Ειδήσεις

Νέα δημοσκόπηση,η πλειοψηφία δε θέλει πρόωρες εκλογές

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις πολιτικές εξελίξεις έχει το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Αυγή της Κυριακής", με την πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 60% να δείχνουν πως μάλλον δε χρειάζονται πρόωρες εκλογές.

Αντίθετα, το 38% των πολιτών θεωρεί απαραίτητη την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο, το Μάρτιο του 2016 το αντίστοιχο ποσοστό εκείνων που δεν ήθελαν πρόωρες εκλογές ήταν στο 71%.

Πάντως, τα στοιχεία για την πορεία της χώρας είναι απογοητευτικά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 88% θεωρεί πως η χώρα οδεύει προς λάθος κατεύθυνση. Επίσης, για πολλοστή φορά οι Έλληνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι, καθώς 75% των πολιτών θεωρούν πως η οικονομία θα χειροτερέψει, ενώ μόλις 9% θεωρούν πως τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Εντυπωσιακά μοιρασμένα είναι τα ποσοστά στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή. Το 49% των πολιτών θεωρεί πως η κατάσταση θα γίνει χειρότερη, ενώ το 30% - ένα αρκετά υψηλό ποσοστό - θεωρεί πως η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Φυσικά υπάρχει και το 14% που θεωρεί πως δε θα αλλάξει τίποτα απολύτως.

Οι Έλληνες πολίτες δείχνουν επίσης την απέχθειά τους για το ΔΝΤ, καθώς το 80% των πολιτών έχουν αρνητική άποψη, ενώ αντίστοιχα το 70% θεωρεί πως το ΔΝΤ πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Το μερίδιο των Ελλήνων που εκτιμά πως η οικονομία της Ελλάδας θα αντιμετωπίσει χειρότερες καταστάσεις εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκε στο 49%, από το 64% που είχε καταγραφεί σε έρευνα της ίδιας εταιρείας δημοσκοπήσεων το Νοέμβριο του 2015.

Στα συμπεράσματα της δημοσκόπησης παρατηρούνται τα εξής:

- Μειώθηκε το ποσοστό (60% από 71% το Μάρτιο) όσων πιστεύουν πως οι πρόωρες εκλογές δεν είναι απαραίτητες.

- Αυξήθηκε το μερίδιο (38% από 25% το Μάρτιο) όσων υποστηρίζουν πως οι πρόωρες εκλογές είναι μάλλον απαραίτητες.

- Αύξηση του ποσοστού όσων πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα βελτιωθεί με νόμισμα τη δραχμή (30% από 21% το Νοέμβριο του 2015).

- Ένα ποσοστό 14% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η έξοδος από το ευρώ δε θα έχει καμία διαφορά (9% το Νοέμβριο του 2015).

- Ένα 88% πιστεύει ότι η χώρα πάει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ ένα 75% αναμένει επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος.

Σχόλια