default-image

Το δικό τους Γολγοθά βιώνουν οι πληγέντες στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Το δικό τους Γολγοθά βιώνουν οι πληγέντες στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πυρόπληκτη περιοχή της Ανατολής και του Μύρτου, περιόδευσε ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, προκειμένου να διαμορφώσει μια πιο σαφή εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής η οποία προκλήθηκε στους αγρότες της περιοχής από την πυρκαγιά της 21ης Απριλίου.

«Επισκέφτηκα τις λαβωμένες από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχές της Ιεράπετρας, θέλοντας να σχηματίσω ο ίδιος προσωπική άποψη. Υπάρχουν σημαντικές ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις παραγωγοί κηπευτικών έχουν υποστεί ολική καταστροφή.

»Θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για την αποκατάσταση των ζημιών. Έχω ήδη επικοινωνήσει ο ίδιος με τον Υπουργό Εσωτερικών κ Παναγιώτη Κουρουμπλή και του έχω ζητήσει να ενισχυθεί άμεσα ο Δήμος Ιεράπετρας, για να προχωρήσει στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

»Επειδή όμως η αποζημίωση των παραγωγών προβλέπεται να γίνει μέσω ΠΣΕΑ, με μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία πολλές φορές εξαρτάται από τη δημοσιονομική κατάσταση, θέλω να θυμίσω ότι εμείς είχαμε προβλέψει το 2014 τον τρόπο που θα χρηματοδοτούνταν οι αποκαταστάσεις των ζημιών από φυσικές καταστροφές, τότε που είμαστε κυβέρνηση», μας είπε ο κ Πλακιωτάκης και πρόσθεσε.

«Τον Ιούλιο του 2014 καταθέσαμε Νόμο που εγκρίθηκε τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου, στον οποίο υπήρχε συγκεκριμένο μέτρο που προέβλεπε την αποζημίωση από φυσικές καταστροφές στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο καθώς και στις πάγιες εγκαταστάσεις. Αυτό το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης τροποποιήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση και ως δια μαγείας αυτό το μέτρο εξαφανίστηκε και δεν υπάρχει. Καλώ την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της και να επαναφέρει το συγκεκριμένο μέτρο, ώστε να υπάρχει άμεση χρηματοδότηση και αποκατάσταση των ζημιών».

Στην περιοδεία του στις πυρόπληκτες περιοχές ο κ. Πλακιωτάκης συναντήθηκε με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, αντιπύραρχο κ. Παναγιώτη Καράμπελλα, ο οποίος δέχτηκε τα συγχαρητήρια του βουλευτή για τη μάχη που έδωσε με τους πυροσβέστες του προκειμένου να σωθούν ζωές και περιουσίες.

«Θέλω να συγχαρώ τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έδωσαν ένα τιτάνιο αγώνα, προκειμένου να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές, τις περιουσίες των συμπολιτών μας και το φυσικό πλούτο της περιοχής, Τους αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια, γιατί δίνουν τα πάντα για να αισθανόμαστε εμείς ασφαλείς. Θέλω να συγχαρώ επίσης τους εθελοντές και την τοπική αυτοδιοίκηση, που συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», πρόσθεσε ο κ. Πλακιωτάκης.

«Μια εβδομάδα μετά την πυρκαγιά της 21ης Απριλίου παραμένουμε ακόμα στην πυρόπληκτη περιοχή όπου συνεχίζουμε την επιτήρηση και τις περιπολίες, καθώς σε μερικά σημεία υπάρχει ακόμα καπνός, Το έργο μας στην κατάσβεση αυτής της πυρκαγιάς ήταν πάρα πολύ δύσκολο, καθώς είχαμε να αντιμετωπίσουμε απίστευτους όγκους φυτικών υπολειμμάτων και σκουπιδιών που είχαν μαζευτεί στον περιβάλλοντα χώρο πολλών θερμοκηπίων. Είχαν πάρει φωτιά και δεν έσβηναν εύκολα. Παρακαλώ τους παραγωγούς να καθαρίζουν τα κτήματα τους και να μην αφήνουν στα ρέματα και τις πλαγιές φυτικά υπολείμματα σκουπίδια και πλαστικά γιατί υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης πυρκαγιάς», τόνισε ο κ Καράμπελλας.

"Χαλαρά" οι δηλώσεις των ζημιών

Με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αρχικές δηλώσεις των ζημιών από τους πληγέντες στα γραφεία των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ. Μέχρι το μεσημέρι της Μ. Πέμπτης 60 παραγωγοί τα θερμοκήπια των οποίων είχαν υποστεί μικρές η μεγάλες ζημιές, είχαν κάνει τις δηλώσεις τους.

Ωστόσο οι πληγέντες εξέφρασαν τα παράπονα τους για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η κρατική μηχανή, για να γίνουν στην ώρα τους οι εκτιμήσεις και οι εξατομικεύσεις των ζημιών.

«Έχω υποστεί 100% καταστροφή στο φυτικό μου κεφάλαιο. Η καλλιέργεια μου που είναι 7 στρέμματα έχει καεί εξ' ολοκλήρου μαζί με τα πλαστικά κάλυψης. Έχουν καταστραφεί μεγάλα τμήματα του σκελετού του θερμοκηπίου καθώς και οι πάγιες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις μαζί με τα δίκτυα άρδευσης και απορροής των όμβριων υδάτων.

»Το παράπονο μου είναι ότι έχω κάνει από τη Δευτέρα τη δήλωση μου και περιμένω τους εκτιμητές να κάνουν την εκτίμηση της ζημιάς μου, αλλά δεν έχει εμφανιστεί κανείς αρμόδιος εδώ. Τη μια μέρα είχαν απεργία, την επόμενη πήγαν και είδαν μόνο 5 άτομα, και μετά ο υπεύθυνος μας είπαν ότι πήρε άδεια και θα γυρίσει μετά από μια εβδομάδα.

»Αν στο μεταξύ σηκωθεί δυνατός αέρας, όταν επιστρέψουν οι εκτιμητές δεν θα βρουν τίποτα, γιατί όπως είναι πληγωμένο το θερμοκήπιο και ανοικτό από τη μια πλευρά, ο αέρας θα το κάνει αερόστατο», μας είπε ο αγρότης κ Άρης Γουργιώτης.

Άμεσα μέτρα ζητά ο Κεγκέρογλου

Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στον Δήμο Ιεράπετρας από την καταστροφική πυρκαγιά, και κήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτης, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτηση του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντίστοιχα. Ο κ. Β. Κεγκέρογλου ερωτά συγκεκριμένα.

1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να προχωρήσουν οι

διαδικασίες που αφορούν τις αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ;

2. Τι θα πράξει το Υπουργείο Εσωτερικών για την οικονομική ενίσχυση του Δήμου και την

αποκατάσταση ζημιών στις υποδομές;

3. Σε ποιες ενέργειες θα προβούν άμεσα όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να

κηρυχθεί πυρόπληκτη η περιοχή, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης, αναστολή

πληρωμής προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και χορήγηση άτοκων τραπεζικών

δανείων, φοροαπαλλαγή κατοίκων, στους κατοίκους των παραπάνω περιοχών από τη

πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά;

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News