default-image

Λογικές οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι,δίχως όμως λεφτά

Κρήτη
Λογικές οι τιμές για το Πασχαλινό τραπέζι,δίχως όμως λεφτά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Κάτι γίνεται" στην αγορά τροφίμων, όπου οι Ηρακλειώτες αναγκαστικά, όσο δύσκολα κι αν τα βγάζουν πέρα, θα πάνε τέτοιες μέρες για να τροφοδοτήσουν τα νοικοκυριά τους, μειώνοντας όμως αισθητά, σε σχέση με πέρυσι αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, την ποσότητα που θα αγοράσουν από κάθε είδος το οποίο απαιτείται για το πασχαλινό τραπέζι.

 Η "Νέα Κρήτη" έκανε χθες την καθιερωμένη... "βόλτα της" στα παραδοσιακά καταστήματα της οδού 1866 στο κέντρο του Ηρακλείου, ενώ απευθύνθηκε και σε άλλους επαγγελματίες, προκειμένου να καταγράψει αγοραστική κίνηση, τιμές και απόψεις για τη σημερινή κατάσταση της αγοράς και του κόσμου που κατεβαίνει να ψωνίσει, ενόψει της Ανάστασης.

Στα ίδια με πέρυσι εκτιμάται η κίνηση στο κρέας, όπως και οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, αλλά πάντα κρητικό, όπως μας λέει ο κρεοπώλης Στράτος Δημητρίου. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, οι τιμές τόσο στο δικό του όσο και στα άλλα παραδοσιακά κρεοπωλεία-μέλη του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου είναι στο 8,90 ευρώ το κατσίκι και στα 7,90 ευρώ το κιλό στο αρνί. Στο κατάστημα του κ. Δημητρίου, τα αρνιά και τα κατσίκια προέρχονται από τα Ακούμια και το Σπήλι του Ρεθύμνου, από τη Σητεία και τα Αστερούσια. «Μπορεί ο Σύνδεσμός μας να μίλησε για ελλείψεις στην αγορά του οβελία φέτος λόγω μειωμένης παραγωγής, αλλά εγώ δε συμφωνώ. Πιστεύω συγκεκριμένα ότι υπάρχουν ντόπια αμνοερίφια. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα εξακριβωθεί αύριο (σ.σ. σήμερα), μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, οπότε και θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα», λέει ο κ. Στράτος Δημητρίου.

Πάντως, ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών Ν. Ηρακλείου εκτιμά ότι, σε σχέση με πέρυσι, οι παραγγελίες για τον παραδοσιακό οβελία θα είναι μειωμένες, με τους κρεοπώλες να καλούν τους καταναλωτές να σπεύσουν άμεσα για τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, με φόντο το μειωμένο αριθμό σφαγής αμνοεριφίων.

Την προσοχή των καταναλωτών στις αγορές τους εφιστά ο Σύνδεσμος Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, ο οποίος καλεί παράλληλα τους καταναλωτές να εμπιστευτούν και φέτος τα κρεοπωλεία της γειτονιάς τους.

Μάλιστα, ήδη καταγράφεται μείωση 15% στις παραγγελίες αρνιού φέτος σε αρκετά κρεοπωλεία του Ηρακλείου.

Είδη αρτοποιίας

«Καθηλωμένες» χαρακτηρίζουν τις τιμές των αγαθών τους στα επίπεδα των τελευταίων χρόνων οι παραδοσιακοί αρτοποιοί του Ηρακλείου. Ο πρόεδρος του Συλλόγου τους, Μανόλης Βολανάκης, τόνισε στη "Ν.Κ." χθες ότι όλοι οι αρτοποιοί, που ανήκουν στη δύναμη του συνδικαλιστικού τους φορέα, διαθέτουν τα βασικά πασχαλινά τους είδη στις εξής τιμές: στα παραδοσιακά καλιτσούνια από 10 έως 12 ευρώ το κιλό (ανάλογα με τα υλικά και το ποσοστό κέρδους που επιλέγει να έχει ο αρτοποιός), στα τσουρεκάκια στα 9 ευρώ το κιλό και στα μεγάλα τσουρέκια στα 10 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ, η κίνηση στους φούρνους είναι μειωμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αλλά οι αρτοποιοί ευελπιστούν ότι ο κόσμος θα πάει "στο παρά πέντε" και θα κάνει τα ψώνια που χρειάζεται.

Ψάρια-θαλασσινά

Η ανέχεια έχει κάνει τον κόσμο να στρέφεται κυρίως στα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά, και όχι τόσο στα φρέσκα, όπως είπαν χθες στην εφημερίδα μας οι καταστηματάρχες στα ψαράδικα στο κέντρο του Ηρακλείου (στην περιοχή του Βαλιδέ Τζαμί).

Μάλιστα, ο ιχθυοπώλης Γιώργος Μπιτιρίνης εκτιμά ότι «σε σχέση με πέρυσι η κίνηση στην ψαραγορά είναι πολύ πεσμένη, παρότι οι τιμές είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα».

Συγκεκριμένα, η πολύ μεγάλη γαρίδα πωλείται στα 17,90 ευρώ το κιλό. Πρόκειται για ντόπια γαρίδα, η τιμή της οποίας εξαρτάται από το μέγεθός της και ξεκινάει από τα 7 ευρώ το κιλό. Στο χταπόδι (που σύμφωνα με τον ίδιο πωλείται σήμερα φτηνότερα ακόμα και από το κατεψυγμένο), η τιμή του βρίσκεται στα 13,90 ευρώ το κιλό. «Είναι ελληνικότατο και μάλιστα ντόπιο χταπόδι Αγίου Νικολάου», λέει ο κ. Μπιτιρίνης. Για τις σουπιές τονίζει ότι πλέον δύσκολα θα τις βρει κάποιος στην αγορά. «Φέτος υπάρχει έλλειψη. Και η τιμή της ήταν στα 15,90 ευρώ το κιλό. Ούτε φτηνή αλλά ούτε και ακριβή», καταλήγει ο λιανέμπορος ψαριών και θαλασσινών, που τονίζει ότι ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και η ψυχολογία του είναι αυτό τον καιρό πάρα πολύ κακή.

«Προτιμούν τα κατεψυγμένα»

Ο πρόεδρος των ιχθυοπωλών Μανόλης Κανέλλος λέει στην εφημερίδα μας ότι «οι καταναλωτές πια προτιμούν τα κατεψυγμένα, όχι γιατί τα φρέσκα είναι ακριβά, αλλά επειδή έχει μειωθεί η αγοραστική τους δύναμη. Μάλιστα, πλέον, τα φρέσκα ψάρια που πουλάμε εμείς εδώ στο Ηράκλειο είναι πολύ φτηνά».

Ως παράδειγμα για τις μειώσεις των τιμών τα τελευταία χρόνια, ο κ. Κανέλλος λέει: «Μπαρμπούνια που τα πουλούσαμε παλιότερα στα 22 ευρώ το κιλό, σήμερα τα πουλάμε 12 ευρώ. Μπακαλιαράκια ψιλά που τα πουλούσαμε στα 12 ευρώ τώρα τα πουλάμε στα 7 ευρώ το κιλό. Βακαλάο Β' πουλούσαμε στα 16 ευρώ το κιλό και τώρα στα 10 ευρώ το κιλό. Κουτσομούρα πουλούσαμε 16 ευρώ το κιλό και τώρα την πουλάμε στα 10 ευρώ, ενώ στο χταπόδι (14 ευρώ) και στη σουπιά (16 ευρώ) έχουμε την ίδια τιμή που είχαμε πέρυσι και πρόπερσι». Αλλά γενικότερα, όπως τονίζει, «όλος ο κόσμος υποφέρει. Όταν έχει έλλειψη χρημάτων, υπάρχει στάση εμπορίου».

Υποτονική κίνηση και στα τυροκομικά

Υποτονική είναι όμως η κίνηση και στα τυροκομικά είδη, αλλά σαφώς καλύτερη απ' ό,τι στην ψαραγορά. «Παρότι είμαστε λίγο πριν το Πάσχα», λέει ο Μιχάλης Μασαούτης, «είναι πεσμένη η αγορά, σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό παρότι είμαστε στα περυσινά επίπεδα τιμών στα βασικότερα είδη και σε κάποια είδη είμαστε και σε χαμηλότερα επίπεδα».

Όπως λέει ενδεικτικά ο κ. Μασαούτης, «η μυζήθρα κινιέται περισσότερο αυτές τις μέρες. Και είμαστε στα 5 ευρώ το κιλό. Στη γραβιέρα στα 10 ευρώ το κιλό. Και στον ανθότυρο ξηρό στα 9 ευρώ το κιλό». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ίδιες τιμές είναι περίπου σε όλα τα παραδοσιακά καταστήματα της αγοράς του Ηρακλείου, με ελάχιστες, ίσως, αποκλίσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «παλιότερες εποχές ερχόταν ο πελάτης και έλεγε "βάλε μου δύο μυζήθρες, βάλε μου τρεις μυζήθρες". Σήμερα έχει περιοριστεί στη μια, στη μισή. Όπως βλέπετε, για παράδειγμα, πουλάμε και μισό ανθότυρο ξηρό σε όσους θέλουν να αγοράζουν το μισό τυρί. Η κατανάλωση σε σχέση με πέρυσι είναι πεσμένη τουλάχιστον στο 30%»...

Λίγο παραπάνω, στο κατάστημα της Μαρίας Καργάκη, η μυζήθρα πωλείται στα 4,90 ευρώ το κιλό, ενώ η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι στα 9,90 ευρώ το κιλό.

«Ο κόσμος αγοράζει αυτά που του χρειάζονται. Θα έλεγα ότι η κίνηση είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Εμείς επειδή είμαστε οι ίδιοι και παραγωγοί έχουμε μειώσει τις τιμές μας θα έλεγα αρκετά», καταλήγει η κ. Καργάκη.

Πάντως, σε όλα τα παραδοσιακά καταστήματα πώλησης τυροκομικών προϊόντων, ο κόσμος μπορεί να βρει εξαιρετικά προϊόντα.

Ούτε οπωροκηπευτικά

«Οι τιμές εδώ και χρόνια είναι ίδιες. Αλλά ο κόσμος δεν έχει χρήματα», λέει στη "Ν.Κ." και ο μανάβης Μιχάλης Χαλκιαδάλης. «Από τα πεζοδρόμια περνούν οι άνθρωποι, βλέπουν τα προϊόντα, στέκουν λίγο και φεύγουν. Και δεν είναι ακριβά. Απλά ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Κι αν λάβουμε υπόψη ότι και η δεύτερη δόση της επιδότησης, που μπήκε τώρα, πάλι δε φτάνει, μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του».

Ως ενδεικτικές τιμές - που περίπου είναι οι ίδιες στα μανάβικα του Ηρακλείου - ο Μιχάλης Χαλκιαδάκης μάς αναφέρει τα υπαίθρια κολοκυθάκια στα 2,5 ευρώ όπως και πέρυσι, τα υπαίθρια αγγούρια στο 2 ευρώ όπως και πέρυσι, την ντομάτα γύρω στο 1,40 ευρώ, την αγγινάρα από 2,30 έως 2,50 ευρώ το κιλό όπως και πέρυσι, το μαρούλι στα 80 λεπτά το ένα, το λάχανο στα 60 λεπτά το κιλό, καθώς και τις πιπεριές-κέρατο στα 2 ευρώ το κιλό όπως πέρυσι, αλλά και σε προηγούμενα χρόνια ανάλογη εποχή.

Εμπορικά καταστήματα

Πάντως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, τόνισε χθες ότι αυτές τις μέρες, και ειδικά χθες που είχε πάρει την επιδότηση ο κόσμος, έστω και πετσοκομμένη, κάτι κινήθηκε στην αγορά του Ηρακλείου.

Ο κ. Κουμαντάκης καλεί τους καταναλωτές να προτιμούν κατά τη διάρκεια των ψώνιων τους τα ντόπια προϊόντα, από ντόπιες επιχειρήσεις.

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News