default-image

Το "βάρβαρο" έθιμο που ματώνει το Πάσχα και στερεί ζωές

Κρήτη
Το "βάρβαρο" έθιμο που ματώνει το Πάσχα και στερεί ζωές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ελάχιστες ώρες έχουν απομείνει για την Ανάσταση του Θεανθρώπου και οι πιστοί σε όλη την Κρήτη και την Ελλάδα προετοιμάζονται να γιορτάσουν τη Λαμπρή. Για μια ακόμη χρονιά, ωστόσο, οι ημέρες των εορτών του Πάσχα αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για πολλούς συντοπίτες μας να επιδοθούν ανεξέλεγκτα στο βάρβαρο "έθιμο" της χρήσης βαρελότων, κροτίδων και άλλων - αυτοσχέδιων και μη - πυροτεχνικών μηχανισμών.

Κι αν ο χαρακτηρισμός «βάρβαρο» σάς φαίνεται υπερβολικός ή βαρύγδουπος, ο αριθμός των 11 συνανθρώπων μας οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας, τα τελευταία 15 χρόνια, από κροτίδες, πυροτεχνήματα, ρουκέτες, αλλά και... μπαλοθιές δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Προς επίρρωσιν του άνωθεν χαρακτηρισμού, επισημαίνεται ότι το ίδιο χρονικό διάστημα ακρωτηριάστηκαν συνολικά 58 άτομα, ενώ 46 ακόμη τραυματίστηκαν ελαφρύτερα.

Ο μακάβριος απολογισμός του περυσινού Πάσχα

Το Πάσχα του 2015 η κοινή γνώμη είχε συγκλονιστεί στο άκουσμα της είδησης του θανάτου δύο νεαρών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην Άνω Άμφεια Μεσσηνίας, όταν πέταξαν κροτίδα σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ. Ο λόγος για δύο νέους 23 και 26 ετών, οι οποίοι πέθαναν από ηλεκτροπληξία.

Εξάλλου, πέρυσι, πάλι στη Μεσσηνία, δύο άνδρες ακρωτηριάστηκαν έπειτα από έκρηξη αυτοσχέδιου βαρελότου. Ως αποτέλεσμα, ο ένας εξ αυτών έχασε το αριστερό του χέρι κι ο άλλος το δεξί... Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μεσσήνη την Κυριακή του Πάσχα, στη διάρκεια του παραδοσιακού "σαϊτοπόλεμου" που πραγματοποιείται στην περιοχή.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, στην πόλη της Καλαμάτας, ένας 25χρονος τραυματίστηκε σοβαρά, στην προσπάθειά του να ανάψει αυτοσχέδια κροτίδα. Ο άτυχος νεαρός έχασε την όρασή του, ενώ οι γιατροί αναγκάστηκαν να του κόψουν και τα δυο του χέρια από το ύψος του αγκώνα.

Η τραγωδία στα Μυριοκέφαλα

Αυτά συνέβησαν το 2015. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2014, ο θάνατος "χτύπησε" και τη "δική μας πόρτα". Ανήμερα της ημέρας του Πάσχα, ένας νέος μόλις 25 ετών, από την Ασή Γωνιά Χανίων, έχασε τη ζωή του όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από μπαλοθιά. Το τραγικό συμβάν σημειώθηκε μπροστά στο μάτια της μητέρας του νεαρού, στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνου. Υπενθυμίζεται ακόμη ότι πρόπερσι ένας 36χρονος τραυματίστηκε όταν έσκασε στα χέρια του μια κροτίδα, στο Τσαλικάκι Ηρακλείου.

Το Πάσχα του 2014, πάντως, το "έθιμο" των βαρελότων λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή και σε μια Αμερικανίδα τουρίστρια, η οποία τραυματίστηκε βαριά, έπειτα από έκρηξη βαρελότου, στο προαύλιο εκκλησίας, στο νησί της Σαντορίνης. Η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί τότε εσπευσμένα αεροπορικώς στο Ηράκλειο και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου τελικά οι γιατροί κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή.

Εξάλλου, το 2012, στη Μεσαρά, ένας αγόρι μόλις 12 ετών υπέστη μερικό ακρωτηριασμό στο δείκτη του δεξιού του χεριού, όταν έσκασε στα χέρια του κροτίδα. Ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα το Μεγάλο Σάββατο του 2011, ένας 39χρονος και ένας 30χρονος τραυματίστηκαν θανάσιμα στο Μανδρικό της Ρόδου, την ώρα που κατασκεύαζαν βαρελότα.

Το 2010, ανήμερα του Πάσχα, ένας 54χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά στο θώρακα από μπαλοθιά, την ώρα που περπατούσε αμέριμνος στο δρόμο, μαζί με τη σύζυγό του, στο Σφακάκι Ρεθύμνου. Τέλος, πριν από 8 χρόνια, το 2008, ένας 25χρονος στη Χερσόνησο έχασε την αριστερή του παλάμη όταν τραυματίστηκε από βεγγαλικό, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Μπαράζ συλλήψεων και κατασχέσεων

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ελέγχων που πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη, για την καταπολέμηση του φαινομένου της πώλησης βεγγαλικών, έγιναν προχθές δύο ακόμη συλλήψεις σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης συνελήφθησαν μια 48χρονη γυναίκα στη Βιάννο κι ένας 43χρονος στον Άγιο Νικόλαο για παραβάσεις της νομοθεσίας «περί βεγγαλικών, πυροτεχνήματων και παιδικών αθυρμάτων». Στο κατάστημα της 48χρονης, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν 180 κροτίδες, ενώ σε περίπτερο και αποθήκη που ανήκουν στο 43χρονο εντοπίστηκαν περισσότερα από 19.000 δυναμιτάκια, τα οποία διατίθεντο προς πώληση.

Σημειώνεται ότι από τις 24 του περασμένου Μαρτίου μέχρι και τη Μεγάλη Τρίτη, σε όλη τη χώρα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη 56 ατόμων, ενώ κατέσχεσε 778 αυτοσχέδιους πυροτεχνικούς μηχανισμούς, 81.998 βεγγαλικά, 399 καψύλλια, 293 φωτοβολίδες, 549 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων και ρουκετών, καθώς και 96.226 κροτίδες.

Ρεπορτάζ: ΝικόλαςΑγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News