Ειδήσεις

Ποιοι μπλοκάρουν μεταβιβάσεις ακινήτων-δηλώσεις αυθαιρέτων

Νέος κύκλος αντιδράσεων από τον τεχνικό κόσμο της χώρας, μετά τη κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, με τα Τεχνικά Επιμελητήρια και στην Κρήτη να ρίχνουν τα ηλεκτρονικά τους συστήματα βάζοντας μπλόκο σε όλες τις συναλλαγές των μηχανικών με τις δημόσιες υπηρεσίες

.

Μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή, μπαίνει φραγμός στις μεταβιβάσεις ακινήτων, στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τα αυθαίρετα,  στην έκδοση αδειών δόμησης, ενεργειακών πιστοποιητικών και όχι μόνο.

Τη κατανόηση των πολιτών ζητά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης ο οποίος αναφέρεται στη σχεδιαζόμενη καταστροφή του ταμείου των Μηχανικών και του κλάδου γενικότερα.

« Δεν μπορούν να καταστρέψουν ένα ταμείο είτε εκδικητικά επειδή είναι καλό είτε με τη λογική του να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα», σχολίασε ο κ. Χαρωνίτης ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στην αναλογιστική μελέτη που έχουν στα χέρια τους, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει βιωσιμότητα του ταμείου τους μέχρι το 2056.

« Η αναλογιστική μελέτη δείχνει βιωσιμότητα του ταμείου μας για τα επόμενα 40 χρόνια.  Με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, αν το ταμείο μας ενοποιηθεί με τα υπόλοιπα ταμεία, δεν ξέρουμε αν υπάρχει η έννοια της βιωσιμότητας διότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναλογιστική μελέτη από το κράτος.

Εντείνουμε τις αντιδράσεις μας, «ρίχνοντας» το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γραμματέα της δημοκρατικής κίνησης Μηχανικών και μέλους της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Μιχάλη Γολοβάνη.

« Η πραγματικότητα είναι ότι στα επόμενα 5 χρόνια, παλιοί και νέοι μηχανικοί, ακόμα και αν βελτιωθούν τα εισοδήματά τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλες μειώσεις.  Η αγορά θα έχει πρόβλημα γιατί θα δουλεύει ουσιαστικά για να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές, χωρίς όμως να μπορεί να επιβιώσει.  Άρα, μιλάμε για μέτρα που θα επιφέρουν ύφεση», δήλωσε ο κ. Γολοβάνης ο οποίος παράλληλα στέλνει το μήνυμα σε νέους μηχανικούς «να προσπαθήσουν όσο μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα και να είναι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου με βάση τις αρχές της συλλογικότητας».

Ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που θα διασφαλίζουν την παραμονή των μηχανικών στο επάγγελμα, ζητά ο κλάδος ο οποίος βρίσκεται ήδη σε διαρκείς κινητοποιήσεις από τον Ιανουάριο και με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά.

Σχόλια