default-image

Ραγδαία αύξηση ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

Κρήτη
Ραγδαία αύξηση ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυξάνονται οι καταγγελίες για ρατσιστική βία σε όλη την Ελλάδα, προκαλώντας αίσθηση και συναγερμό στους θεσμικούς φορείς για την πρόληψη και εξάλειψη του φαινομένου. Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά. Το 2014 τα περιστατικά ήταν 83. Το 2015 έφτασαν τα 273 καταγράφοντας αύξηση κατά 300%.

Σε 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες, λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. Σε 185 περιστατικά θύματα ήταν ΛΟΑΤΚΙ άτομα, ενώ έχει καταγραφεί και άτομο ΑμεΑ που στοχοποιήθηκε και εξαιτίας της αναπηρίας του.

Από τα περιστατικά αυτά 120 εξελίχθηκαν σε δημόσιους χώρους, 28 σε Μέσα Μεταφοράς, 19 έγιναν σε καταστήματα και χώρους εργασίας, 11 σε σχολεία, 9 σε αστυνομικά τμήματα, χώρους. Για «εισβολή» ξενοφοβικών τάσεων ακόμη και στα σχολεία προειδοποιούν κοινωνικοί φορείς και εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να προλάβουν τέτοια φαινόμενα.

Το 2015 καταγράφηκαν 16 περιστατικά στα οποία οι δράστες ήταν ένστολοι, είτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό με άλλους θύτες. Στα περισσότερα περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου προανήγγειλε τη διεύρυνση του θεσμού του Εισαγγελέα Ρατσιστικού Εγκλήματος, που λειτουργεί σε Αθήνα και Πειραιά, σε αρκετές περιοχές της χώρας στις οποίες συγκαταλέγεται και η Κρήτη καθώς το Δικτύου Καταγραφής περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στην ετήσια έκθεση του επισημαίνει σοβαρά κρούσματα στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.  

Ήδη όμως στο Ηράκλειο εδώ και έξι χρόνια εισαγγελικός λειτουργός χειρίζεται ανάλογες καταγγελίες καθώς κρούσματα ρατσιστικής βίας έχουν καταγραφεί είναι αρκετά, σπάνια όμως είναι ακραία, όπως επιβεβαιώνει ο δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου. Όσα περιστατικά έχουν μέχρι στιγμής καταγγελθεί έχουν να κάνουν με σωματική κακοποίηση των θυμάτων, κυρίως αλλοδαπών, όπως η επίθεση σε βάρος αλλοδαπού στη Μεσαρά, που λίγο έλειψε να καεί ζωντανός, όσο και η επίθεση σε βάρος αλλοδαπών εργατών στο Σίβα, από τους εργοδότες τους που αρνήθηκαν να τους πληρώσουν.

Υπό το φόβο μεγαλύτερης κλιμάκωσης της ρατσιστικής βίας στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, εκτός από τους εισαγγελείς ρατσιστικών εγκλημάτων ενεργοποιείται και  το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, το οποίο συστάθηκε με αφορμή τις ανησυχητικές επισημάνσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News