default-image

"Βλέπουν" πτωχεύσεις τουρ οπερέιτορ λόγω visa

Κρήτη
"Βλέπουν" πτωχεύσεις τουρ οπερέιτορ λόγω visa

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    Όλο και πιο εφιαλτικό γίνεται το σκηνικό στον τουρισμό της Κρήτης σε σχέση με τη ρωσική αγορά με έμπειρους τουριστικούς παράγοντες να διαβλέπουν -εάν δεν υπάρξουν αλλαγές- ακόμη και πτωχεύσεις τουρ οπερέιτορ που θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και θα προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στην κρητική οικονομία. Όπως είχαν προειδοποιήσει, η Ελλάδα δεν μπόρεσε τελικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων στην έκδοση visa με τη νέες διαδικασία μέσω του ελληνικού προξενείου στη Μόσχα, με αποτέλεσμα η έλευση Ρώσων τουριστών να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον «αέρα».

       Σύμφωνα με τον πρόεδρο των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης Μιχάλη Βλατάκη που μίλησε στο neakriti.gr «υπάρχουν ακυρώσεις Ρώσων τουριστών αλλά κυρίως υπάρχει κίνδυνος τουρίστες που θέλουν αυτή τη στιγμή να έρθουν στη χώρα να μην μπορέσουν να έρθουν καθώς δεν μπορούν να εκδώσουν visa».

Βλέπουν πτωχεύσεις τουρ οπερέιτορ

Μάλιστα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο σοβαρή με την κυβέρνηση να «σφυρίζει» αδιάφορα τη στιγμή που οι τουριστικοί φορείς έρχονται αντιμέτωποι με το απόλυτο χάος βλέποντας να χάνουν τους τουρίστες μέσα από τα «χέρια» τους τη στιγμή που ανταγωνιστικές χώρες οργανώθηκαν εγκαίρως.

«Αν δεν εκδώσουν οι Ρώσοι visa ,δεν θα γεμίσουν τα αεροπλάνα, δεν θα γεμίσουν τα ξενοδοχεία και θα έχουμε όπως φοβάμαι και πτωχεύσεις τουρ οπερέιτορ», εξηγεί ο κ. Βλατάκης .Κι αυτό γιατί όλα έχουν προπληρωθεί και υπάρχουν συμβόλαια «γκαραντί» , οπότε εάν δεν μπορούν να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις θα μείνουν ξεκρέμαστοι οι Κρητικοί επιχειρηματίες που έρχονται αντιμέτωποι με μια οικονομική «θηλιά» λίγο πριν το καλοκαίρι.

Παρέμβαση Αντίπα Σηφάκη

Και ο τουριστικός επιχειρηματίας Αντίπας Σηφάκης έκανε λόγο για ακυρώσεις που ξεκίνησαν σταδιακά για να πάρουν πλέον ανεξέλεγκτη μορφή ενώ όλοι εμφανίζονται εξοργισμένοι από τα λάθη της κυβέρνησης όπως λένε, καθώς ξενοδόχοι και φορείς του τουρισμού είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στους Ρώσους.   

Ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου κ.Σηφάκης έθεσε ήδη αίτημα για να ληφθεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και του πρωθυπουργού, ώστε να ζητηθεί από τις Βρυξέλλες για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας, να μην ισχύσει η βιομετρική, αλλά η εθνική βίζα αφού δεν υπήρξε ετοιμότητα για την αλλαγή.

Oυρές ταλαιπωρίας για τους Ρώσους που θέλουν την πολυπόθητη visa

Αντί για 1.000 θα έπρεπε να εκδίδει 10.000 visa!

Όλοι είχαν προειδοποιήσει ότι για να εκδοθούν visa για τους Ρώσους με τη νέα διαδικασία θα έπρεπε να υπάρξουν πιστοποιημένοι υπάλληλοι, σύγχρονος εξοπλισμός, υποδομή και ένα προξενείο το οποίο αντί για 1.000 visa που εκδίδει σήμερα, θα μπορεί να εκδίδει 10.000 σε μια μέρα! Tα μεγέθη δείχνουν τη δραματική αδυναμία να ανταποκριθούμε στις ανάγκες ακόμα και των ξένων επισκεπτών που θέλουν διακαώς να έρθουν για διακοπές στη χώρα μας , αλλά εμποδίζονται από την γραφειοκρατία, την οποία θα μπορούσε να αμβλύνει το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπ. Εξεωτερικών : Θεωρήσεις σε 10 μέρες

Σε απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το tornonews.gr αναφέρει:

"Ιδιαίτερα το Γενικό Προξενείο Μόσχας έχει ήδη ενισχυθεί με 8 εκπαιδευμένους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών, επιπροσθέτως των εκεί υπηρετούντων, ενώ θα αποσπασθούν 15 ακόμα υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και άλλοι 15 έως το τέλος Μαΐου. Έχουν, επιπλέον, προβλεφθεί 55 θέσεις εποχικών υπαλλήλων που θα προσληφθούν επιτοπίως (ήτοι τα 2/3 των συνολικά 84 εποχικών που τοποθετούνται σε όλες τις Προξενικές Αρχές της χώρας στο εξωτερικό). Οι πρώτοι 10 εξ αυτών θα προσληφθούν τις επόμενες μέρες, ενώ οι προσλήψεις στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συνεχιστούν στο ρυθμό που κρίνεται απαραίτητος από την ίδια την Προξενική μας Αρχή, στην οποία έχει δοθεί οδηγία για διαρκή εκτίμηση της κατάστασης.

Επίσης, από τα μέσα Απριλίου έχουν αυξηθεί οι σταθμοί εργασίας για την έκδοση των θεωρήσεων από 32 σε 47 και έχει επεκταθεί το κέντρο θεωρήσεων σε δύο ορόφους, ενώ είναι σε εξέλιξη προμήθεια και εγκατάσταση 30 επιπρόσθετων σταθμών εργασίας έως τις αρχές Ιουνίου.

Από 20 Κέντρα Υποβολής Αιτημάτων που λειτουργούσαν τον Δεκέμβριο του 2015, πλέον λειτουργούν 28 σε όλη τη Ρωσία και προγραμματίζεται περαιτέρω αύξηση του αριθμού τους. Τέλος, αναβαθμίστηκε ο απαραίτητος τεχνολογικός και υποστηρικτικός εξοπλισμός (γραμμές μεταφοράς δεδομένων, γκισέ επισκεπτών κλπ.), ενώ συνεχίζεται η αναβάθμιση του λογισμικού έκδοσης θεωρήσεων, εξέλιξη που θα επιτρέψει τη δραστική συντόμευση του χρόνου επεξεργασίας κάθε αίτησης.

Με αυτές τις ενέργειες, και όσες άλλες κριθούν απαραίτητες στην πορεία, το Υπουργείο Εξωτερικών στηρίζει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις Προξενικές Αρχές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι να επισκεφθούν τη χώρα τουρίστες και να επωφεληθεί η εθνική οικονομία.

Στόχος είναι οι προξενικές μας Αρχές να εξακολουθήσουν να εκδίδουν θεωρήσεις εντός του προβλεπόμενου από το νόμο χρονικού ορίου, ήτοι 10 ημέρες.Σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει υπέρβαση του ορίου αυτού, ενώ φυσικά καταβάλλεται προσπάθεια οι θεωρήσεις να χορηγούνται το συντομότερο δυνατόν".

Οι αλλαγές "κόστισαν" ακριβά στον τουρισμό

Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν με τις αλλαγές στην έκδοση visa, για την οποία απαιτούνται πλέον βιομετρικά στοιχεία, μια διαδικασία που καθίσταται πολύ πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα. Η έκδοση των θεωρήσεων απαιτεί φυσική παρουσία του προσώπου και δαχτυλικά αποτυπώματα. Έτσι ο αριθμός των visa που εκδίδονται μειώθηκε δραματικά.

Την ίδια στιγμή οι visa εκδίδονται αυστηρά για τις μέρες που διαρκεί το ταξίδι με αποτέλεσμα να προκαλούνται πολλά προβλήματα σε περίπτωση αλλαγής των ημερομηνιών αναχώρησης και επιστροφής ενός γκρουπ.

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε από την πρώτη στιγμή επιπλέον προσωπικό στα προξενεία και πέντε visa centers στη Ρωσία προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες έκδοσης θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες. Οι υποσχέσεις έμειναν όμως… υποσχέσεις και το αποτέλεσμα είναι ήδη οδυνηρό για τουριστικούς παράγοντες, ξενοδόχους, επιχειρήσεις και ταξιδιωτικά πρακτορεία που μετρούν στην αρχή ήδη τις σεζόν, απώλειες με ευθύνη της κυβέρνησης.

(Φωτογραφία: tornonews.gr)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News