default-image

Στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Χανίων

Κρήτη
Στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή για επικύρωση μετά το Πάσχα το αεροδρόμιο Χανίων μαζί με τα υπόλοιπα 13 περιφερειακά αεροδρόμια που παραχωρούνται στους Γερμανούς της Fraport, με τους οποίους έχει συμπράξει επενδυτικά και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Αμέσως μετά την εορταστική αυτή ανάπαυλα, πιθανόν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, και ενώ δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις εργαζομένων και τοπικών φορέων, που εναντιώνονται στη συμφωνία, αναμένεται η ψήφιση των συμβάσεων παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί από την κυβέρνηση είναι "σφιχτό" και προβλέπει επικύρωση των συμβάσεων πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Προπομπός για την επικείμενη ψήφιση των συμβάσεων παραχώρησης στο ελληνικό Κοινοβούλιο είχε σταθεί το πρόσφατο "πράσινο φως" της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πριν από 20 περίπου ημέρες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε την έγκρισή της για τη συμφωνία επί της απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου των περιφερειακών αεροδρομίων Κρήτης, ηπειρωτικής Ελλάδας και Ιονίου, και των περιφερειακών αεροδρομίων Αιγαίου στην εταιρεία "Fraport AG".

Όπως γνωστοποίησε τότε σε σχετική ανακοίνωσή της, «η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια, με την υπ' αριθ. 626/2016 ομόφωνη απόφασή της, ενέκρινε τη γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση που αφορά στην απόκτηση από τη "Fraport AG" του αποκλειστικού ελέγχου των περιφερειακών αεροδρομίων της ομάδας Α (1. Θεσσαλονίκης, 2. Κέρκυρας, 3. Ζακύνθου, 4. Κεφαλονιάς, 5. Ακτίου, 6. Καβάλας και 7. Χανίων) και της ομάδας Β (1. Ρόδου, 2. Κω, 3. Σαντορίνης, 4. Μυκόνου, 5. Μυτιλήνης, 6. Σκιάθου και 7. Σάμου) μέσω της παραχώρησης, ύστερα από δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ για τη χρηματοδότηση, αναβάθμιση, συντήρηση, διαχείριση και λειτουργία των περιφερειακών αεροδρομίων των ομάδων Α και Β, δεδομένου ότι η εν λόγω συγκέντρωση δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».

Με το "πράσινο φως" της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, και έχοντας προφανώς λάβει το αντίστοιχο "πράσινο φως" και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην κυβέρνηση αποφάσισαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Ο σχετικός νόμος είναι σχεδόν έτοιμος και περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο συμβάσεις παραχώρησης, όπως είχαν προβλεφθεί στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Fraport

Πανέτοιμοι για να πάρουν στα χέρια τους τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ανάμεσά τους και το αεροδρόμιο- "φιλέτο" των Χανίων, δηλώνουν και οι επενδυτές. Η γερμανική Fraport με τη συνεργασία του ομίλου Κοπελούζου εμφανίζεται έτοιμη για την ανάληψη του ελέγχου των αεροδρομίων. Οι δύο επιχειρηματικοί όμιλοι φέρεται ότι έχουν εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση 600 εκατ. ευρώ από τις τρεις θεσμικές τράπεζες (EBRD, IFC και ΕΙΒ), ενώ το ποσό δεν αποκλείεται να αυξηθεί στα 750 εκατ. ευρώ, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Ο δανεισμός θα εξαρτηθεί από το ύψος των ιδίων κεφαλαίων που θα αξιοποιήσουν οι δύο πλευρές...

Ρεπορτάζ:Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News