default-image

Σαν σήμερα: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και η άνοδος του Γ’ Ράιχ

Σαν σήμερα: Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και η άνοδος του Γ’ Ράιχ

Η αιώνια πόλη, ο Ρέμος και ο Ρωμύλος

Ήταν 21 Απριλίου του 753 π.Χ., όταν - σύμφωνα με την παράδοση - ο Ρώμος και ο Ρωμύλος ιδρύουν τη Ρώμη. Ο θρύλος λέει ότι τα δίδυμα αδέρφια ήταν απόγονοι του πρίγκιπα της Τροίας Αινεία και ότι ανατράφηκαν από μια λύκαινα. Ο βασιλιάς Αμούλιος διέταξε τη θανάτωση των νεογέννητων, καθώς φοβήθηκε πως όταν μεγαλώσουν θα του κλέψουν το θρόνο. Ωστόσο, ένας υπηρέτης λυπήθηκε τα αγοράκια και τα εγκατέλειψε στις όχθες του ποταμού Τίβερη, όπου λέγεται ότι τα βρήκε η λύκαινα. Όταν τα δίδυμα μεγάλωσαν, ίδρυσαν τη Ρώμη, ωστόσο λίγο μετά ο Ρωμύλος σκότωσε τον αδερφό του. Κατά μια εκδοχή, ο Ρέμος δολοφονήθηκε επειδή τα δύο αδέρφια διαφώνησαν για το ποιος θα κυβερνήσει την πόλη, ενώ κατά μια άλλη επειδή υπήρξε διχογνωμία για το ποιος από τους δύο θα δώσει το όνομά του στην αιώνια πόλη. Τελικά, η Ρώμη πήρε το όνομά της - όπως γίνεται εύκολα κατανοητό - από τον Ρωμύλο.

Άνοδος και πτώση του Γ' Ράιχ

Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Απριλίου του 1941 όταν ο βουλγαρικός στρατός κατέλαβε την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μετά από έγκριση των Γερμανών. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν ραγδαίες, καθώς αναλαμβάνει πρωθυπουργός ο Εμμανουήλ Τσουδερός. Σημειώνεται ότι τα κυβερνητικά στελέχη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, όπως είναι οι Μανιαδάκης, Νικολούδης, Δημητράτος και άλλοι, παραμένουν στις θέσεις τους... Αυτά συνέβησαν - μεταξύ άλλων - το 1941, όταν το Γ' Ράιχ βρισκόταν στα φόρτε του. Τέσσερα χρόνια, ωστόσο, μετά, την ίδια περίοδο, οι ναζί έπνεαν τα λοίσθια: Ήταν 21 Απριλίου του 1945 όταν ο Κόκκινος Στρατός εισέρχεται στα περίχωρα του Βερολίνου...

Ο μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης

Ακριβώς 18 χρόνια αργότερα, στις 21 Απριλίου του 1963, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αψηφώντας τις διαταγές της αστυνομίας, πραγματοποιεί μόνος του την 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Όλοι οι υπόλοιποι δρομείς απαγορεύτηκε να τρέξουν, ωστόσο ο βουλευτής της ΕΔΑ το έπραξε, εκμεταλλευόμενος τη βουλευτική του ιδιότητα. Καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, πάντως, ο Λαμπράκης γινόταν δέκτης απειλών, ενώ στο τέλος της συνελήφθη και φυλακίστηκε για λίγες ημέρες. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν επιφανής γιατρός, αθλητής, αγωνιστής της Αριστεράς και μεγάλος υπέρμαχος της ειρήνης. Στις 22 Μαΐου του 1963, έπειτα από συγκέντρωση υπέρ της διεθνούς ειρήνης, στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς. Ο Λαμπράκης τραυματίστηκε σοβαρά και λίγες ημέρες μετά υπέκυψε στα τραύματά του.

Η μαύρη επέτειος της 21ης Απριλίου

Τέλος, σαν σήμερα, πριν από 49 χρόνια, λαμβάνει χώρα το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Οι πραξικοπηματίες με επικεφαλής τον Γεώργιο Παπαδόπουλο καταλαμβάνουν παράνομα την εξουσία και ορίζεται ως πρωθυπουργός ο αρεοπαγίτης Κωνσταντίνος Κόλλιας. Ήταν η αρχή της μαύρης 7ετίας της «21ης Απριλίου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News