default-image

Ποιος θα διαχειρίζεται τις παραλίες; Οι βουλές του Μαξίμου

Κρήτη
Ποιος θα διαχειρίζεται τις παραλίες; Οι βουλές του Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο... περίμενε είναι ακόμα οι Δήμοι της Κρήτης για το τι μέλλει γενέσθαι με τις παραλίες, αφού η πολυσυζητημένη νέα ΚΥΑ, που θα ρυθμίζει το καθεστώς διαχείρισης, με βάση και σχετική απόφαση του ΣτΕ, δε λέει να υπογραφεί...

Δεδομένης της μεγάλης καθυστέρησης που επιδεικνύει η κυβέρνηση και μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρχει μια οργανωμένη κατάσταση στις παραλίες, αφού είτε οι Δήμοι είτε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα βρεθούν να τρέχουν και να μη φτάνουν τελευταία στιγμή, πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση της περσινής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Μετά την ΚΕΔΕ, πρωτοβουλία για να δοθεί παράταση στην περσινή ΚΥΑ και να μην πειραχθεί το υφιστάμενο καθεστώς διαχείρισης, που προβλέπει διαχείριση από τους ΟΤΑ και εκμετάλλευση 70-30% μεταξύ Δήμων και ΚΕΔ, ανέλαβαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...

Δεκαπέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης και ο βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης) κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "Αγροτικοί συνεταιρισμοί, μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου και άλλες διατάξεις", με την οποία προτείνουν παράταση της ισχύος για ένα έτος της περυσινής Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης...

Με αυτή τη διάταξη, όπως επισημαίνουν στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία οι 15 κυβερνητικοί βουλευτές, «αποτρέπεται, σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο, η μείωση των εσόδων του Δημοσίου και η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και η ανατροπή των προϋπολογισμών τους.

Παράλληλα, όμως, αποτρέπονται και πολλές δυσμενείς συνέπειες, που αφορούν ιδίως στην περιβαλλοντική προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, λόγω της αιφνίδιας ανατροπής της διαχείρισής τους και αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών».

Από πλευράς της, η ΚΕΔΕ τηρεί αναγκαστικά στάση αναμονής, βρισκόμενη σε αναμμένα κάρβουνα όσο αργεί η έκδοση της ΚΥΑ που θα ορίζει το φετινό καθεστώς διαχείρισης στις παραλίες της χώρας.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων από τις αρχές Απριλίου έχει καταθέσει στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών τις προτάσεις της, ώστε να βρεθεί πολιτική λύση στο ζήτημα χρήσης του αιγιαλού με αντιμετώπιση των κακώς κειμένων επί του προηγούμενου καθεστώτος διαχείρισης που είχε διαπιστώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η ΚΕΔΕ έχει προτείνει παράταση της ισχύος της ΚΥΑ του 2015, με τροποποιήσεις για τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και αυξημένης περιβαλλοντικής προστασίας, τους οποίους θα μπορεί να δημοπρατήσει το Δημόσιο, για να τηρηθεί το γράμμα του νόμου σε σχέση με την απόφαση του ΣτΕ, που επικαλείται περιβαλλοντικά κ.λπ. ζητήματα.

Στη βάση ακριβώς του σκεπτικού της ΚΕΔΕ, στη νέα ΚΥΑ, όπως έχουμε αναφέρει, αναμένεται να διατηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς για την πλειονότητα των παραλιών. Ωστόσο, θα υπάρχει διαφοροποίηση για τις παραλίες που είναι δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενες περιοχές, και οι οποίες θα διαχειρίζονται όχι από τους Δήμους αλλά από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.

Βεβαίως, οι περιπτώσεις τέτοιων παραλιών είναι πολλές σε επίπεδο Κρήτης, γι' αυτό και υπάρχουν αντιδράσεις από πλευράς αρκετών δημάρχων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News