default-image

Ιεροσόλυμα:Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

Ελλάδα
Ιεροσόλυμα:Η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες Χριστιανοί προσκυνητές απ' όλα τα σημεία του πλανήτη συνέρρευσαν  στα Ιεροσόλυμα για να παραστούν στην τελετή Αφής του Αγίου Φωτός η οποία και ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου από τον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Ιεροσολύμων στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού .

Την τελετή που αποτελειται απο τρία στάδια,Λιτανεία,Την είσοδο του Πατριάρχη στον Πανάγιο Τάφο και Τις προσευχές του Πατριάρχη για τον αγιασμό και λήψη του Αγίου Φωτός,παρακολούθησαν  χιλιάδες χριστιανοί από όλα τα δόγματα αλλά και αλλόθρησκοι.

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του - αρχιερείς, ιερείς και διακόνους - αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπήκε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούσαν  πένθιμα.

Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού έφερε την ακοίμητο κανδήλα. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπήκε  ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθισε  στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνούσαν  και ασπάζονταν το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως.

Σύμφωνα με τα προνόμια, αν δεν ασπαστούν το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το Άγιο Φως από τα χέρια του. Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.

Μετά τη Λιτανεία ο Πατριάρχης ένγαλε την αρχιερατική στολή του και έμεινε  μόνο με το λευκό στιχάριο. Ακολούθως έλαβε  τους σβηστούς πυρσούς και εισήλεθ στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια ήταν σβηστά και τίποτα δεν ήταν  αναμμένο στον Ιερό Ναό.

Η ευχή την οποία είπε ο πατριάρχης πριν την αφή μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο σε ανάμνηση της θυσίας και της τριημέρου Αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος στο Θεό είναι:

«εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...»

Ακολούθως άναψε την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο τάφο. Το Άγιο Φως ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων το μετέδωσε στους εκπροσώπους άλλων εκκλησιών και στους πιστούς που  παρευρέθηκαν στον Ναό του Παναγίου Τάφου.

Το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως αποκαλούμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία το φως το οποίο συμβολίζει την Ανάσταση και μεταδίδεται από τον Πατριάρχη στους πιστούς κατά την τελετή της Αναστάσεως το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.

Σε τοπικές ορθόδοξες Εκκλησίες το φως μεταδίδει ο ιερέας-λειτουργός της στους πιστούς τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου και λίγο πριν τον εορτασμό της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού με τα λόγια:

"Δεύτε λάβετε φως εκ του ανεσπέρου φωτός και δοξάσατε Χριστόν τον Αναστάντα εκ νεκρών".

Κατόπιν, ανάβουν όλα τα φώτα του ναού, συμβολίζοντας το φωτισμό της ανθρωπότητας μέσα από την Ανάσταση του Χριστού.

Έως το 1988 το Άγιο Φως έφτανε στη χώρα μας με πλοίο μια βδομάδα μετά το Μεγάλο Σάββατο. Το 1988, με πρωτοβουλία ιδιωτών και τον τότε έξαρχο του Πανάγιου Τάφου στην Αθήνα (και μετέπειτα πατριάρχη Ιεροσολύμων) ξεκίνησε η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα με αεροπλάνο αμέσως μετά την αφή του στον Πανάγιο Τάφο με ειδική πτήση της Ολυμπιακής, τα έξοδα της οποίας κάλυπτε το ελληνικό κράτος.

Κάθε χρόνο ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου της Αθήνας (το μετόχι του Π.Τ. στην Αθήνα βρίσκεται στην Πλάκα) παραλαμβάνει το ιερό ή «ανέσπερον» φως και με ειδική πτήση το μεταφέρει στην Αθήνα όπου γίνεται η υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους (από το 2001) και έπειτα μεταφέρεται στη Μητρόπολη Αθηνών καθώς και σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων Μητροπόλεων. Στη νησιωτική Ελλάδα καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μεταφέρεται με ειδικές πτήσεις όπου επίσης παραλαμβάνεται με τιμές και δοξολογίες. Μετά τις τελετές στα αεροδρόμια το παραλαμβάνουν ιερείς για να το μεταφέρουν στις ενορίες τους και να ξεκινήσει η θεία λειτουργία της Αναστάσεως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News