Ειδήσεις

Η Κρήτη αποκτά υβριδικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας

Λίγο πριν το τέλος του 2016 θα ξεκινήσει η ανέγερση υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη δύναμη του νερού του Φράγματος των Ποταμών και εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω πολιτικών εξελίξεων,θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.

Η άδεια παραγωγής έχει εγκριθεί και στις αρχές του περασμένου Μαρτίου υποβλήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ενώ απομένει η άδεια εγκατάστασης για να ξεκινήσουν οι εργασίες.

?

Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ, Βαγγέλης Μαμαγκάκης, το έργο έχει προκριθεί ως επενδυτικό σχέδιο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής με προϋπολογισμό 277 εκατομμυρίων από το πακέτο Γιουνκέρ και είναι απόλυτα συμβατό με τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης, όπως φάνηκε και σε πρόσφατη ημερίδα στο Ηράκλειο.

Στα 4 χρόνια που θα διαρκέσουν οι εργασίες, θα απασχοληθούν συνολικά 800 εργαζόμενοι και στα 20 χρόνια που θα το εκμεταλλεύεται η ΤΕΡΝΑ, θα απασχολούνται 40 άτομα.

400 χιλιάδες ευρώ ανά έτος, θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη του Δήμου Αμαρίου που θα φιλοξενεί την κάτω δεξαμενή, δηλαδή το φράγμα και τις εγκαταστάσεις, άλλες 400 χιλιάδες ευρώ στο Δήμο Ρεθύμνου με την άνω δεξαμενή 2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στα Χάρκια και ακόμη 400 χιλιάδες ευρώ στο Δήμο Σητείας, όπου σε πάρκο αιολικής ενέργειας θα παράγεται ο ηλεκτρισμός που θα χρειάζονται οι αντλίες που θα μεταφέρουν το νερό στην πάνω δεξαμενή και στη συνέχεια με τη δύναμη της πτώσης του νερού, θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα καλύπτει τα 2/3 των αναγκών του νομού Ρεθύμνου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έγκειται στη διακριτική ευχέρεια των δήμων να επιλέξουν, σε τι βαθμό θα καθορίσουν την εντοπιότητα των κατοίκων με τις εγκαταστάσεις του έργου σε Αμάρι, Ρέθυμνο και Σητεία, ώστε να αξιοποιηθεί η νομοθετική διάταξη και να δουν το τιμολόγιο του ρεύματος ακόμα και να μηδενίζεται! Τέλος, ο ΟΑΚ θα επωφελείται με 2 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από το έργο.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

Σχόλια