θέσεις ευθύνης. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρόεδρος του "Δημοκρίτου" (αντίθετα προς την πλειοψηφία των προέδρων των κέντρων που δεν ήταν και τόσο πρόθυμοι να την εφαρμόσουν, διότι με τον τρόπο αυτό έχαναν την ευχέρεια να τοποθετήσουν τα δικά τους παιδιά με φωτογραφικές προκηρύξεις) προσπάθησε να την εφαρμόσει για 20 περίπου αιτηθέντες επιστήμονες, δεδομένο που φαίνεται να οδήγησε στην άκομψη αποπομπή του από τη θέση του προέδρου την επομένη των 67ων γενεθλίων του με υπουργική απόφαση, με επίσημο πρόσχημα το όριο ηλικίας.

Σε συνέχεια αυτής της υπόθεσης, τα ασφαλιστικά μέτρα που εκδικάστηκαν δικαίωσαν τον πρόεδρο του "Δημόκριτου", που επανήλθε στη θέση του, και εξακολουθεί, αποτελώντας τη μειοψηφία, να εφαρμόζει τη διάταξη προς όφελος των εργαζομένων του "Δημοκρίτου".

Με τη χειρουργική τροποποίηση της μεταβατικής διάταξης από τον υπουργό Φωτάκη, οι εργαζόμενοι καλούνται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να κριθούν για μια άλλη (!) θέση από εκείνη που αρχικά είχαν αιτηθεί. Μάλιστα, σε αυτήν την πρωτότυπη εφαρμογή κρίσης δε δίνεται καν ευχέρεια ένστασης κατά του αποτελέσματος. Πλέον, με τη διάταξη αυτή οι εργαζόμενοι οδηγούνται σαν τα αρνιά στη σφαγή, καθώς θα κριθούν σε γνωστικά αντικείμενα άσχετα ή γενικότερα από εκείνα που οι ίδιοι αιτήθηκαν, ώστε να υποαξιολογηθούν και στο τέλος να χάσουν την εξέλιξή τους, προκειμένου με νεότερες φωτογραφικές προκηρύξεις να εισαχθούν σε θέσεις ερευνητών τα δικά τους παιδιά.

ρεπορτάζ: Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News