Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Ο θάνατος του Καβάφη και το Watergate

Η μάχη του Λεβούνιου

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Απριλίου του 1091 όταν διεξάγεται η περίφημη μάχη του Λεβούνιου. Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Κομνηνός ο Α' κατατροπώνει τους Πετσενέγους.

Ο θάνατος του Καβάφη...

Ήταν 29 Απριλίου του 1933 όταν έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. Ο Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1863. Ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί του μεγαλέμπορου βαμβακιού Πέτρου-Ιωάννου Καβάφη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια τα έζησε στο Λονδίνο και το Λίβερπουλ, ενώ σαν έφηβος επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια. Ο Καβάφης εκδίδει το πρώτο του σημαντικό ποίημα ("Κτίσται") το 1891 και τα επόμενα χρόνια γίνεται γνωστός σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1933 αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, έπειτα από τριετή "μάχη" με την επάρατη νόσο.

...Και ο πρόωρος χαμός της Πολυδούρη

Τρία χρόνια νωρίτερα, μια ακόμη επιφανής Ελληνίδα ποιήτρια άφηνε την τελευταία της πνοή. Στις 29 Απριλίου του 1930 πεθαίνει από φυματίωση, σε ηλικία μόλις 28 ετών, η εξέχουσα εκπρόσωπος της Νεορομαντικής Σχολής Μαρία Πολυδούρη.

Άλλη μια αγγλική ποδοσφαιρική πρωτιά

Την ίδια ημέρα, το 1933, διεξάγεται για πρώτη φορά αγώνας ποδοσφαίρου, στον οποίο οι παίκτες φορούν φανέλες με νούμερα. Στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην Έβερτον και τη Μάντσεστερ Σίτι (3-0), οι ποδοσφαιριστές της πρώτης χρησιμοποίησαν νούμερα από το 1 έως το 11, ενώ αυτοί της Σίτι από το 12 μέχρι το 22.

Τα νομίσματα στην Ελλάδα της Κατοχής

Σαν σήμερα, εξάλλου, στις 29 Απριλίου του 1941, οι κατοχικές Αρχές της Ελλάδας θέτουν σε κυκλοφορία παράλληλα με τη δραχμή κι άλλα νομίσματα: το μάρκο και τη λιρέτα Κατοχής, τη μεσογειακή δραχμή, το βουλγαρικό λέβα και το αλβανικό φράγκο.

Αντίστροφη μέτρηση για τους ναζί

Τέσσερα χρόνια μετά, στις 29 του Απρίλη του 1945, ο γερμανικός στρατός που βρίσκεται στην Ιταλία παραδίδεται άνευ όρων στις Συμμαχικές Δυνάμεις. Την ίδια ημέρα, ο Χίτλερ παντρεύεται τη σύντροφό του Εύα Μπράουν, μέσα στο καταφύγιό του, στο Βερολίνο. Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιώτες απελευθερώνουν τους έγκλειστους του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Νταχάου της Πολωνίας.

Σκάνδαλο Watergate

Την ίδια ημερομηνία, 29 χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει την κυκλοφορία των κασετών που σχετίζονται με το σκάνδαλο Watergate.

Αποχώρηση από το Βιετνάμ

Εξάλλου, στις 29 Απριλίου του 1975 οι τελευταίοι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη Σαϊγκόν, καθώς οι δυνάμεις του Βόρειου Βιετνάμ κατευθύνονται προς την πόλη. Μετά από πολλά χρόνια, η αμερικανική εμπλοκή στο Βιετνάμ φτάνει στο τέλος της.

ΕΣΣΔ, Γκόρμπι και «γκλάσνοστ»

Δεκατρία χρόνια μετά, ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, υπόσχεται στο πλαίσιο της «γκλάσνοστ» (διαφάνεια, ελευθερία του λόγου) αυξημένες θρησκευτικές ελευθερίες.

Σχόλια