default-image

Εξωσωματική από απόσταση, γίνεται;

Κρήτη
Εξωσωματική από απόσταση, γίνεται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς μπορεί να γίνει; Τι πρέπει να προσέξουν όλα τα ζευγάρια που πρόκειται να ταξιδέψουν για να κάνουν εξωσωματική.

του Ευριπίδη Μαντούδη FRCOG*

Προσπαθείτε για μωράκι και αντιμετωπίζετε δυσκολίες; Ζείτε μακριά από την Αθήνα ή κάποιο άλλο μεγάλο αστικό κέντρο; Χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο γιατρό;

Οι γυναικολόγοι αναπαραγωγής και τα κέντρα εξωσωματικής είναι συγκεντρωμένα στα μεγάλα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα. Αναγκαστικά λοιπόν, σχεδόν τα μισά από τα ζευγάρια που πρέπει να κάνουν εξωσωματική χρειάζεται να ταξιδέψουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Αυτό σημαίνει επιπλέον κόπο και έννοιες (κρατήσεις εισιτηρίων, ξενοδοχείου κλπ), αλλά και έξοδα.

Όταν το ταξίδι είναι αναπόφευκτο, χρειάζεται καλύτερη οργάνωση από το ζευγάρι, αλλά και από την κλινική εξωσωματικής. Στο Γέννημα έχουμε μεγάλη εμπειρία από ασθενείς μας που χρειάστηκε να ταξιδέψουν από όλη την Ελλάδα - και από το εξωτερικό.

Το ζευγάρι χρειάζεται να έρθει στο Γέννημα, στην Αθήνα, μόνο 2 φορές:

? 1ο ταξίδι: για το πρώτο ραντεβού

Το πρώτο ραντεβού υπογονιμότητας είναι απόλυτα σημαντικό. Ζητάμε από τα ζευγάρια να φέρουν μαζί τους όλα τα στοιχεία του ιστορικού τους που έχουν σχέση με τη γονιμότητα: εξετάσεις (ορμονικό προφίλ, ανάλυση σπέρματος, σαλπιγγογραφία κ.ά.), προηγούμενες προσπάθειες με εξωσωματική, χειρουργικές επεμβάσεις κλπ. Καταγράφουμε αναλυτικά όλα αυτά τα δεδομένα. Στη συνέχεια ακολουθεί υπερηχογράφημα για να έχουμε την κλινική εικόνα της ασθενούς: ελέγχουμε προσεκτικά τον όγκο των ωοθηκών, πιθανές κύστες, την ωορρηξία, καθώς και το σχήμα και το μέγεθος της μήτρας.

Συνεκτιμούμε όλα τα στοιχεία και συζητούμε με το ζευγάρι για το πώς έχει η κατάσταση σήμερα και τι προτείνουμε να γίνει από εδώ και πέρα ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζευγαριού. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να έρθει το μωράκι όσο το δυνατόν πιο εύκολα και πιο γρήγορα!

Ως το τέλος του πρώτου ραντεβού έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και εξηγούμε τι προτείνουμε να γίνει και γιατί (εξετάσεις, θεραπεία κλπ) βήμα - βήμα. Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό οπότε χρειάζεται να προσαρμόσουμε το πλάνο μας ανάλογα.

? 2ο ταξίδι: για την ωοληψία και την εμβρυομεταφορά

Το πρώτο στάδιο της εξωσωματικής (διέγερση των ωοθηκών με φάρμακα για περίπου 10 -12 ημέρες) μπορεί να ολοκληρωθεί στον τόπο κατοικίας του ζευγαριού. Σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε τη συνεργασία ενός γυναικολόγου στην περιοχή. Το ζευγάρι ακολουθεί τις οδηγίες μας και η πρόοδος της θεραπείας ελέγχεται από το γιατρό (με υπέρηχο και εξετάσεις αίματος).

Οι ασθενείς χρειάζεται να έρθουν στην Αθήνα μόνο για την ωοληψία και την εμβρυομεταφορά (2-5 ημέρες μετά την ωοληψία). Με αυτό τον τρόπο, το ζευγάρι μετακινείται και λείπει από το σπίτι όσο το δυνατόν λιγότερο.

Στο Γέννημα έχουμε καθιερώσει το δωρεάν τηλεφωνικό ραντεβού για όλα τα ζευγάρια που μένουν μακριά από την Αθήνα και προσπαθούν για μωράκι, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Μια τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορεί φυσικά να υποκαταστήσει το ραντεβού με το γιατρό και την κλινική εξέταση, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μπορούμε να κάνουμε μια αρχική εκτίμηση και να δώσουμε μια πρώτη κατεύθυνση.

Το 2015 βοηθήσαμε έτσι πάνω από 150 ζευγάρια. Για κάποια από αυτά η συμβουλή μας ήταν απλή: 'πρέπει να πάτε στο γυναικολόγο σας'. Κάποια άλλα ζευγάρια όμως χρειάστηκε να έρθουν στην Αθήνα και να κάνουν εξωσωματική προκειμένου να αποκτήσουν το μωράκι τους.

*Ο Ευριπίδης Μαντούδης FRCOG είναι Γυναικολόγος αναπαραγωγής - Μαιευτήρας, Υπεύθυνος Θεραπειών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Κέντρο Γυναικολογίας και Αναπαραγωγής Γέννημα IVF

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News