default-image

ΕΕ: H Google κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της

Επιστήμη
ΕΕ: H Google κάνει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Google κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, προέβη σε κατάχρηση της θέσης της επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών Android και στους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Η προκαταρκτική άποψη της Επιτροπής είναι ότι η Google έχει θέσει σε εφαρμογή μια στρατηγική για τις κινητές συσκευές με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης στις υπηρεσίες γενικής διαδικτυακής αναζήτησης.

Πρώτον, οι πρακτικές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το Google Search να είναι προεγκατεστημένο ως η προεπιλεγμένη ή αποκλειστική υπηρεσία αναζήτησης στην πλειονότητα των συσκευών Android που πωλούνται στην Ευρώπη.

Δεύτερον, οι συγκεκριμένες πρακτικές φαίνεται ότι εμποδίζουν τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης να έχουν πρόσβαση στην αγορά μέσω ανταγωνιστικών browser κινητής τηλεφωνίας και λειτουργικών συστημάτων.

Επιπλέον, φαίνεται ότι ζημιώνουν τους καταναλωτές νοθεύοντας τον ανταγωνισμό και περιορίζοντας την καινοτομία στον ευρύτερο χώρο των κινητών επικοινωνιών.

Στη σημερινή κοινοποίηση αιτιάσεων, η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Google έχει παραβιάσει τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές να προεγκαθιστούν το Google Search και τον φυλλομετρητή Google Chrome, καθώς και να θέτουν ως προεπιλεγμένη υπηρεσία αναζήτησης το Google Search, ως προϋποθέσεις για την αδειοδότηση ορισμένων εφαρμογών ιδιοκτησίας της Google, αποτρέποντας τους κατασκευαστές να πωλούν έξυπνες κινητές συσκευές που λειτουργούν με ανταγωνιστικά λειτουργικά συστήματα τα οποία βασίζονται στον κώδικα ανοικτής πηγής του Android.

Ακόμα, δίνοντας οικονομικά κίνητρα στους κατασκευαστές και τους παρόχους δικτύων κινητής τηλεφωνίας, υπό τον όρο ότι αυτοί θα προεγκαθιστούν αποκλειστικά το Google Search στις συσκευές τους.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News