Ειδήσεις

Ποιμενάρχης της Αυστρίας όμως η καρδιά του είναι στη Γέργερη

Γεννήθηκε στην Γέργερη πριν από 43 χρόνια και σήμερα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στην Αυστρία κατέχοντας την θέση του εμψηφισμένου μητροπολίτη. Ο λόγος για τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρσένιο (Καρδαμάκη), ο οποίος εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 3 Νοεμβρίου του 2011 ως διάδοχος του μακαριστού Αυστρίας Μιχαήλ.

Στιγμιότυπο απο τη  Θεία Μετάληψη στη Γέργερη

Με συγκίνηση ο Κρητικός Μητροπολίτης  ανοίγει την καρδιά του στο neakriti.gr για το σημαντικό και σπουδαίο έργο που επιτελεί στην Αυστρία, με την ψυχή του ωστόσο να ταξιδεύει στα πάτρια εδάφη, εκεί όπου γεννήθηκε και έκανε τα πρώτα του βήματα , στην Γέργερη, αναπολώντας  αυτή την περίοδο στο νου του μυρωδιές, προετοιμασίες για την ημέρα της Λαμπρής, ήθη και  έθιμα από το χωριό του.

"Ειδικά αυτές τις ημέρες η γενέτειρα μου, δεν φεύγει λεπτό από το μυαλό μου, την αγάπη μου για τον τόπο όπου γεννήθηκα την  κουβαλώ πάντα στην καρδιά του. Διανύουμε Μεγάλη Εβδομάδα και μέρες όπως αυτές  θυμάμαι τις ακολουθίες που ψάλλονται  στο χωριό μου και συμμετείχα ανελλιπώς. Θυμάμαι τις προετοιμασίες ενόψει της ημέρας του Πάσχα, τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώναμε στο χωριό μου και το φως  της Κρήτης που υπάρχει στη φύση, στα  λουλούδια, το άρωμα του ζουμπουλιού, του Επιταφίου. Είναι αυτό το άρωμα της Κρήτης που μου δίνει τεράστια δύναμη να συνεχίσω από εδώ το έργο μου", δηλώνει συγκινημένος ο Μητροπολίτης ξεδιπλώνοντας με γλαφυρό τρόπο σκέψεις και συναισθήματα. Και  προσθέτει "Πρώτα ο Θεός το καλοκαίρι θα καταφέρω να πατήσω τα χώματα της πατρίδας μου και να δω τους δικούς μου που μου ζητούν να επιστρέψω" αν και μέσα τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει σύντομα με το δεδομένο ότι  το έργο που επιτελεί και έχει αναλάβει το παιδί τους είναι τόσο σημαντικό και αξιόλογο που αυτό τους γεμίζει δύναμη και υπομονή μέχρι το καλοκαίρι όποτε και θα τον ανταμώσουν και πάλι.

Με Αυστριακούς επισκέπτες στους Καλούς Λιμένες

Δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις δυσκολίες που βιώνει ο Ελληνικός λαός στέλνοντας μήνυμα στους νέους και στις νέες που θα θελήσουν να αλλάξουν ρώτα και να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό και δη στη Βιέννη.

"Εγώ θα ήθελα οι νέοι να αγωνιστούν και αν είναι εφικτό να παραμείνουν στο ευλογημένο τόπο μας, την Κρήτη. Όμως σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να ανοίξει τα φτερά του στο εξωτερικό, η Αυστρία είναι μια φιλόξενη χώρα με πολλές επιλογές και ευκαιρίες για μία νέα ζωή όμως το ξεκίνημα σε μία νέα χώρα, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, κρύβει και δυσκολίες."

Ανάσταση στη Βιέννη την προηγούμενη χρονιά

Και η Μητρόπολη της Αυστρίας έχει σταθεί ενεργά στο πλευρό των δοκιμαζομένων από την κρίση. Στο παρελθόν μάλιστα πραγματοποιήθηκε εκστρατεία αλληλεγγύης και στήριξης καταφέρνοντας να συγκεντρώθούν  μεγάλες ποσότητες σε ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα αλλά κυρίως το ποσό των 130.000 ευρώ, τα οποία και διανεμήθηκαν σε Μητροπόλεις της Ελλάδος μεταξύ αυτών βεβαίως και της Κρήτης.

"Οι Αυστριακοί ως λαός είναι εγκάρδιοι και συνάμα  Φιλέλληνες. Εγώ όταν ήρθα βρήκα ένα άκρως θετικό κλίμα και με προσωπικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν καταφέραμε να γίνουμε οι συνεχιστές της  ένδοξης ιστορίας των  Ελλήνων. Μην ξεχνάτε ότι οι Έλληνες στην  Αυστρία έχουν μακραίωνη ιστορία που ξεκινάει από τον 17ο αιώνα.  Και αμέσως έγιναν σεβαστοί  από  την Αυστριακή κοινωνία. Μην ξεχνάτε ότι λειτουργεί η Εθνική Σχολή Βιέννης, το αρχαιότερο σχολείο της Ελληνικής Διασποράς (1804) που  αριθμεί 350 μαθητές" προσθέτει ο Ποιμενάρχης.

Κυριακή των Βαΐων στη Βιέννη στην Οδό των Ελλήνων, καθοδόν προς τα θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου Βιέννης

Στην Αυστρία υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 500.000 ορθόδοξοι υπό την πνευματική ηγεσία του Μητροπολίτη Αυστρίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και τούτο γιατί υπάρχουν και άλλες μη ελληνικές ορθόδοξες παρουσίες στη χώρα, με την πολυπληθέστερη εκείνη των Σέρβων.

Στην διάρκεια εορτασμού της 25ης  Μαρτίου στην Εθνική Σχολή Βιέννης Ι.Ναός Αγίας Τριάδος

Το αγόρι που διένυσε 480 χιλιόμετρα για να βρεθεί στο πλευρό του Κρητικού Μητροπολίτη

"Το πιο σημαντικό είναι όταν επισκεπτόμαστε χωριά και πόλεις που δεν υπήρχε εκκλησία, η αγάπη και η συγκίνηση των ανθρώπων εκεί είναι τεράστια. Με εμφανή συγκίνηση μας ευχαριστούν που πήγαμε εκεί και τους δώσαμε τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην Θεία λειτουργία. Η δίψα των ανθρώπων εδώ να ακολουθήσουν το δρόμο του Θεού είναι μεγάλη και για αυτό και εμείς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τους κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για να ανοίγουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εκκλησίες. Χθες δάκρυα χαράς και συγκίνησης με πλημμύρισαν εξαιτίας ενός μικρού  παιδιού. Αρκεί να σας  πω ότι διένυσε μία απόσταση 240 χλμ από την περιοχή του Λινζ όπου βρισκόταν για να έρθει στην Βιέννη, μόνο και μόνο  να παρακολουθήσει τη Λειτουργία και μετά να επιστρέψει , παίρνοντας εμφανώς ικανοποιημένο και χαρούμενο  και πάλι το δρόμο της επιστροφής."

Για το τέλος ο Κρητικός Ποιμενάρχης στέλνει το δικό του μήνυμα αισιοδοξίας ενόψει Πάσχα σε όλους τους Κρητικούς. "Αν και μας χωρίζουν τόσα χιλιόμετρα στέλνω μήνυμα ανάστασης σε όλη την Κρήτη, έχω στο μυαλό μου τον Κρητικό που είναι κοντά στην παράδοση, έχω στο νου μου τον Κρητικό άρχοντα που αγαπά την εκκλησία,  σέβεται και φοβάται τον Θεό, γιατί είναι ελεύθερος και θα παραμείνει ελεύθερος."  

Το άκρως αξιόλογο έργο του Μητροπολίτη στην Αυστρία

Μέχρι σήμερα στα 4 χρόνια που διακονεί ως Επίσκοπος την Εκκλησία στην Αυστρία έχουν πραγματοποιηθεί σειρά από θεσμικές αλλαγές, που κατοχυρώνουν την παρουσία των Ορθοδόξων στην Αυστρία. Συμμετέχει ενεργά στον κοινωνικό διάλογο με τους άλλους φορείς και ανταποκρίνεται με επάρκεια στις απαιτήσεις της πολιτισμικής κοινωνίας στη Μεσευρώπη, καθώς έχει υπό την διαποίμανσή του και την Ουγγαρία. Το 2014 ξεκίνησε πρόγραμμα για την ίδρυση της πρώτης Ορθοδόξου Μονής Αγίας Σκέπης και Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου στα σύνορα Αυστρίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας. Το Μοναστήρι συστήθηκε με αδελφότητα από την Ι.Μ. Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου που ίδρυσε με πνευματική παρακαταθήκη του Αγίου Παϊσίου ο Ηγούμενος π. Θεόκλητος.

Με την άφιξή του στη Βιέννη ο Σεβασμιότατος  εντόπισε προβλήματα σε πεπαλαιωμένες σχολικές εγκαταστάσεις και έβαλε στόχο να πετύχει την αποκατάστασή τους. Η Εθνική Σχολή Βιέννης απέκτησε από το 2013 χώρους αντίστοιχους της αποστολής της, ώστε τα ελληνόπουλα στην ξενιτιά να βρίσκουν στοργική υποδοχή από τους αφοσιωμένους δασκάλους τους εδώ, στα εγκαίνια των οποίων ήρθε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Πλέον έχουν ολοκληρωθεί και  οι εργασίες αποκατάστασης της αρχαιότερης Ελληνικής Εκκλησίας στην Αυστρία και σε όλη τη Μεσευρώπη. Ο Άγιος Γεώργιος Βιέννης, που αποτελεί συνέχεια της αδελφότητας των Ελλήνων που οικονομικά συνέδραμαν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων αποτελεί αναμφίβολα Ακρόπολη. Η αποκατάστασή του εκ βάθρων εξυπηρετεί την προβολή της Ελλάδας στο κέντρο της Ευρώπης και τη δημιουργία μίας μικρής πατρίδας για τους Έλληνες που χάρη στη διάκρισή τους στις επιστήμες και τα γράμματα βρίσκονται στην Αυστρία.

Η ελληνική κοινότητα της Βιέννης έχει παράδοση που χάνεται στον χρόνο. Πράγματι οι ελληνικές Εκκλησίες σε όλη την Αυστροουγγαρία σφίζουν κάθε Κυριακή από ζωή. Ιδρύονται νέες ενορίες σε πόλεις που μέχρι χθες δεν υπήρχε ενορία όπως το Κλάγκενφουρτ της Καρινθίας. Το Πάσχα στη Βιέννη δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη λάμψη των εορτών στην Ελλάδα. Οι παρακείμενοι δρόμοι γεμίζουν από Έλληνες, αλλά και από άλλους ορθοδόξους που σπεύδουν να γιορτάσουν μαζί μας την περιφορά του Επιταφίου στην ιστορική γειτονιά των Ελλήνων στο κέντρο της Αυστριακής Πρωτεύουσας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το πρωί της Κυριακής των Βαΐων λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας στη Βιέννη και στη συνέχεια τέλεσε τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος ιστορικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Βιέννης. Κατά τον εορτασμό της Κυριακής παρέστησαν αρκετοί εκπρόσωποι των χριστιανικών εκκλησιών του διπλωματικού σώματος στην Αυστρία και δημόσια πρόσωπα.

Λίγα λόγια για τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη της Αυστρίας  

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ σπούδασε Καθολική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου Marc Bloch. Επίσης το 2011 έγινε κάτοχος διδακτορικού τίτλου στο Κανονικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Μιλάει εκτός της μητρικής του γλώσσας και γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά.

Χειροτονήθηκε διάκονος το έτος 1998 στη Μητρόπολη Γερμανίας, και μετά την εις πρεσβύτερο χειροτονία του το έτος 2002 υπηρέτησε στην Καρλσρούη, ενώ το έτος 2004 μετετέθη στη Μητρόπολη Γαλλίας όπου έγινε και πρωτοσύγκελλος. Ο εμψηφισμένος πλέον Μητροπολίτης Αρσένιος από το έτος 2005 είναι συν-γραμματέας στο Οικουμενικό Συμβούλιο των Εκκλησιών της Γαλλίας.

Ρεπορτάζ:  Βάλια Μπούη

Σχόλια