default-image

Ιεράπετρα: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ

Κρήτη
Ιεράπετρα: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Ιεράπετρας κάλεσε το πρωί της Δευτέρας τους παραγωγούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στις πυρόπληκτες Τοπικές Κοινότητες Ανατολής και Μύρτους και υπέστησαν ζημιές από την πυρκαγιά της 21ης Απριλίου 2016 να προσέλθουν για να υποβάλλουν τις αρχικές δηλώσεις αποζημίωσης στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.  

Αρχικά οι πυρόπληκτοι δήλωναν τις ζημιές που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο καθώς η προθεσμία έληγε το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ για το φυτικό κεφάλαιο έχουν προθεσμία 10 εργάσιμων ημερών, προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές τους.

Οι δημοτικοί υπάλληλοι και ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, Μαρία Δασκαλάκη και Γιώργος Ζαχαριαδάκης από το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησαν να δέχονται τους πυρόπληκτους αγρότες δίδοντας προτεραιότητα σε εκείνους που έχουν υποστεί ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο, χωρίς να δέχονται δηλώσεις για απώλειες οικόσιτων ζώων τα οποία δεν αποζημιώνονται, παρά μόνον τα ζώα των κτηνοτρόφων και τα μελίσσια των μελισσοκόμων. Για την υποβολή των αρχικών αιτήσεων οι πληγέντες παραγωγοί πρέπει να προσκομίζουν την αστυνομική τους ταυτότητα, το ΑΦΜ και τον αριθμό του τηλεφώνου τους.

«Συναντηθήκαμε με τον επόπτη του ΕΛΓΑ στο νομό Λασιθίου και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιδημάρχους νωρίς το πρωί της Δευτέρας, και για να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, εγκαταστήσαμε στο παλιό κοινοτικό κατάστημα της Νέας Ανατολής, δύο ανταποκριτές μας για να ξεκινήσουν άμεσα οι πυρόπληκτοι αγρότες να κάνουν τις δηλώσεις των ζημιών τους. Οι ζημιές είναι μεγάλες και θέλω να πιστεύω ότι η πολιτεία θα σταθεί στο ύψος της, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα εκείνοι που έχασαν τις περιουσίες τους. Θα πρέπει η πολιτεία να κινηθεί γρήγορα, έτσι ώστε να μπορέσουν εκείνοι που έχουν τεράστιες πληγές στα θερμοκήπια τους , να τις κλείσουν, γιατί με τον πρώτο ισχυρό βορρά, αυτά που έχουν απομείνει θα γίνουν "ομπρέλλες" και θα εκσφενδονιστούν στους ουρανούς », μας είπε ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης.

Ο Μ. Συντυχάκης στις πληγείσες περιοχές

Το μεσημέρι της Κυριακής κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Ηρακλείου κ. Μανόλη Συντυχάκη και την δημοτική σύμβουλο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μαρία Κοτσιφάκη περιόδευσε στις πυρόπληκτες περιοχές της Ιεράπετρας.

«Έγινε συνάντηση με την δημοτική αρχή, με εκπροσώπους των αγροτών και διαπιστώθηκε επί τόπου το μέγεθος της καταστροφής σε αγροτικές καλλιέργειες, ζώα και κτίρια. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, χιλιάδες τα καμένα στρέμματα σε θερμοκήπια και ελαιόδεντρα. Τα κατεστραμμένα ολοσχερώς δίκτυα άρδευσης, που ανέρχονται σε χιλιάδες μέτρα, δεν επιτρέπουν την άρδευση ακόμα και όσων καλλιεργειών διασώθηκαν. Η περιοχή "Σωπάτες" θυμίζει κρανίου τόπο. Το γεγονός ότι στις πλαγιές έχουν καεί εντελώς τα δέντρα ελλοχεύει τον κίνδυνο τεράστιας καταστροφής σε περίπτωση βροχής. Το ΚΚΕ, οι εκπρόσωποι του στη Βουλή, στην περιφέρεια και στον Δήμο, θα αναδείξουν το θέμα, διεκδικώντας την άμεση επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν, για:

1. Άμεση κήρυξη της περιοχής ως πυρόπληκτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

2. Έγκαιρη και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες καταγραφή όλων των ζημιών.

3. Ολική και άμεση αποζημίωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, του

κατεστραμμένου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, κτιρίων και υποδομών στο 100% χωρίς όρους και περιορισμούς. Να δοθεί η δυνατότητα στους πληγέντες για ένταξη στο καθεστώς αποζημιώσεων των ΕΛΓΑ - ΟΣΔΕ για το 2016. Οι πληγείσες καλλιέργειες που υπάγονται σε καθεστώς ειδικών ενισχύσεων (άμεση ενιαία ενίσχυση), να μην αποχαρακτηριστούν από επιλέξιμες.

4. Άμεση αποκατάσταση όλων των κατεστραμμένων δικτύων άρδευσης και ύδρευσης.

5. Ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία των αγροτικών υποδομών και κατοικιών από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

6. Τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας και στελέχωσή τους, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

7. Άμεση έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Δήμου Ιεράπετρας από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη άμεσων αναγκών και αποκατάσταση υποδομών στην πληγείσα περιοχή.

8. Αναστολή πληρωμής τραπεζικών δανείων για τα επόμενα 5 χρόνια.

9. Χορήγηση άτοκων δανείων (καλλιεργητικά - επισκευαστικά) 10ετούς Διάρκειας και

10. Απαλλαγή φορολογίας και δημοτικών τελών στους πληγέντες έως το 2020.

Οι ανυπολόγιστης σημασίας καταστροφή έρχεται να προστεθεί στην επίθεση που δέχονται οι φτωχομεσαίοι αγρότες, με τις εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, στην φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης και την νέα ΚΑΠ, που πετσοκόβει τις επιδοτήσεις και συρρικνώνει το αγροτοκτηνοτροφικό εισόδημα ακόμα περισσότερο.

Καλούμε τη φτωχομεσαία αγροτιά και ευρύτερα το λαό της περιοχής να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους», αναφέρει σε γραπτή δήλωση του το ΚΚΕ.

Ο Μ. Θραψανιώτης στα καμένα

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Βάρδα και μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου επισκέφτηκαν το Σάββατο τις περιοχές που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή δυτικά της Ιεράπετρας.

«Το μέγεθος της καταστροφής για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν είναι πράγματι μεγάλο. Η εφετινή παραγωγή έχει καταστραφεί. Οι εγκαταστάσεις και ο πάγιος εξοπλισμός, αποτέλεσμα δουλειάς χρόνων, πρέπει να φτιαχτεί εξ αρχής. Ιδιαίτερες ζημιές έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής. Η απογοήτευση και η αγωνία για το μέλλον ήταν εμφανής σε όλες τις συζητήσεις με τους πληγέντες.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε στον Δήμο Ιεράπετρας, με την παρουσία του περιφερειάρχη, εκπροσώπων των πληγέντων και άλλων παραγόντων, τονίστηκε η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των υπηρεσιών για την γρήγορη καταγραφή των ζημιών και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πυρόπληκτης, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας. Άμεση πρέπει να είναι και η αποκατάσταση των δικτύων.

Για την αποζημίωση των πληγέντων αλλά και για τα μέτρα υποστήριξης που είναι αναγκαία για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις από τους εκπροσώπους των αγροτών. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι πρέπει οι ενέργειες να είναι άμεσες και να ξεπεράσουν τα συνήθη γραφειοκρατικά εμπόδια.

Ο Μανόλης Θραψανιώτης εξέφρασε την υποστήριξή του στις προτάσεις των φορέων και τόνισε ότι θα τις θέσει άμεσα υπόψη των υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων σε συναντήσεις που θα έχει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας. Τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί και πιο υπεύθυνοι κατά την εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο ώστε να μην προκαλούνται τέτοιες καταστροφικές πυρκαγιές . Έδωσε δε συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική και τους εθελοντές για τη μεγάλη τους προσπάθεια να περιορίσουν τις ζημιές και να σβήσουν τη φωτιά.

Οι διαμαρτυρίες πού εκφράστηκαν για τη μη συμμετοχή των εναέριων μέσων στην πυρόσβεση, ελπίζουμε να οφείλονται μόνο σε άγνοια, καθώς το Super Puma που με άμεση παρέμβαση του βουλευτή έφτασε, δεν μπόρεσε να δράσει λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Πάντως είναι πράγματι εξαιρετικά αρνητικό, ένας δήμος με δυναμική στην φυτική παραγωγή να μην έχει αναπτύξει ένα σύστημα αξιοποίησης των φυτικών υπολειμμάτων, και αντίθετα αυτά να καίγονται με τόσο καταστροφικές συνέπειες. Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες αυτές οι ζημιές προκαλούν πλήρη οικονομική καταστροφή στις οικογένειες που επλήγησαν και η υποστήριξη και η αλληλεγγύη του κράτους, της περιφέρειας, του δήμου αλλά και της κοινωνίας πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ νομού Λασιθίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News