Ειδήσεις

Στερεύει το φράγμα Αποσελέμη, αναδύθηκε πάλι το Σφεντύλι

Για δεκαετίες το "φαραωνικό" φράγμα του Αποσελέμη έγινε το "Ιερό Τοτέμ" της αναπτυξιακής ρότας στην ανατολική Κρήτη. Έφαγε ως "καταπιόνας" το τριπλάσιο και βάλε του αρχικού προϋπολογισμού - έχει ξεπεράσει και τα 240 εκατομμύρια ευρώ από τα αρχικά 80 εκατομμύρια. Ε, κάποια στιγμή έφτασε να λειτουργήσει, αν και με πολλές ελλείψεις, ανάντι και κατάντι του φράγματος.

Σαν γέμισε με μια καλή χρονιά χιονιά και βροχοπτώσεων, κυρίως όμως "σφραγίζοντας" όλες τις "φλέβες" νερού από το Οροπέδιο προς περιοχές όπως η Πεδιάδα (εκεί άρχισαν τα ξηρικά φαινόμενα), οι επίσημοι άρχισαν τα... ταρατατζούμ. Να σου οι selfies, οι δηλώσεις, οι υδροδοτήσεις και το ταξίδι του νερού, από το φράγμα στο Ηράκλειο και πίσω πάλι προς Χερσόνησο, Μάλια και Άγιο Νικόλαο.

Μόνο που ο καιρός άλλα είχε κατά νου φέτος. Κάτι οι λίγες βροχοπτώσεις, κάτι ο ζεστός χειμώνας, κάτι η ανομβρία τώρα, το φράγμα μετατρέπεται και πάλι σε μια τεράστια "λασποκολύμπα" αργά αλλά σταθερά. Σε λίγο θα του φέρνουν με βυτία νερό για να γεμίσει τουλάχιστον μέχρι τη μέση. Υπ' όψιν βέβαια ότι, αν πέσει κάτω από ένα επίπεδο, υπάρχει κίνδυνος "θραύσης", γι' αυτό για ασφάλεια δεν μπορούν να βγουν από το φράγμα όλες οι ποσότητες. Αλήθεια, δοκιμή ελέγχου θραύσης και σύστημα συναγερμού υπάρχουν;

Να σημειωθεί ότι οι φωτογραφίες είναι προχθεσινές. Όχι μόνο η εκκλησία στο Σφεντύλι, αλλά όλος ο οικισμός ήρθε "περήφανα" στην επιφάνεια, ενώ στα πρανή του φράγματος είναι ενδεικτικές οι φωτογραφίες για την πτώση της στάθμης. Η "ύβρις" μιας "ανάπτυξης" της μάσας και απλά για τις τσέπες "εθνικών εργολάβων" αποτυπώνεται σε αυτά τα φωτογραφικά καρέ-καρέ. Γιατί αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει πρώτιστα διαστασιολόγηση κόστους-οφέλους σε ένα έργο. Αυτό ποτέ δεν το είχαμε στην πατρίδα μας - έργο να 'ναι κι όπως να 'ναι, το όφελος για τους λίγους και όλα καλά. Από την εποχή της "μάσας" με τα μικροέργα βιτρίνας των κοινοταρχών, στη "χάψα" των "μεγάλων έργων" για την "μπάκα" "μεγαλοσυμφερόντων".

Η ανάδυση της εκκλησίας και πάλι στο Σφεντύλι είναι μια υπόσχεση ότι μια "λιτανεία βροχής" μπορεί να μας σώσει. Στον 21ο αιώνα είναι εκσυγχρονισμός, φαίνεται, ο "Βροχοποιός", για να γεμίσει επαρκώς το... φράγμα.

Τα σημάδια απ' όταν μέχρι πριν λίγο καιρό η επιφάνεια του νερού ξεπερνούσε τα 20 εκατομμύρια κυβικά (δεδομένου ότι το φράγμα χωράει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια νερού) μένουν να θυμίζουν τις ελπίδες και τα όνειρα ότι το φράγμα θα έλυνε το θέμα της υδροδότησης, που όμως δε βγήκαν αληθινά.

Ο τόπος ξηραίνεται καθημερινά, αφού βροχοπτώσεις ικανές να γεμίσουν ξανά το φράγμα δε σημειώθηκαν το φετινό χειμώνα, ενώ την ίδια στιγμή τα χιόνια που λειώνουν δε φτάνουν να καλύψουν το κενό.

Υπό αμφισβήτηση είναι πλέον τα όσα λέγονται για τις εξασφαλισμένες ποσότητες νερού ακόμη και τις δύσκολες εποχές των περιόδων ανομβρίας.

Στη φωτογραφία είναι περισσότερο από εμφανής η ανησυχητική μείωση της στάθμης, αφού, αν συγκρίνει κανείς πού ήταν και πού έχουν φτάσει σήμερα οι ποσότητες νερού στο φράγμα, καταλαβαίνει το πρόβλημα.

Η παρατεταμένη καλοκαιρία και η ανομβρία που σημειώθηκε στο νησί οδηγούν καθημερινά στη μείωση της ποσότητας νερού που συγκεντρώνεται στο φράγμα, το οποίο δημιουργήθηκε για να τροφοδοτεί με το πολύτιμο αυτό αγαθό όλο το Ηράκλειο.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, αποδεικνύοντας το πώς στερεύει κάθε τμήμα του φράγματος, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις αρμόδιες Αρχές.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η συνεχής πτώση της στάθμης του νερού που παρατηρείται στο φράγμα Αποσελέμη.

Σχόλια