Ειδήσεις

Μ.Παρασκευή: Η Αποκαθήλωση και"Η ζωή εν τάφω"

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο συγκινησιακά φορτισμένη μέρα του χρόνου, εκείνη που ανακαλεί στη μνήμη τα Πάθη του Θεανθρώπου, το σταυρικό μαρτυρικό του θάνατο.

Η Χριστιανική Εκκλησία πενθεί και μαζί οι πιστοί με εκδηλώσεις γεμάτες λατρεία και πόνο.

Οι "Μικρές Ώρες" και η Αποκαθήλωση, ο Επιτάφιος Θρήνος και η περιφορά

Άνθη και λουλούδια στολίζουν τον Επιτάφιο όπου και έχει "τοποθετηθεί" το σώμα του Χριστού

Το τελετουργικό της Μεγάλης Παρασκευής θέλει από νωρίς το πρωί να συγκεντρώνονται στις εκκλησίες μικρές κοπέλες και γυναίκες, οι οποίες στολίζουν τον Επιτάφιο, το κουβούκλιο μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί το σώμα του νεκρού Χριστού μετά την Αποκαθήλωσή του από το σταυρό.

Το στόλισμα του επιταφίου από γυναίκες και κορίτσια, αργά χθες το βράδυ στη Ζίντα Αρκαλοχωρίου

Στους ναούς ψάλλονται οι λεγόμενες "Μεγάλες Ώρες", με αποκορύφωμα την Αποκαθήλωση και την τοποθέτηση στο κουβούκλιο του Επιταφίου τού υφάσματος που συμβολίζει το σώμα του Ιησού.Ολόκληρη την ημέρα οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, να θυμηθούν τα αγαπημένα τους νεκρά πρόσωπα, ενώ το απόγευμα ξεκινά η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου.

Τον επιτάφιο της Εκκλησίας Γενεσίου Θεοτόκου Μπεντεβή Ηρακλείου στόλισαν οι γυναίκες της ενορίας.

Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές είναι η στιγμή που ψάλλονται στις τρεις στάσεις, δηλαδή μέρη, τα Εγκώμια, με πιο γνωστά το "Η ζωή εν ταφώ", το "Άξιον Εστί", το "Αι γενεαί πάσαι" και το "Ω γλυκύ μου Έαρ". Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μέσα από το μεγάλο πένθος ξεπροβάλλει αμέσως η ελπίδα της Ανάστασης, όπως αυτή αναγιγνώσκεται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου, που περιγράφει τη στιγμή που οι Αρχιερείς και οι Φαρισαίοι ζητούν από τον Πόντιο Πιλάτο να σφραγίσει τον τάφο και να τοποθετήσει φρουρά από στρατιώτες, καθώς ο Χριστός είχε πει ότι σε τρεις ημέρες θα αναστηθεί.

Η στιγμή που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο είναι η περιφορά του Επιταφίου από κάθε εκκλησία, με τους πιστούς να περιμένουν με αναμμένα κεριά, ραίνοντας τον Επιτάφιο με ροδοπέταλα και μύρα. Η περιφορά σταματάει σε κομβικό σημείο για τη λεγόμενη «δέηση», με την οποία ζητείται από το Θεό η προστασία της πόλης, της ενορίας και των πιστών από καθετί κακό.

Με την ολοκλήρωση της περιφοράς και της λειτουργίας, οι ναοί προετοιμάζονται για την Ανάσταση, το κουβούκλιο του Επιταφίου αδειάζει, θυμίζοντας το «κενό μνημείο» που αναφέρουν τα Ευαγγέλια, και τα κεριά αντικαθίστανται με λευκά, στο χρώμα της ελπίδας, ώστε όλα να είναι έτοιμα για τη λειτουργία το πρωί του Σαββάτου, την "Πρώτη Ανάσταση".

Επιμέλεια :Σταύρος Μουντουφάρης

Φωτογραφίες :Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια