Ειδήσεις

Ελπίζουν στα ψώνια της τελευταίας στιγμής οι έμποροι

Στα ψώνια της τελευταίας στιγμής ελπίζουν οι έμποροι του Ηρακλείου για την... ανάσταση της αγοράς, που εξακολουθεί τα τελευταία χρόνια να ανεβαίνει το δικό της "Γολγοθά".

Αν και τις τελευταίες μέρες κάτι άρχισε να "κινείται" κυρίως στην αγορά των τροφίμων, οι τζίροι εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με τους εμπόρους να ποντάρουν... στη σημερινή, τελευταία ημέρα, για αύξηση της καταναλωτικής κίνησης.

Τη μερίδα του λέοντος στις πασχαλινές αγορές αναμένεται και φέτος να έχουν τα δώρα και οι λαμπάδες για τα βαφτιστήρια, ενώ πολλοί είναι και οι Ηρακλειώτες που προχωρούν στο παρά πέντε... στην αγορά του πασχαλινού οβελία.

Όπως έγραψε και χθες η "Νέα Κρήτη", φιλοξενώντας δήλωση του κρεοπώλη Στράτου Δημητρίου, οι τιμές τόσο στο δικό του όσο και στα άλλα παραδοσιακά κρεοπωλεία-μέλη του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου είναι στα 8,90 ευρώ το κατσίκι και στα 7,90 ευρώ το κιλό στο αρνί. Και στα οπωροκηπευτικά οι τιμές είναι προσιτές, στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, καθώς, σύμφωνα με το μανάβη Μιχάλη Χαλκιαδάκη, «τα υπαίθρια κολοκυθάκια πωλούνται στα 2,50 ευρώ, τα υπαίθρια αγγούρια στα 2 ευρώ, η ντομάτα γύρω στο 1,40 ευρώ, η αγκινάρα από 2,30 έως 2,50 ευρώ το κιλό, όπως και πέρυσι, το μαρούλι στα 80 λεπτά το ένα, το λάχανο στα 60 λεπτά το κιλό, καθώς και οι πιπεριές-κέρατο στα 2 ευρώ».

Υποτονική ήταν μέχρι χθες η κίνηση και στα τυροκομικά είδη, παρότι οι τιμές, σύμφωνα με τον έμπορο τυροκομικών Μιχάλη Μασαούτη, είναι λογικές.

Όπως λέει ο κ. Μασαούτης, «η μυζήθρα κινιέται περισσότερο αυτές τις μέρες. Και είμαστε στα 5 ευρώ το κιλό, στη γραβιέρα στα 10 ευρώ το κιλό και στον ανθότυρο ξηρό στα 9 ευρώ το κιλό».

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ίδιες τιμές είναι περίπου σε όλα τα παραδοσιακά καταστήματα της αγοράς του Ηρακλείου, με ελάχιστες, ίσως, αποκλίσεις.

Το ωράριο

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Μεγάλο Σάββατο τα καταστήματα θα είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Το τριήμερο που ακολουθεί, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη - όπου μεταφέρθηκε η αργία της Πρωτομαγιάς - τα καταστήματα θα είναι κλειστά.

Οι αλυσίδες καταστημάτων και τα μεγάλα καταστήματα, θα είναι ανοιχτά το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ

Το ερώτημα: Τι σημαίνει Ανάσταση για τον καθένα από μας;

Τι σημαίνει Ανάσταση για τον καθένα από μας, πέρα από το θρησκευτικό περιεχόμενο της κορυφαίας εορτής της Ορθοδοξίας; Η "Νέα Κρήτη" έθεσε το ερώτημα αυτό σε απλούς ανθρώπους, αλλά και σε εκπροσώπους φορέων, καταγράφοντας ενδιαφέρουσες απαντήσεις, που εκπέμπουν και μια αισιοδοξία για τους αγώνες που πρέπει όλοι να δίνουμε, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας. Γιατί τελικά αυτό το κοινό νόημα της Ανάστασης είναι που μας ενώνει όλους. Να είναι το "αύριο" καλύτερο απ' το "σήμερα", για να μπορέσουν κυρίως οι νέοι μας να έχουν αυτό που ονομάζουμε "ζωή", σε τούτη 'δω τη χώρα, χωρίς καμία έκπτωση σ' αυτό που λέμε «ζω και ελπίζω, προσδοκώντας τη δική μου Ανάσταση»!

Στα χωριά μας δεν υπάρχει πια η όρεξη που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια για την τήρηση των ηθών και των εθίμων του Πάσχα και βέβαια για τα πατροπαράδοτα γλέντια. Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αμπελουργός Γιώργος Στειακάκης, «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και κάθε χρόνο και χειρότερη. Τα εισοδήματα έχουν λιγοστέψει. Η οικονομική κατάσταση και οι φόροι έχουν "καταφάει" τον κόσμο. Πιστεύω ότι είναι από τις χειρότερες χρονιές που έχουν περάσει οι Έλληνες».

Και στο ερώτημά μας τι θα μπορούσε να σημαίνει "Ανάσταση" για τους ανθρώπους της υπαίθρου, λέει χαρακτηριστικά: «Ανάσταση θα σήμαινε να είμαστε σε μέρες του 1982, του '85, του '86. Ανάσταση για μένα είναι να φύγουν τα μνημόνια. Και να φύγουν οι αβάσταχτοι φόροι. Διότι οι φόροι καταπνίξανε τους ανθρώπους. Ό,τι βγάζεις το δίνεις. Ο κόσμος στα χωριά είναι απογοητευμένος με όλα τα κόμματα»...

Σήμερα, μάλιστα, δεν καλλιεργείται η γη όπως πριν, σύμφωνα με τον ίδιο. «Οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν ούτε λίπασμα. Η κατάσταση είναι δραματική. Πιστεύω ότι περνούμε τη χειρότερη εποχή που μπορώ εγώ, που είμαι 57 χρόνων, να θυμηθώ»...

"Ανάσταση" αγροτών

Από την πλευρά του, ο αγροτοσυνδικαλιστής και συνεταιριστής Μιχάλης Καμπιτάκης λέει χαρακτηριστικά: «Ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης είναι παραγωγικός κόσμος. Ξέρω ότι μπορεί εδώ να φωνάζουμε για τις επιδοτήσεις, αλλά πάνω απ' όλα έχουμε την παραγωγή. Ο αγρότης λοιπόν αυτό που θέλει είναι να τον αφήσουν να μπορεί να παράγει, να ζήσει με αξιοπρέπεια την οικογένειά του και να προχωρήσει από τώρα και πέρα. Επομένως, η "Ανάσταση" για τον αγρότη είναι να τον αφήσουν να παράγει αγνά και ποιοτικά προϊόντα. Να έχει πάνω απ' όλα την υγεία του και από 'κει και μετά, με όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα, θέλει να τον αφήσουν να συμβάλει και αυτός όσο γίνεται για τη στήριξη της χώρας, αλλά δε γίνεται να βγάζεις 10 και να σου παίρνουν τα 8»...

Οι εργαζόμενοι

«Να φύγουν τα μνημόνια να έρθει ο δρόμος προς την Ανάπτυξη»... Έτσι αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Στρατήγης, την έννοια της "Ανάστασης" για τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, όπως λέει στην εφημερίδα μας.

«Επειδή εκπροσωπούμε ένα κομμάτι της κοινωνίας, δε σημαίνει ότι είμαστε διαφορετικοί από την υπόλοιπη κοινωνία», τονίζει ο συνδικαλιστής. «Όλη η κοινωνία πάσχει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ειδικά ένα παραπάνω τώρα με τα νέα μέτρα που προσπαθεί να περάσει αυτή η κυβέρνηση. Κι εμείς ως δημόσιοι υπάλληλοι, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αναγκαζόμαστε αυτές τις μέρες να στριμωχτούμε σε νέα δεδομένα, έχοντας μάλιστα οικογενειακές υποχρεώσεις και ένα σωρό κοινωνικές επαφές, που πλέον έχουν καταργηθεί, ενώ πια δεν έχουμε και την οικονομική δυνατότητα να πάμε ούτε σε μια ψαροταβέρνα ή να πάρουμε κάτι παραπάνω για το εορταστικό τραπέζι μας»...

Μάλιστα, στο σημείο αυτό λέει και κάτι άλλο. «Ο Θεός να τους δώσει φώτιση μήπως και αλλάξουν τακτική και μυαλά οι κυβερνώντες μας»...

«Θέλουμε σύμβαση»

Η Ανάσταση για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους του νομού Ηρακλείου είναι να καταφέρουν να υπογράψουν μια νέα σύμβαση στον κλάδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Δημόκριτο Σαλούστρο, «η Ανάσταση για μας είναι να υπογράψουμε μια νέα σύμβαση, που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, για μας και τις οικογένειές μας»...

Για τον ελληνικό λαό γενικότερα, ο Δημόκριτος Σαλούστρος αναφέρει ότι «είναι η στιγμή να αναλογιστεί τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και να κάνει μια νέα αρχή στο μέλλον, αφήνοντας πίσω του όλα αυτά που έχουν συμβεί»...

"Ανάσταση" αγοράς

Τι θα μπορούσε να σημάνει, όμως, "Ανάσταση" για την αγορά του Ηρακλείου, τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους; Το στέλεχος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Φασουλάκης λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας: «Ανάσταση θα σήμαινε να αλλάξει εντελώς η λογική των κυβερνώντων. Γιατί το οτιδήποτε κάνουν είναι λάθος. Και καλό θα είναι να ρωτάνε τους ανθρώπους της αγοράς. Αλλά τους ανθρώπους που είναι πράγματι μέσα στην αγορά. Όχι αυτούς που έχουν χάσει το παιχνίδι της αγοράς και απλά βρίσκονται μέσα σε αυτή, με μοναδικό τους μέλημα μόνο να χαριστούν τα χρέη στους υπερχρεωμένους, αλλά χωρίς να δοθεί στήριξη στους υγιείς επιχειρηματίες. Γιατί και υγιείς επιχειρήσεις και υγιή μυαλά στην αγορά υπάρχουν, και είναι λάθος να κοιτάμε μόνο όσους έχουν χρέη.

Ασφαλώς και θα πρέπει ταυτόχρονα να κοιτάζουμε να βοηθήσουμε και όσους έχουν χρέη. Αλλά να μην είναι αυτή η κύρια πολιτική κατεύθυνσή μας», καταλήγει προς την εφημερίδα μας ο Γιώργος Φασουλάκης.

Μικρομεσαίοι: «Περνάμε δύσκολα»

«Το φετινό Πάσχα είναι από το δυσκολότερο των τελευταίων χρόνων», λέει από την πλευρά του στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, που εκπροσωπεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αλλά αναφέρεται και γενικότερα στο χώρο της αγοράς του τόπου μας.

«Για μας», όπως συγκεκριμένα αναφέρει, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα της "Ν.Κ." στο... πνεύμα των ημερών, «Ανάσταση θα σήμαινε η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η μείωση του ΦΠΑ, για να υπάρχει ανάπτυξη που θα δώσει θέσεις εργασίας στον κόσμο, για να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σαν χώρα και σαν κοινωνία».

Αναφορικά με την κατάσταση του κλάδου του κατά το φετινό Πάσχα, ο κ. Λεκάκης μιλάει περιγράφοντάς τη με τα πιο μελανά χρώματα, καλώντας τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν το δικό τους αγώνα για να την αντιμετωπίσουν: «Πιστεύω ότι το Πάσχα το φετινό ίσως είναι από τα δυσκολότερα που περνάμε αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και αυξάνονται επικίνδυνα, από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμα η αξιολόγηση της οικονομίας», καταλήγει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια