Ειδήσεις

Το αντίο της Κρητικιάς αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου στον Κ. Καφαράκη

Στο πένθος έχει βυθιστεί εδώ και λίγες ημέρες η δικαστική κοινότητα της Κρήτης, λόγω του χαμού του συνταξιούχου προέδρου Εφετών, Κωνσταντίνου Καφαράκη.

Ο αγαπημένος δικαστής, ο οποίος υπηρέτησε για δεκαετίες την Ελληνική Δικαιοσύνη στο νησί μας, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, έπειτα από πολυετή «μάχη» που έδωσε με τη νεφρική ανεπάρκεια.

Στη νεκρώσιμο ακολουθία που εψάλη το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, έδωσε το παρών πλήθος συγγενών, φίλων και συναδέλφων του Κωνσταντίνου Καφαράκη.

Το κλίμα ήταν έντονα συγκινησιακά φορτισμένο κι έγινε ακόμη πιο συγκινητικό όταν η Κρητικιά αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη εκφώνησε επικήδειο λόγο για τον αείμνηστο δικαστή.

Το neakriti.gr δημοσιεύει σήμερα αυτούσιο το κείμενο του επικήδειου:

Οδυνηρό καθήκον μας έφερε σήμερα εδώ για να σας απευθύνουμε το  ύστατο χαίρε αγαπημένε μας Πρόεδρε. Πήρατε το δισάκι της ζωής σας στον ώμο και ακολουθήσατε το Χάροντα, που σας έδωσε πριν λίγες ήμερες να καταλάβετε  ότι ήλθε η ώρα της μετοικεσίας.

Ο αποχαιρετισμός ενός αγαπημένου προσώπου που τίμησε το δικαστικό σώμα, που υπηρέτησε αρχές και αξίες και όχι αξιώματα δεν είναι εύκολο καθήκον. Και τα λόγια μοιάζουν φτωχά να περιγράψουν την προσωπικότητα του αγαπημένου μας συνταξιούχου Προέδρου Εφετών Κων/νου Καφαράκη.  Σήμερα μετράμε τη μεγάλη απουσία σας. Γιατί δεν δίνατε μαθήματα μόνο στα έδρανα των δικαστηρίων. Δίνατε  μαθήματα σε όλους.  Διδάξατε  με την νηφαλιότητα του πνεύματός σας και το μεγαλείο της ψυχής σας, διδάξατε με την αγάπη σας για τη δικαιοσύνη, διδάξατε όλους εμάς, που είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μαζί σας.

Γεννηθήκατε, πριν από 79 χρόνια στην όμορφη Κέρκυρα.   Εισήλθατε στο Δικαστικό Σώμα, ως Δικαστικός Πάρεδρος και υπηρετήσατε  σε διάφορες πόλεις, τελευταία στο  Ηράκλειο  στην Αθήνα και στα Χανιά,  με το βαθμό του Προέδρου Εφετών. Πάνε κάπου 39 χρόνια από τότε που σας γνώρισα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Εγώ στην αρχή της καριέρας μου, καινούρια Πάρεδρος,  Εσείς Παλιός Πρωτοδίκης.    Από  την πρώτη στιγμή με περιβάλατε με την αγάπη σας όπως  συνηθίζατε   με όλους   τους συναδέλφους.     Η τύχη μας έφερε να ξανασυναντηθούμε στο Ηράκλειο, μετά από ένα έτος. Εγώ νέα Πρωτοδίκης εσείς Πρόεδρος Πρωτοδικών. Με περιβάλατε και πάλι  με την αγάπη σας και γίνατε ο δάσκαλός μου, όπως και σε όλους τους συναδέλφους μας. Ξανασυναντηθήκαμε αργότερα,  στο τότε Εφετείο Κρήτης στα Χανιά,  εσείς ως Πρόεδρος Εφετών και εγώ ως νέα Εφέτης.   Αγαπήσατε  την Κρήτη τόσο πολύ και αγαπηθήκατε από τους κατοίκους της,  που επιλέξατε  την πόλη του Ηρακλείου   για να ζήσετε  με την οικογένειά σας.  Είχατε την ευτυχία να δημιουργήσετε  μια λαμπρή και άξια οικογένεια γιατί ο θεός σας  χάρισε αφοσιωμένη ενάρετη, ευγενέστατη  και ικανή σύζυγο που σας συμπαραστάθηκε σε όλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσατε ιδία  με τα θέματα υγείας σας. Πάντα ήσασταν υπερήφανος για εκείνη. Αλλά σας χάρισε και δύο εξαίρετα παιδιά τον Παναγιώτη και τον Βασίλη, σεμνούς και καταξιωμένους γιατρούς   που μαζί με τις οικογένειές τους,  και τα λατρεμένα εγγόνια σας, τον Κωνσταντίνο και τη Μαρία,  θα συνεχίσουν να τιμούν το όνομά σας. Τους απευθύνω, εκ μέρους όλων των συναδέλφων,  τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Σας αξίζουν τα «δίκαια και τα ανεκτίμητα εύγε» που έλεγε ο Καβάφης.   Δεν χρειαζόταν να φύγετε   για να έλθει ο έπαινος, τον είχατε και στη ζωή.

Δεν θα σας ξεχάσουμε γιατί το φώς και η καλοσύνη που σκορπίσατε  με το πέρασμά σας από τον εφήμερο αυτό κόσμο, δε θα σβήσουν με το θάνατό σας. Θα σας θυμόμαστε πάντα με πολλή αγάπη.

Καλό σας  ταξίδι  σας ταξίδι αγαπημένε μας  Πρόεδρε.

Ειρήνη  Κιουρκτσόγλου - Πετρουλάκη

Αντιπρόεδρος  Αρείου  Πάγου

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια