Ειδήσεις

Σάν σήμερα: Από τον πρώτο πλανητάρχη στον Χίτλερ

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ

Σαν σήμερα, στις 30 Απριλίου του 1789, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίζεται πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο οθωμανικός στόλος στις φλόγες

Το ημερολόγιο έδειχνε 30 Απριλίου του 1825, όταν ο στόλος των Ελλήνων, υπό το ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη και τους πυρπολητές Ανδρέα Πιπίνο και Γεώργιο Πολίτη, πυρπολεί τον τουρκικό στόλο στη Μεθώνη.

Υποχρεωτική εκπαίδευση

Εξάλλου, την ίδια ημερομηνία, το 1926, η εκπαίδευση στην Ελλάδα γίνεται υποχρεωτική διά νόμου, για τα παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών.

Η αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ

«Μόνο η κυρία Μπράουν και ο γερμανικός ποιμενικός μου είναι πιστοί και ανήκουν σε μένα». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αδόλφο Χίτλερ και αναφέρονται στην επί χρόνια ερωμένη του, Εύα Μπράουν. Στις αρχές του Απρίλη του 1945 ο Ναζισμός έπνεε τα λοίσθια. Η Μπράουν μετακομίζει στο Βερολίνο και εγκαθίσταται στα υπόγεια της Καγκελαρίας, όπου βρισκόταν το θωρακισμένο καταφύγιο του Χίτλερ. Το ζευγάρι παντρεύεται τελικά στις 29 Απριλίου, ενώ ο Κόκκινος Στρατός βρίσκεται ήδη στους δρόμους του Βερολίνου. Ο γάμος τους ήταν πολιτικός και η νύφη φορούσε μαύρο φόρεμα. Στις 30 Απριλίου του 1945, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, οι νιόπαντροι κλείνονται σ' ένα δωμάτιο στο καταφύγιο του Χίτλερ και αυτοκτονούν πίνοντας χάπια υδροκυανίου. Οι σοροί τους αποτεφρώνονται κι έτσι οι Σοβιετικοί, που εισβάλλουν λίγο αργότερα στο καταφύγιο, βρίσκουν μόνο στάχτη...

Αμερικανική... υποχώρηση

Ήταν 30 Απριλίου του 1975 όταν έλαβε κι επίσημα τέλος, έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια, η αμερικανική εμπλοκή στη Χερσόνησο της Ινδοκίνας. Οι Βιετκόνγκ προχωρούν στην κατάληψη της πρωτεύουσας του Νότιου Βιετνάμ, Σαϊγκόν, και το τελευταίο αμερικανικό ελικόπτερο απογειώνεται από την οροφή της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πόλη. Στη μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι Αμερικανοί γνωρίζουν δεινή ήττα. Ως αποτέλεσμα, Βόρειο και Νότιο Βιετνάμ ενοποιούνται και τίθενται υπό σοσιαλιστική εξουσία. Ο πόλεμος ήταν ανάμεσα στο Δημοκρατικό Στρατό του Βιετνάμ (Βόρειο Βιετνάμ) και τη Δημοκρατία του Βιετνάμ (Νότιο Βιετνάμ). Οι πρώτοι υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ, ενώ οι Βιετκόνγκ από την ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες χώρες του ανατολικού μπλοκ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Σοβιετική Ένωση δεν ενεπλάκη στρατιωτικά σε καμία φάση του πολέμου.

Εθνική... αναγνώριση

Τέλος, στις 30 Απριλίου του 1982, η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίζεται με νόμο από το ελληνικό κράτος.

Σχόλια