default-image

Απομονωμένη η κυβέρνηση στη συζήτηση για ασφαλιστικό – φορολογικό

Ελλάδα
Απομονωμένη η κυβέρνηση στη συζήτηση για ασφαλιστικό – φορολογικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι υπηρετεί αξίες όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, και σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταρρίπτει την επιχειρηματολογία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τονίζοντας ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις είναι αναποτελεσματικές και εξοντωτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και συνταξιούχων, άρχισε το μεσημέρι στις Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων η συζήτηση για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Ο προγραμματισμός προβλέπει να συνεχιστεί αύριο το πρωί η διαδικασία με ακρόαση φορέων και να ολοκληρωθεί στις Επιτροπές την Παρασκευή μετά το Πάσχα, στις 6 Μαΐου. Τότε περίπου θα προσδιοριστεί και η ημερομηνία εισαγωγής και ψήφισής του από την Ολομέλεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι επικαλούμενος το ασφυκτικό των προθεσμιών και τις πιέσεις των Θεσμών, αρχικώς ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ.Κατρούγκαλος απέρριψε την πρόταση για τις 6/5. «Πηγαίνει μακριά η 6η Μαΐου» είπε στην αρχή της συνεδρίασης όταν ετέθη η πρόταση, που άλλαζε τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Tο ειδικό ενδιαφέρον εδώ είναι πως ο σχεδιασμός αυτός προέβλεπε την ολοκλήρωση της επεξεργασίας στις Επιτροπές την Πέμπτη 5/5. Η κατά μία ημέρα αναβολή έμοιαζε ως μεγάλη καθυστέρηση για την κυβέρνηση, ωστόσο τελικώς και υπό την πίεση αρκετών βουλευτών της αντιπολίτευσης συμφώνησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αμέσως μόλις τα διαδικαστικά «έκλεισαν», πήρε το λόγο για να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου ο υπουργός Εργασίας, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνοντας -όπως ήταν φυσικό- στο απυρόβλητο τις δύο κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κληρονομήσαμε, είπε, «αδιέξοδο και μια χαοτική κατάσταση». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις είναι ρεαλιστικές, σημειώνοντας πως διέπονται από «κοινωνική ευαισθησία», «κοινωνική αποτελεσματικότητα, άμβλυνση ανισοτήτων», «εφαρμογή κανόνων ισονομίας» και «κοινωνική δικαιοσύνη». Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «εξακολουθούν να παραμένουν πολύ υψηλές οι εισφορές για πολλούς», για να συμπληρώσει πως «για να διατηρήσουμε το επίπεδο των σημερινών συντάξεων, δεν υπάρχει εναλλακτική. Οποιος ισχυρίζεται ότι μπορούν να μειωθούν οι εισφορές χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, δημαγωγεί», τόνισε. Με ανάλογη επιχειρηματολογία υποστήριξαν το νομοσχέδιο οι βουλευτές των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων.

«Το νομοσχέδιο συνιστά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για όλους» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ Β. Οικονόμου. «Η βασανιστική και σε βάρος του λαού πορεία των τελευταίων μηνών, είναι διανομή της φτώχειας, κι εκεί δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Είστε οι σφαγείς των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Αυτό το έκτρωμα που καταδυναστεύει και διαλύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δεν θα το υποστηρίξουμε» πρόσθεσε.

«Η ιστορία θα σας καταγράψει ως τον μακελάρη του ασφαλιστικού κ. υπουργέ» είπε με τη σειρά της απευθυνόμενη στον κ. Κατρούγκαλο η εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευη Χριστοφιλοπούλου και χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «κοινωνικά άδικο, αντιασφαλιστικό, αντεργατικό και αντιαναπτυξιακό». Για να συμπληρώσει: «Το ασφαλιστικό συνοδεύεται από φορολογική επιδρομή και δεν μπορείτε να κρυφτείτε όσες ωραιοποιήσεις κι αν επιχειρήσετε. Το νομοσχέδιο ευνοεί την φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή».

Την εκτίμηση ότι «δεν θα σταματήσουν οι μειώσεις στις συντάξεις, ούτε στις νέες ούτε στις παλιές» έκανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης. «Οι θυσίες του λαού για εσάς δεν έχουν τέλος. Η «κοινωνική δικαιοσύνη» της κυβέρνησης είναι η εξομοίωση προς τα κάτω», υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση βαδίζει «σε μονοπάτι λαϊκισμού» επισήμανε ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι). Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ουσιαστικά καλείτε εργαζόμενους να εργαστούν περισσότερα χρόνια, να καταβάλλουν υψηλότερες εισφοράς για να πάρουν πολύ μικρότερες συντάξεις - αν πάρουν συντάξεις».

Για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης έκανε λόγο εκ μέρους της Ενωσης Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης, ενώ εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ευ. Καρακώστας αφού επιτέθηκε τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ και στην ΝΔ όσο και σε όλα τα άλλα κόμματα, μίλησε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για την περίοδο του «καθεστώτος της 4ης Αυγούστου».

Επισημαίνεται πως αν και το σύνολο των βουλευτών των δύο Επιτροπών είναι λίγο περισσότεροι από 100, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης που συνεχίζεται ως αργά το βράδυ σήμερα, παρόντες κατά μέσο όρο βρίσκονται λιγότεροι από τριάντα.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News