default-image

«Κρυφό» καταφύγιο για την προστασία σπάνιου παπαγάλου

«Κρυφό» καταφύγιο για την προστασία σπάνιου παπαγάλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκταση 140.000 στρεμμάτων εξασφάλισε για την προστασία του πιο σπάνιου πτηνού της Αυστραλίας η μη κυβερνητική οργάνωση Bush Heritage Australia, που έχει ως στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα.

Μέχρι και πρόσφατα, ο νυκτόβιος παπαγάλος του είδους Pezoporus occidentalis θεωρούταν εξαφανισμένος, αλλά τυχαίες θεάσεις και μία φωτογραφία πριν από τρία χρόνια οδήγησαν στη σύλληψη του σπάνιου πτηνού και επιβεβαίωσαν ότι ο πληθυσμός του συνεχίζει να αυξάνεται.

Τώρα, ο παπαγάλος με την επικίνδυνη συνήθεια αναζήτησης τροφής τη νύχτα στο έδαφος, έχει περισσότερες πιθανότητες για επιβίωση, καθώς μία σειρά από ενέργειες έχουν ληφθεί για την προστασία του.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η θέσπιση ενός καταφυγίου σε μια μυστική, απομακρυσμένη τοποθεσία στην πολιτεία Κουίνσλαντ.

Εκτός από την τοποθεσία του καταφυγίου, οι ηχογραφήσεις του καλέσματος του πτηνού θα κρατηθούν επίσης μυστικές. Περίπου 30 παπαγάλοι αναμένεται να καταλήξουν στο καταφύγιο, αν και οι επιστήμονες ακόμα δεν είναι σίγουρα για το πόσοι απαιτούνται ώστε ο πληθυσμός να γίνει αναπαραγωγικά βιώσιμος.

Ο παπαγάλος παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1845, αλλά από τότε εθεάθη σπάνια. Η εξαφάνισή του είχε σχεδόν επισημοποιηθεί μέχρις ότου βρέθηκαν νεκρά δείγματα, το 1990 και το 2006. Το 2013, ο φυσιοδίφης Τζον Γιανγκ κατάφερε να μαγνητοσκοπήσει και φωτογραφίσει το σπάνιο πτηνό.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News