Ειδήσεις

Εκπτώσεις μετά το χειρότερο χειμώνα των τελευταίων 40 ετών

Μετα το αρνητικό πρόσημο των γιορτών οι καταστηματάρχες προσβλέπουν στις ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκινούν από την Τετάρτη.Ελπίζουν σε εισπράξεις και χαμόγελα, μετα την πτωτική κίνηση των τελευταίων ημερών που δεν άφησε και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Πολιουδάκη μέλους της Ομοσπονδίας Εμπορικών συλλόγων Κρήτης  και του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου που μίλησε στο neakriti.gr οι έμποροι προσβλέπουν στην περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων - που ξεκινάει από την Τετάρτη 4 Μαϊου- η οποία όμως έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι δεν μπορεί να επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα ενώ ακόμη περισσότερο ελπίζουν στην τουριστική κίνηση ,εφόσον βέβαια δεν αλλάξει κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό.

Οι έμποροι ελπίζουν τώρα να καλύψουν τα «σπασμένα» μέσω των εκπτώσεων και να πάρουν οικονομική «ανάσα».

Σύμφωνα με τα όσα είχαν αποφασιστεί επιτρέπεται πώληση εμπορευμάτων ή η παροχή υπηρεσιών με μειωμένες τιμές, δηλαδή οι εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο.


α) Τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

β) Ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι: το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.Οι 10 ημέρες των εκπτώσεων, όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.

Αντιδράσεις για την Κυριακή 8 Μάϊου

Και την ερχόμενη Κυριακή προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων ωστόσο η ΓΣΕΕ με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής και στηρίζοντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας Iδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Ι.Υ.Ε), προκηρύσσει 24ωρη Γενική Απεργία για την Κυριακή 8 Μάϊου, κατά την οποία έχει "επιβληθεί το άνοιγμα των καταστημάτων" όπως αναφέρει.

Πάσχα με άδεια ταμεία

Έμποροι και καταστηματάρχες έκαναν Πάσχα με άδεια ταμεία καθώς δεν θεωρούν ικανοποιητική την κίνηση στην αγορά της Κρήτης την περίοδο των γιορτών.

Η κίνηση όχι μόνο κινήθηκε πτωτικά αλλά οι γιορτές άφησαν πίσω τους γκρίνια και παράπονα, αφού η αγορά κινήθηκε μόνο Μ.Παρασκευή και Μ.Σάββατο.

Ο χειρότερος χειμώνας των τελευταίων 30-40 χρόνων

Μάλιστα σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 30-40 χρόνων για τους εμπόρους της Κρήτης. Όπως λένε χαρακτηριστικά μόνο οι ίδιοι οι καταστηματάρχες που κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους ξέρουν πως τα κατάφεραν…

Τις επόμενες εβοδμάδες οι έμποροι έχουν μπροστά τους το βαρύτατο φόρο εισοδήματος και τα νοικοκυριά τις φορολογικές δηλώσεις, φορτία στις πλάτες των φορολογουμένων με αποτέλεσμα πιθανόν να μην έχουν την καλύτερη διάθεση για αγορές και ψώνια. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία για τους καταστηματάρχες οι οποίοι αφού κατάφεραν να επιβιώσουν στα χειρότερα, ελπίζουν σε καλύτερες μέρες...

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια