default-image

Τι περιλαμβάνει ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη

Κρήτη
Τι περιλαμβάνει ο ενεργειακός σχεδιασμός για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κρήτη πρέπει να αποκτήσει ασφάλεια αναφορικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό και να υπάρξει διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στα πλαίσια της διημερίδας για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης και τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Στη διημερίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο, το "παρών" επρόκειτο να δώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ωστόσο ακύρωσε την άφιξή του στο νησί.

Φυσικό αέριο, υδρογονάνθρακες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, η οποία και αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού, είναι τα βασικά θέματα συζήτησης της διημερίδας.

Επικεφαλής θεσμικών φορέων στον τομέα της Ενέργειας, εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιστήμονες τοποθετούνται και βάζουν το πλαίσιο για τον επί της ουσίας ενεργειακό σχεδιασμό του νησιού.

«Το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού δεν είναι μόνο επίκαιρο, αλλά και επείγον», τόνισε από την πλευρά του επικεφαλής της μελέτης για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης και καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παντελής Κάπρος.

Επείγει όπως διευκρίνισε διότι οι πετρελαϊκές μονάδες, λόγω των περιβαλλοντικών κανονισμών, δε γίνεται να συνεχίσουν να λειτουργούν πέραν του 2020. «Γι' αυτό», τόνισε «επείγει η άμεση εύρεση λύσης, είτε με διασύνδεση είτε με φυσικό αέριο, είτε και με τα δύο».

Επίσης ανέφερε ότι η μελέτη προτείνει μακροχρόνιες λύσεις. Θα γίνουν μέσω των νέων τεχνολογιών και με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News