Ειδήσεις

Καταγγελία Greenpeace: Έρχονται τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη

Μυστικά έγγραφα από τις διαπραγματεύσεις της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) έθεσε στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung και των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών WDR και NDR η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Το αρχείο έκτασης 240 σελίδων που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου αναμένεται να προκαλέσει πάταγο.

Η Greenpeace ανησυχεί ότι η συμφωνία θα επιβάλει στην Ευρώπη χαλάρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας όπως ισχύει στις ΗΠΑ. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια και την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων φυτών και τροφίμων.

«Όσα έφταναν μέχρι τώρα στη δημοσιότητα από τις μυστικές διαπραγματεύσεις ακούγονταν σαν εφιάλτης. Τώρα γνωρίζουμε ότι ο εφιάλτης μπορεί να γίνει πραγματικότητα», υπογραμμίζει ο ειδικός της Greenpeace Γιούργκεν Κνιρς.

Η αυθεντικότητα των εγγράφων που έχει στα χέρια της η οργάνωση επιβεβαιώθηκε από πρόσωπα που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Suddeutsche Zeitung, οι ΗΠΑ απειλούν με μποϊκοτάζ τις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων, ώστε να πιέσουν την Ευρώπη να εισαγάγει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πηγές, ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το επιτακτικό αίτημα των ευρωπαίων για αντικατάσταση των επίμαχων ιδιωτικών διαιτητικών δικαστηρίων που αποφαίνονται για τις καταγγελίες ενάντια στις πολυεθνικές με ένα δημόσιο σύστημα απονομής δικαιοσύνης.

Με την δημοσιοποίηση των εγγράφων της TTIP οι πολίτες θα αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και στην Ευρώπη;

Από την εποχή την έναρξης των συνομιλιών πριν από τρία χρόνια έχουν διαρρεύσει στην κοινή γνώμη διάφορες πληροφορίες για το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποιεί τις προτάσεις της, δεν ισχύει το ίδιο και για τις ΗΠΑ. Οι ίδιοι οι Γερμανοί βουλευτές μπορούσαν μέχρι σήμερα να δουν τα σχετικά κείμενα μόνο μέσα σε ελεγχόμενους χώρους.

«Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ποιες είναι οι απαιτήσεις των ΗΠΑ» σχολιάζει ο Κλάους Μίλλερ, πρόεδρος του γερμανικού Κέντρου Καταναλωτών. «Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν όλες τις ανησυχίες μας για εκείνα που θέλουν να πετύχουν οι Αμερικανοί όσον αφορά την αγορά των τροφίμων» αποκαλύπτει ο Μίλλερ. Μήπως αυτό συνεπάγεται ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα θα εισέλθουν κανονικά στην ευρωπαϊκή αγορά;

Πηγή: econews

Σχόλια