default-image

Στα ουζερί μετά τον Επιτάφιο οι Ηρακλειώτες

Κρήτη
Στα ουζερί μετά τον Επιτάφιο οι Ηρακλειώτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρετωδώς ετοιμάζονται για το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι απανταχού ιδιοκτήτες και το προσωπικό στα ουζερί, τις ψαροταβέρνες και τα διάφορα κουτούκια, λόγω του εθίμου που θέλει την καθιερωμένη τσάρκα σε αυτά, αμέσως μετά την περιφορά των Επιταφίων.

Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος, Ηρακλειώτες και όχι μόνο, πιστοί στο νηστίσιμο ραντεβού, θα τιμήσουν τις ψαροταβέρνες και τα ουζερί, τα οποία αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά από κόσμο, που θα προτιμήσει να το ρίξει λίγο έξω παρά την κρίση, με τα νηστίσιμα, τα θαλασσινά και τα ουζάκια να δίνουν και να παίρνουν μέχρι αργά το βράδυ, ξοδεύοντας βέβαια λιγότερα από άλλες φορές.

Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας οι καταστηματάρχες έχουν κάνει το κουμάντο τους και έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες προμήθειες εδεσμάτων που θα προσφερθούν στους πελάτες, πάντα με κυρίαρχα τα οστρακοειδή και τα μαλάκια. Οι προετοιμασίες για τη Μεγάλη Παρασκευή είναι εντατικές από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδα, αν και ο τζίρος, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, όλο και μειώνεται λόγω της κρίσης, σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές.

Πάντως, οι τιμές στα θαλασσινά, που είχαν την τιμητική τους την περίοδο της νηστείας, εμφανίζονται τσιμπημένες, λόγω έλλειψης αλλά και αυξημένης ζήτησης. Και όλα αυτά τη στιγμή που εντατικοί είναι και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ και των υγειονομικών υπηρεσιών στην αγορά καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών.

Με το μενού λοιπόν της Μεγάλης Παρασκευής, που θα περιλαμβάνει χταποδάκια, καλαμαράκια, ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα, ντοματοσαλάτα, πιάτα με λάδι ή χωρίς, όπως αρμόζει στην ημέρα, να είναι σχεδόν έτοιμο και να μένουν μόνο οι πινελιές της τελευταίας στιγμής, ψαροταβέρνες και ουζερί περιμένουν τον κόσμο που θα καταφτάσει σήμερα το βράδυ, βάζοντας μάλιστα και επιπλέον καρέκλες και τραπέζια για να εξυπηρετήσουν τους πάντες.

Τι είπαν οι Ηρακλειώτες

Στο ρεπορτάζ που κάναμε, τέσσερις στους πέντε Ηρακλειώτες που ρωτήσαμε μας είπαν πως ήδη έχουν κανονίσει παρέα και έχουν κλείσει τραπέζι εδώ και μέρες σε κάποια ψαροταβέρνα, διότι ξέρουν πως, αν το αφήσουν τελευταία στιγμή, δε θα βρουν, αφού δε θα πέφτει καρφίτσα όπου και αν ψάξουν.

«Κάθε χρόνο ερχόμαστε σε ουζερί και προτιμάμε τις γυαλιστερές. Τα πάντα όμως με μέτρο, γι' αυτό και δεν ξεφεύγουμε, αφού η νηστεία συνεχίζει να υφίσταται», μας δήλωσε η Έλενα Καλοχριστινάκη, που έχει ήδη κανονίσει με τους φίλους της πού θα πιούνε το ουζάκι τους μετά τον Επιτάφιο.

«Νηστεύουμε μόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα και κάθε Μεγάλη Παρασκευή τιμάμε ιδιαίτερα τις ποικιλίες θαλασσινών. Είμαστε όμως εγκρατείς, διότι η κρίση δε μας αφήνει και πολλά περιθώρια», μας είπε ο Δημοσθένης Γεωργακάκης.

Δεν είναι από τις φανατικές των ουζερί τη Μεγάλη Παρασκευή η Κατερίνα Σχοινιά. Φέτος όμως το επιθυμούν οι συγγενείς, που θα μαζευτούν όλοι μαζί μετά από πολλά χρόνια, και έτσι θα τιμήσει και εκείνη το έθιμο, χωρίς όμως να χαλάσει τη νηστεία της, όπως μας είπε, τονίζοντας πως «θα επισκεφτούμε κάποια ψαροταβέρνα, αν και ξέρουμε ότι τα θαλασσινά είναι πιο ακριβά αυτές τις μέρες. Θα τα προτιμήσουμε όμως, διότι δε θέλουμε με τίποτα να χαλάσουμε τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας».

Υπομονή... και εγκράτεια

«Με την οικογένεια και λίγους φίλους θα επιλέξουν να πάνε πρώτα στην εκκλησία και μετά σε κάποιο ταβερνάκι», μας είπε και ο κ. Γιώργος Παρασχάκης, επισημαίνοντας πως «είναι δύσκολο να παραμείνεις εγκρατής αυτές τις μέρες, αλλά με λίγη υπομονή όλα τα καταφέρνουμε».

Για το τέλος αφήσαμε την κ. Μαρία Δρακάκη, η οποία με περισσή ευλάβεια δήλωσε: «Για μας δεν είναι σωστό να τρως και να πίνεις τέτοια μέρα. Αρκούμαστε να πάμε στους Επιταφίους, να πιούμε ένα αναψυκτικό και μετά σπίτι». Κάτι που σίγουρα θα κάνει επίσης μια μεγάλη μερίδα κόσμου, τόσο λόγω της πίστης τους όσο και λόγω έλλειψης χρημάτων για παραπάνω έξοδα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News