Ειδήσεις

Καμπάνια για τα προϊόντα της Ιεράπετρας

Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Θεανώ Βρέντζου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης σε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Ιεράπετρας, όπου αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα οργανώσει μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, στοχεύοντας στη στήριξη, στη διαφήμιση και στην προώθηση των καθαρών πιστοποιημένων οπωροκηπευτικών που παράγονται σε όλο το νησί.

Στη σύσκεψη, η κ. Βρέντζου συνοδευόταν από την τεχνολόγο γεωπόνο της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κατερίνα Ξυδάκη. Συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο αντιδήμαρχος Αγροτικών κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης και ο πρόεδρος των Κρητών παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών της Αττικής κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

«Η Περιφέρεια Κρήτης καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια να στηρίξει και να προωθήσει τα καθαρά, πιστοποιημένα, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα των παραγωγών μας. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα πιστοποιημένα οπωροκηπευτικά της Ιεράπετρας και όλης της Κρήτης στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, με τη διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων αλλά και με καταχωρίσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Θα στηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε αυτήν την προσπάθεια, γιατί έχουμε πειστεί ότι σαν περιφέρεια υπερέχουμε στην ποιότητα και την υγιεινή των καθαρών πιστοποιημένων προϊόντων που παράγουμε στο νησί μας. Συζητάμε λοιπόν για έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό στήριξης των οπωροκηπευτικών μας», μας είπε μετά το τέλος της σύσκεψης η κ. Θεανώ Βρέντζου.

Έλεγχοι

Θέμα της συζήτησης στη σύσκεψη, που έγινε στην Ιεράπετρα, ήταν και η υπόθεση της σύλληψης των ανθρώπων που εισήγαγαν παράνομα απαγορευμένα φυτοφάρμακα στη βόρεια Ελλάδα. Όλοι όσοι μίλησαν διαβεβαίωσαν ότι τέτοια κρούσματα δεν έχουν προς το παρόν εντοπιστεί στην Κρήτη.

«Εμείς που καλλιεργούμε στην Ιεράπετρα γνωρίζουμε ότι τα τελευταία 20 χρόνια όλοι οι παραγωγοί έχουν πιστοποιήσει τις καλλιέργειές τους, και ακολουθούν πιστά τους κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα και ποτέ απαγορευμένα φυτοπροστατευτικά, τα οποία είμαι σίγουρος ότι δεν κυκλοφορούν πια στο εμπόριο.

Είναι αδιανόητο ένας πιστοποιημένος παραγωγός να σκεφτεί ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι απαγορευμένο, και ότι αυτό δε θα ανιχνευτεί στους δεκάδες ελέγχους που μας κάνουν.

Οι εταιρείες πιστοποίησης έρχονται απροειδοποίητα στα θερμοκήπιά μας και ελέγχουν τα πάντα. Στη δική μου καλλιέργεια τους τελευταίους 5 μήνες έχουν κάνει 42 ελέγχους και με έχουν βρει πεντακάθαρο. Μας κάνουν παρατηρήσεις ακόμα και όταν βρουν ένα σκουπιδάκι στον περιβάλλοντα χώρο. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν μας πιάσουν με απαγορευμένα ή μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης.

ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

«Δεν κυκλοφορούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα»

Κατηγορηματικοί στο ότι δεν κυκλοφορούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα στα γεωπονικά καταστήματα της Ιεράπετρας είναι οι επαγγελματίες γεωπόνοι, οι οποίοι διατηρούν καταστήματα γεωργικών εφοδίων στην ευρύτερη περιοχή.

«Είμαι γεωπόνος στην Ιεράπετρα. Δεν κυκλοφορούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην περιοχή μας και όλα τα θερμοκήπια είναι πιστοποιημένα. Έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται έλεγχοι, οι οποίοι αποδεικνύουν αυτό το οποίο λέω», υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, σε γραπτό μήνυμα που μας έστειλε η γεωπόνος κ. Ρόζμαρη Παπαδάκη.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Ιεράπετρας βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης, με προοπτική κλιμάκωσης, που έχει εξαγγείλει η εκτελεστική γραμματεία της ΠΝΟ. Αν αυτή η απεργία ξεκινήσει τις μέρες που οι παραγωγοί κηπευτικών θα βρίσκονται στη συγκομιδή για να τροφοδοτήσουν τις αγορές, ενόψει των εορτών του Πάσχα, η οικονομική ζημιά που θα υποστούν θα είναι ανυπολόγιστη.

Ζητούν επιτακτικά από την κυβέρνηση, τις μέρες που οι ναυτεργάτες θα έχουν δεμένα τα καράβια στα λιμάνια, να δρομολογηθεί το θεσπισμένο διά νόμου πλοίο ασφαλείας, για να βγάλει την Κρήτη από την ομηρία.

Σχόλια