default-image

Ιεράπετρα: Έρχονται καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις

Κρήτη
Ιεράπετρα: Έρχονται καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη Μεγάλη Τρίτη θα υπογραφεί η πρώτη απόφαση του περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη για την άμεση χρηματοδότηση του δήμου Ιεράπετρας προκειμένου να αποκατασταθούν τα καμένα, από τη μεγάλη πυρκαγιά, δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης.

Παράλληλα θα προωθηθεί όλη η διαδικασία ώστε να υπάρξει άμεση αποζημίωση από πλευράς κυβέρνησης, αφού κηρυχτούν οι κοινότητες Ανατολής και Μύρτου πυρόπληκτες και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ν. Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης στη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ιεράπετρας το μεσημέρι του Σαββάτου, υποσχέθηκε να κάνει ότι "περνάει" από το χέρι προς αυτή την κατεύθυνση.

Να κηρυχθεί πυρόπληκτη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας αποφάσισε την περασμένη Παρασκευή να ζητήσει να κηρυχθεί η Ανατολή και ο Μύρτος πυρόπληκτες περιοχές που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που αποδέχτηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο οποίος προχωρεί τη διαδικασία. Ακόμη ζητήθηκε οικονομική ενίσχυση και για τις κατεστραμμένες υποδομές.

Συνολικά τα αιτήματα είναι:

- Άμεση καταγραφή των ζημιών, γεγονός που υποσχέθηκε η αντιπεριφερειάρχης κ Πελαγία Πετράκη τη Μεγάλη Εβδομάδα, οπότε και θα ξεκινήσουν το έργο τους οι αρμόδιες επιτροπές.

- Ενεργοποίηση και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΛΓΑ-ΠΣΕΑ) για να ενταχθούν οι πληγέντες στο καθεστώς των πυρόπληκτων.

- Νομοθετικές ρυθμίσεις για απεμπλοκή των διαδικασιών ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες και να αποζημιωθεί όπου απαιτείται όλη η αλυσίδα της παραγωγής.

-Επιπλέον χρηματοδότηση του Δήμου Ιεράπετρας για να αντιμετωπίσει και άλλα προβλήματα εκτός των δικτύων που δημιούργησε η πύρινη λαίλαπα.

- Αίτημα για αναστολή πληρωμής των τραπεζικών δανείων των πυρόπληκτων για μια πενταετία.

-Χορήγηση άτοκων επισκευαστικών- καλλιεργητικών δανείων 10ετούς διάρκειας.

- 5ετής απαλλαγή από κάθε είδους φόρου για τους πληγέντες

- Άνοιγμα ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης για τους πληγέντες , όπου θα μπορούν να καταθέτουν μικρά η μεγάλα ποσά ιδιώτες, φορείς και επιχειρήσεις και τον οποίο θα διαχειρίζεται μια ευέλικτη τριμελής επιτροπή. Ο καθένας θα μπορεί σε αυτόν τον λογαριασμό να καταθέτει κάποιο μικρό η μεγάλο ποσόν ιδιώτης επιχείρηση η φορέας. Αν το υιοθετήσουν αυτό το άμεσο μέτρο και το προωθήσουν με το σωστό τρόπο , γρήγορα θα συγκεντρωθούν πάνω απο 200.000 ευρώ, για τις πιο επείγουσες ανάγκες των πυρόπληκτων, καθώς η ευαίσθητη σε τέτοια θέματα κοινωνία της Ιεράπετρας, έχει σταθεί πολλές φορές στο πλευρό ανθρώπων που βρίσκονται σε αδυναμία, και τα έχει καταφέρει στο παρελθόν υποστηρίζοντας π.χ. τους πρόσφυγες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News