Ειδήσεις

Microsoft: Aποθήκευση δεδομένων σε DNA

Τη συνεργασία της με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Twist Bioscience, με σκοπό να δοκιμάσει τεχνολογίες για τη φύλαξη κάθε είδους ψηφιακών πληροφοριών σε γενετικό υλικό, ανακοίνωσε η Microsoft.

Όπως συμβαίνει και με τα συμβατικά ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης, το DNA κωδικοποιεί τις γενετικές πληροφορίες σε διακριτές μονάδες. Στην περίπτωση του γενετικού υλικού, οι μονάδες αυτές είναι η αδενίνη, θυμίνη, κυτοσίνη, γουανίνη, δηλαδή οι τέσσερις βάσεις των νουκλεοτιδίων που συνθέτουν τις αλυσίδες DNA.

Ωστόσο, παρά την παραπάνω ομοιότητα, τα συμβατικά ψηφιακά μέσα αποθήκευσης έχουν το μειονέκτημα ότι είναι ογκώδη και χρειάζονται τακτική συντήρηση για να μπορούν οι πληροφορίες να είναι προσβάσιμες έπειτα από αρκετές δεκαετίες.

Στον αντίποδα, το γενετικό υλικό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στον χρόνο, αφού για παράδειγμα έχουν εντοπισθεί άθικτες αλυσίδες DNA ακόμη και σε λείψανα δεινοσαύρων, που έζησαν πριν από 28.000 χρόνια.

Επίσης, παρά το μικρό μέγεθος που έχουν οι αλυσίδες DNA, μπορούν να «πακετάρουν» τεράστιους όγκους πληροφοριών. Κάτι που, σύμφωνα με την Twist Bioscience, σημαίνει πως δεν θα χρειάζονταν πάνω από 20 γραμμάρια γενετικού υλικού για να αποθηκευτούν όλες οι ψηφιακές πληροφορίες που υπάρχουν σήμερα.

Την ίδια στιγμή, τα τελευταία χρόνια έχει πέσει κατακόρυφα το κόστος κωδικοποίησης και «ανάγνωσης» των πληροφοριών που είναι κρυπτογραφημένες στις αλυσίδες των νουκλεοτιδίων. Για να γίνει η αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, η οποία ολοκληρώθηκε το 2003, χρειάσθηκε να συσταθεί ένα διεθνές πρότζεκτ το οποίο χρηματοδοτήθηκε με πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στα πλαίσια της συνεργασίας, η Twist Bioscience θα συνθέσει γενετικό υλικό με συνολικό μήκος 10 εκατομμυρίων νουκλεοτιδίων. Με αυτό το δείγμα, οι δύο εταιρείες θα μελετήσουν από κοινού τεχνολογίες για την κρυπτογράφηση πληροφοριών και την «ανάγνωσή» τους.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της η Twist Bioscience, ο στόχος είναι να δημιουργηθούν «σκληροί δίσκοι» από DNA, με σκοπό τη φύλαξη πολύτιμων δεδομένων για χιλιάδες χρόνια, τα οποία δεν «διαβάζονται» πολύ συχνά - όπως, για παράδειγμα, τα ιστορικά αρχεία των βιβλιοθηκών.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια