Ειδήσεις

Υποδέχτηκε η Κρήτη το Άγιο Φως

Με όλες τις προβλεπόμενες τιμές έγινε δεκτό λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ, το Άγιο Φως, στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης", παρουσία εκκλησιαστικών φορέων, τοπικών Αρχών πλήθος κόσμου, καθώς και της μπάντας του Δήμου.

Δεκάδες ήταν πιστοί που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο, για να υποδεχτούν το Άγιο Φως, το οποίο φτάνει κάθε χρόνο σε κάθε απομακρυσμένο χωριό της Μεγαλονήσου.

Με δέος και κατάνυξη υποδέχονται οι Κρητικοί απ' άκρη σ' άκρη του νησιού το Άγιο Φως της Αναστάσεως, που μεταδίδεται σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και άναψε για μία ακόμα φορά με θαυματουργικό τρόπο στον Πανάγιο Τάφο.

Το Άγιο Φως, που συμβολίζει τη νίκη της ζωής επί του θανάτου, μεταλαμπαδεύτηκε στους ορθοδόξους και τους πιστούς άλλων δογμάτων που είχαν κατακλύσει τον Ναό της Αναστάσεως, από τα χέρια του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλου. Οι πιστοί το υποδέχτηκαν με δάκρυα συγκίνησης.

Πιστή στα έθιμα και τις παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και της εορτής του Πάσχα, η αεροπορική εταιρεία Aegean και φέτος, όπως και κάθε χρόνο είναι εκείνη που το μεταφέρει.

Η Αφή του Αγίου Φωτός

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι είχαν φτάσει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως οι αντιπροσωπείες των Αρμενίων και των Συρορθόδοξων, ενώ αργότερα έφτασε εκεί ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος με τη συνοδεία του.

Όπως ορίζει το τυπικό που τηρείται εδώ και αιώνες, η πύλη του Παναγίου Τάφου σφραγίστηκε μετά από έλεγχο των δογμάτων ώστε να μην υπάρχει κάποια εστία φωτιάς.

Στη συνέχεια έφτασε στον ναό ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και μετά από την λιτανεία γύρω από το ιερό κουβούκλιο του αφαιρέθηκαν τα περισσότερα από τα άμφιά του και ελέγχθηκε από τους Αρμένιους για το εάν μεταφέρει επάνω του οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει σπινθήρα.

H πύλη αποσφραγίστηκε και στον Πανάγιο Τάφο εισήλθει μόνος του ο Πατριάρχης, ενώ στον προθάλαμο παρέμεινε ο Πατριάρχης των Αρμενιών. Με θαυματουργικό τρόπο, όπως κάθε χρόνο, οι λαμπάδες του Ελληνορθόδοξου άναψαν από το Άγιο Φως, ενώ στη συνέχεια εκείνος θα το δώσει πρώτα στον Πατριάρχη των Αρμενίων.

Μέσα στον κατάμεστο ναό της Αναστάσεως βρίσκονται εκατοντάδες πιστοί από διάφορα κράτη του κόσμου, ενώ ιδιαίτερο χρώμα στην τελετή δίνουν οι Άραβες ορθόδοξοι. Η ισραηλινή αστυνομία πάντως έχει λάβει δρακόντεια μέτρα μέσα και έξω από το οικοδομικό σύμπλεγμα του ναού.

Στην Αθήνα το Άγιο Φως μεταφέρθηκε με ειδική πτήση, ενώ στη συνέχεια θα δόθηκε σε όλες τις μητροπόλεις της χώρας.

Σχόλια