default-image

Σήμερα θα κριθεί έαν τελικά θα γίνει Eurogroup

Οικονομία
Σήμερα θα κριθεί έαν τελικά θα γίνει Eurogroup

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πορεία της σημερινής διαπραγμάτευσης στο Hilton μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης θα δείξει αν θα πραγματοποιηθεί τελικά το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης. Από τη χθεσινή πεντάωρη διαπραγμάτευση, πάντως δεν βγήκε λευκός καπνός.

Οσον αφορά στο προληπτικό μνημόνιο οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης εξήγησαν στους δανειστές ότι δεν επιτρέπεται η προληπτική νομοθέτηση κάτι που δεν έδειξε, όμως, να πτοεί τους δανειστές που ζητούσαν νομοθέτηση «εδώ και τώρα» των μέτρων 3,6 δισ. ευρώ.

Ετσι, η σημερινή διαπραγμάτευση θεωρείται η κρισιμότερη, καθώς οι θεσμοί θα απαντήσουν αν δέχονται ή όχι όσα άκουσαν από την ελληνική πλευρά, θα δεχθούν δηλαδή εναλλακτικές ή η διαπραγμάτευση θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Τι μέτρα μπορεί να περιλαμβάνει το πακέτο των 3,6 δισ. Ευρώ

Αν λυθεί το πρόβλημα για τη νομική μορφή που θα λάβει το νέο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ, μένει να συμφωνηθεί και το ποια μέτρα θα περιλαμβάνει.

Η κυβέρνηση και σε αυτό το πακέτο επιχειρεί να προωθήσει εισπρακτικά μέτρα όπως:

η επιβολή ΦΠΑ 24% αντί 13% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης

η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%

μεγαλύτερες αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, αυτοκίνητα κ.ά.

κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Θεωρείται αδύνατον όμως να μην περιλαμβάνει και μέτρα που ζητούν οι θεσμοί, όπως μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο με μειώσεις ή και νέες μειώσεις συντάξεων.

Νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσης για το άλλο πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, με την ελληνική πλευρά να δέχεται τελικά 1,5 χρόνο παράταση για πώληση κόκκινων δανείων στα funds, αντί για τρία που ζητούσε. Πληροφορίες μιλούν ότι Ουσιαστικά πρόκειται όμως για ένα χρόνο παράτασης, εφόσον θα πωλούνται από 1.1.2018 και όχι από 1.1.2017 που δέχονταν οι δανειστές -δεδομένου και ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσε τεχνικά να είναι έτοιμο για να στηθεί και  να λειτουργήσει πριν τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017.

Οσον αφορά στο αφορολόγητο η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να υποχώρησε σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στο Φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή και να δέχεται ο πήχης να μπει στις 8.900 ευρώ με προσαύξηση κατά 100 ευρώ για κάθε παιδί.

Πηγή iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News