default-image

Πώς επηρεάζουν οι προσφυγικές ροές την Ελλάδα της κρίσης

Κρήτη
Πώς επηρεάζουν οι προσφυγικές ροές την Ελλάδα της κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες και ενώ ταλανίζεται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, όχι μόνο δε δέχεται ουσιαστική βοήθεια από την ΕΕ, αλλά υποβαθμίζεται και ο ρόλος της σε σχέση με την Τουρκία.

Μια χώρα μικρή και σε οικονομική κρίση, καλείται να φέρει εις πέρας ανθρωπιστικό έργο που αναλογεί σε μια ολόκληρη ήπειρο. Η Ελλάδα έχει αρθεί στο ύψος των περιστάσεων παρά τη δημοσιονομική δυσπραγία της και με κίνδυνο για το τουριστικό της προϊόν.

Ακόμα και πανεπιστημιακοί και διδάκτορες έχοντας μια ευρεία θεώρηση των πραγμάτων, δεν μπορούν να έρθουν σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι επί του προσφυγικού ζητήματος και ιδίως για τον τουρισμό της Κρήτης.

Και όσο αναλωνόμαστε στον ορισμό του πρόσφυγα και του μετανάστη, τα προβλήματα διογκώνονται σε δύσκολα διαχειρίσιμο βαθμό, σε μια χώρα που μόνη της παλεύει σε μια ΕΕ αδιαφορίας και αδιαλλαξίας.

Ο καθηγητής του τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Νικολακάκης, διασαφηνίζει ότι η Ελλάδα παρά την οικονομική κρίση, καλείται να προσφέρει σίτιση, στέγαση, εργασία και εκπαίδευση σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που η κοινωνία της βρίσκεται σε έλλειμμα αυτών των αγαθών.

Θα πρέπει δηλαδή, στα πλαίσια μιας χώρας του ανεπτυγμένου πολιτισμικά κόσμου, αφενός να τηρείται το διεθνές κεκτημένο στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, όμως και να διαφυλάσσεται ταυτόχρονα και η ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών, όπως ξεκαθαρίζει ο διδάκτορας εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιώργος Παπακωνσταντής.

Μία λοιπόν και μοναδική χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα, έχει καταστεί σε χώρα τράνζιτ και υποδοχής μεγάλου όγκου προσφύγων και μεταναστών και μάλιστα με άνισους όρους σε σχέση με τη γειτονική Τουρκία, με τέτοιο τρόπο που απειλείται σύμφωνα με τον Νίκο Παπαδάκη, καθηγητή του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ακόμη και με απονεύρωση, η ενωσιακή πολιτική της ΕΕ.

Εξάλλου, στο χαιρετισμό του στην ημερίδα του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου με τίτλο, Προσφυγική κρίση: Η επόμενη ημέρα για Ελλάδα και Ευρώπη και σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών στο Σπίτι Πολιτισμού στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, ο γενικός αστυνομικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κρήτης, Ανδρέας Δασκαλάκης, εξήρε τις ύψιστες αρετές, τα όνειρα και τις αντοχές των σύγχρονων Ελλήνων που αποτυπώνονται και στα ιστορικά γεγονότα της χώρας μας.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News