Ειδήσεις

Ξανά αναβολή για το αεροδρόμιο Καστελίου;

Σε παρωδία εξελίσσεται για μια ακόμη φορά το σήριαλ με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι η δημοπράτηση του οποίου οδεύει και πάλι προς αναβολή.

Προς αναβολή φέρονται να οδηγούνται τρία μεγάλα έργα στη χώρα η δημοπράτηση των οποίων αναμενόταν να γίνει μέσα στο Μάιο. Εκτός από το αεροδρόμιο στο Καστέλι, στην ίδια μοίρα βρίσκονται  το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και τα πρώτα  τμήματα του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο πάγωμα των μεγάλων έργων οδηγούν η οικονομική αβεβαιότητα και οι  απεργιακές κινητοποιήσεις των μηχανικών.

Πρόφαση μπροστά στην ελλιπή προετοιμασία του έργου χαρακτηρίζει τη νέα αναβολή ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Ειδικότερα για το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην αγορά κατασκευών επισημαίνουν πως παρά το σοβαρό ενδιαφέρον από διεθνείς ομίλους, η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή  καθώς οι επενδυτές πρέπει να βρουν και ιδιωτικά κεφάλαια. Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης με τον προϋπολογισμό στα 850.000.000 ευρώ. Το δημόσιο θα κατέχει το 45% - 55% της εταιρείας διαχείρισης του νέου αεροδρομίου.

Εντός της εβδομάδας επιδιώκουν ενημέρωση οι τοπικοί φορείς όπως δήλωσε στο Ράδιο 9,84 ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης. Πρόσθεσε ότι υπηρεσιακοί του υπουργείου ζητούσαν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό να δώσει μία νέα παράταση λόγω της αλλαγής των τευχών Δημοπράτησης.

Το υπουργείο Υποδομών υποστηρίζει πως "η συγκεκριμένη σύμβαση παραχώρησης δε θα θυμίζει σε τίποτα όσες έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς το έργο θα αφορά στη χρηματοδότηση, κατασκευή και διαχείριση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι μαζί με τις οδικές συνδέσεις με τον Βόρειο (ΒΟΑΚ) και Νότιο (ΝΟΑΚ) οδικό άξονα Κρήτης. Ωστόσο, οι πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο που "ζυγίζει" η Eurostat τις συμβάσεις παραχώρησης ανατρέπει το σχεδιασμό του υπουργείου.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια