default-image

Το φράγμα που δίνει φιλί ζωής στο πρόβλημα της λειψυδρίας

Κρήτη
Το φράγμα που δίνει φιλί ζωής στο πρόβλημα της λειψυδρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έργα συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, έχει στα σκαριά ο ΟΑΚ σε συνεργασία με τον Δήμο και τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου με στόχο τη λύση του προβλήματος της λειψυδρίας που ταλανίζει τα καλοκαίρια τους περιαστικούς οικισμούς, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης νερού από τα ανατολικά προάστια του Ρεθύμνου λόγω τουρισμού και καλλιεργειών.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, με το διυλιστήριο που θα κατασκευαστεί με 6 εκατομμύρια ευρώ στο Γιαννούδι, θα εξασφαλίζονται 6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, χάρη στην αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου.

Αυτή τη στιγμή το Ρέθυμνο υδρεύεται από τις Πηγές Αργυρούπολης και τη Λίμνη Κουρνά, οπότε αν προχωρήσουν οι εργασίες του ΟΑΚ, θα λυθεί το ζήτημα ύδρευσης, όχι μόνο της πόλης, αλλά και του δυτικού Ρεθύμνου και του Αποκόρωνα Χανίων.

Παράλληλα, με 3,6 εκατομμύρια ευρώ, σχεδιάζεται η επέκταση του δικτύου άρδευσης από το Φράγμα των Ποταμών ανατολικότερα, από την Πηγή Αρκαδίου μέχρι τον Πρίνο, καλύπτοντας μια περαιτέρω έκταση 15 χιλιάδων στρεμμάτων.

Το έργο ύδρευσης μέσω νέου διυλιστηρίου στο Γιαννούδι, σε έκταση 50 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΟΑΚ, έχει λάβει έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εκκρεμούν οι μελέτες του, ενώ θα βάλει τέλος και στις κινητοποιήσεις κατά διυλιστηρίου στο Άδελε, όπου επιθυμούσε ως μια γρήγορη εναλλακτική η ΔΕΥΑΡ. Σε ό,τι αφορά την επέκταση του δικτύου άρδευσης από το Φράγμα Ποταμών, αποτελεί προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και αναμένεται η έγκρισή του από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Σε κάθε περίπτωση, ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ξεκαθαρίζει ότι πρώτο μέλημα της υπηρεσίας είναι η ύδρευση και η άρδευση κι έπεται η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας από τον σχεδιαζόμενο υβριδικό σταθμό.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News