Ειδήσεις

Εκπτώσεις από σήμερα μετά τα άδεια ταμεία του Πασχα

Στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, που ξεκινούν σήμερα Τετάρτη, έχουν εναποθέσει τις τελευταίες τους ελπίδες για "ανάσταση" της αγοράς οι έμποροι της Κρήτης. Μια "ανάσταση" που δεν ήρθε, όπως όλοι έλπιζαν, την εορταστική περίοδο, με την κίνηση να είναι πτωτική και τους τζίρους να σημειώνουν αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολιουδάκη, μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, που μίλησε στο neakriti.gr, οι έμποροι προσβλέπουν στην περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, η οποία όμως έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ ακόμη περισσότερο ελπίζουν στην τουριστική κίνηση, εφόσον βέβαια δεν αλλάξει κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό.

Οι έμποροι ελπίζουν τώρα να καλύψουν τα "σπασμένα" μέσω των εκπτώσεων και να πάρουν οικονομική "ανάσα".

Σύμφωνα με τα όσα είχαν αποφασιστεί, επιτρέπεται πώληση εμπορευμάτων ή παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο.

α) Τακτικές εκπτώσεις: Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι 10 μέρες των εκπτώσεων, όπως αναφέρονται στο νόμο, είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.

Γκρίνια

Έμποροι και καταστηματάρχες έκαναν Πάσχα με άδεια ταμεία, καθώς δε θεωρούν ικανοποιητική την κίνηση στην αγορά της Κρήτης την περίοδο των γιορτών. Η κίνηση όχι μόνο κινήθηκε πτωτικά, αλλά οι γιορτές άφησαν πίσω τους γκρίνια και παράπονα, αφού η αγορά κινήθηκε μόνο Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο.

Ο χειρότερος χειμώνας

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 30-40 χρόνων για τους εμπόρους της Κρήτης. Όπως λένε χαρακτηριστικά, μόνο οι καταστηματάρχες που κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους ξέρουν πώς τα κατάφεραν...

Τις επόμενες εβδομάδες οι έμποροι έχουν μπροστά τους το βαρύτατο φόρο εισοδήματος και τα νοικοκυριά τις φορολογικές δηλώσεις, φορτία στις πλάτες των φορολογουμένων, με αποτέλεσμα πιθανόν να μην έχουν την καλύτερη διάθεση για αγορές και ψώνια. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία για τους καταστηματάρχες, οι οποίοι, αφού κατάφεραν να επιβιώσουν στα χειρότερα, ελπίζουν σε καλύτερες μέρες...

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή

Και την ερχόμενη Κυριακή προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων, ωστόσο η ΓΣΕΕ, με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, και στηρίζοντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), προκηρύσσει 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου, κατά την οποία έχει «επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων», όπως αναφέρει.

Ρεπορτάζ:Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια