Ειδήσεις

Έγινε η πρώτη προσέγγιση για τα Κινέζικα

Το κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα που δημιουργούν τα Κινέζικα καταστήματα στην τοπική αγορά, απασχόλησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κουκιαδάκη, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μετά από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Αφού έγινε μια πρώτη προσέγγιση του θέματος και εντοπίστηκαν τα προβλήματα, συμφωνήθηκε μετά από το Πάσχα να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, όπου θα συμμετέχουν και οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και εκεί να αποφασιστεί ο τρόπος δράσης, προκειμένου να παταχθεί το παραεμπόριο και η ανομία σε όλα τα επίπεδα, που πραγματοποιείται από τις Κινέζικες επιχειρήσεις.   

Κραυγή αγωνίας από τους εμπόρους

«Τα Κινέζικα καταστήματα είναι η προσωποποίηση της παραοικονομίας σε σχέση με την ασφαλιστική και φορολογική λειτουργία τους», υποστηρίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης, ο οποίος παρά τις πιέσεις που ασκεί σε πολιτικό επίπεδο, δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση για το αν έχουν υπάρξει συμφωνίες και τι είδους σε διακρατικό επίπεδο.

Με επιστολή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ο Εμπορικός Σύλλογος ζητούσε την άμεση κινητοποίησή τους για να υπάρξει μάχη εναντίον αυτής της μάστιγας όπως την αποκαλούν, εξαιτίας των τεράστιων επιπτώσεων που υπάρχουν στη τοπική αγορά.

Στο ερώτημα πόσα είναι τα Κινέζικα καταστήματα στην Κρήτη, ο κ. Κουμαντάκης δεν μπόρεσε να μας απαντήσει ούτε στο περίπου, καθώς όπως επισήμανε «είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός που δεν μπορούν να τα μετρήσουν».

Πάντως, στη Λ. 62 Μαρτύρων, από Χανιόπορτα μέχρι Γιόφυρο, λειτουργούν 16 Κινέζικα καταστήματα, εκ των οποίων αρκετά απ' αυτά λειτουργούν σε χώρους άνω των 1.500 μέτρων, σε αντίθεση με όσα ορίζει ο σχετικός νόμος, πρόσθεσε ο κ. Κουμαντάκης, ο οποίος δίνει τη δική του μάχη εναντίον των Κινέζικων καταστημάτων, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και στη θέση καταστημάτων που δεν άντεξαν την παρατεταμένη κρίση και τους φόρους - φωτιά, βάζοντας λουκέτο.

Σχόλια