default-image

"Βόμβα" για τη διαχείριση αποβλήτων και πρόστιμα "φωτιά"

Κρήτη
"Βόμβα" για τη διαχείριση αποβλήτων και πρόστιμα "φωτιά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βόμβα στον Περιφερειακό σχεδιασμό της Κρήτης για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων βάζει η δημοσίευση σχεδίου νόμου για τη «σύσταση και οργάνωση προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας» από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τον οποίο τροποποιείται ο νόμος 4071/2012, καταργώντας ουσιαστικά τους Περιφερειακούς ΦΟΔΣΑ.

Με τα νέα δεδομένα, θα δημιουργηθούν φορείς διαχείρισης αποβλήτων με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, με την Κρήτη να έχει τη δυνατότητα σύστασης έως 3 νομικών προσώπων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΔΙΣΑ), εξελίξεις βάζουν "φωτιά" στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης καθώς ανατρέπονται τα δεδομένα καθώς αλλάζουν πλέον οι διαχειριστικές ενότητες που προέβλεπε ο Περιφερειακός σχεδιασμός.

Πρόστιμο 5.000 ευρώ ημερησίως

Αυτό σημαίνει ότι ο υφιστάμενος σχεδιασμός χρειάζεται αναθεώρηση, με τις προθεσμίες που θέτει το σχέδιο νόμο να είναι ασφυκτικές καθώς 3 μήνες μετά τη δημοσίευση του, θα πρέπει να έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων, διότι στην αντίθετη περίπτωση έρχονται …πρόστιμα "φωτιά".

Όπως προβλέπει το άρθρο 16, παράγραφος 2 « η παράβαση της Νυποχρέωσης αυτής επισύρει πρόστιμο 5.000 ευρώ ημερησίως, το οποίο επιβάλλεται με απόφαση του Συντονιστή, στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου βρίσκεται η έδρα της ανώνυμης εταιρείας.  Το πρόστιμο εισπράττεται υπέρ του δημοσίου σύμφωνα με τις διαδικασίες του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».

Εξαιρούνται τα Χανιά

Από το σχέδιο νόμου εξαιρούνται τα Χανιά, καθώς παραμένει με τη μορφή που έχει η Ανώνυμη Εταιρεία στα Χανιά, η οποία διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα για το σύνολο των δήμων Χανίων, εξέλιξη που προκάλεσε ικανοποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

 Σύμφωνα με το άρθρο 16, παράγραφος 2 «οι διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εφαρμόζονται στις ανώνυμες εταιρείες που είχαν συσταθεί ως φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ) μέχρι την έναρξη ισχύος του ν.3852/2010 και λειτουργούν έκτοτε, εφόσον πρόκειται για εταιρείες που διαχειρίζονται τα στερεά απόβλητα του συνόλου μιας Περιφέρειας ή του συνόλου ενός νομού.  Για τις εταιρείες αυτές εξακολουθούν να ισχύουν οι κείμενες για αυτές διατάξεις … »

"Φωτιά" στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης

Έτσι,με βάση τα παραπάνω δεδομένα για την υπόλοιπη Κρήτη υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας άλλων δυο ΔΙΣΑ (πρώην ΦΟΔΣΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει ένας αυτόνομος ΔΙΣΑ για το Νομό Ρεθύμνου και ένας για τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Οι εξελίξεις πάντως έχουν βάλει φωτιά στους κόλπους της Αυτοδιοίκησης, με την ΠΕΔ Κρήτης να προγραμματίζει έκτακτη συνεδρίαση για το επίμαχο θέμα.

Για τα νέα δεδομένα, το μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ κ. Απόστολος Λουλουδάκης, δήλωσε τα παρακάτω στο neakriti.gr«To σχέδιο Νόμου που κατέθεσε για διαβούλευση το Υπουργείο  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση .

Όσον αφορά την Κρήτη θα δημιουργηθούν μέχρι τρεις φορείς διαχείρισης στερεών απόβλητων (ΔΙΣΑ) και με δεδομένο ότι παραμένει με τη σημερινή της μορφή η ΔΕΔΙΣΑ που περιλαμβάνει το σύνολο των Δήμων του Νομού Χανίων και ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα τους,σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη των διαδικασιών από τους υπόλοιπους Δήμους της Κρήτης που θα οδηγήσουνε στη δημιουργία ενός η δύο φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Οι Δήμοι της Κρήτης έχουνε πλέον στα χέρια τους τη δυνατότητα να πάρουνε εκείνες τις αποφάσεις και να προγραμματίσουν με βάση τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού, τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους , τα πραγματικά ποσοτικά μεγέθη, με περιβαλλοντική ευαισθησία να προχωρήσουνε  σε μια ουσιαστική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού».

Ρεπροτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News