Ειδήσεις

Ψέκασαν 3 τόνους - 'Ανοιξαν "πόλεμο" με τα κουνούπια

«Πόλεμο» με τα κουνούπια έχει ανοίξει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης αφού ήδη έχουν «πέσει» πάνω από 3 τόνοι διαλύματος που καταπολεμά τα κουνούπια στο νομό Ηρακλείου. Πρόκειται για προνυμφοκτόνο βιολογικό σκεύασμα το οποίο είναι σύμφωνα πάντα με τον εργολάβο του έργου εγκεκριμμένο και πολεμά το κουνούπι στο στάδιο της προνύμφης και όχι όταν πλέον ολοκληρωθεί ο βιολογικός κύκλος του εντόμου και γίνει κουνούπι , όταν δηλαδή πλέον θα είναι αργά.

Μετά τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων ότι τα κουνούπια «πολιορκούν» περιοχές του Ηρακλείου και όχι μόνο ,φαινόμενο που επιδεινώνει η ασφυκτική ζέστη, η παρέμβαση μόνο σωτήρια μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα για τα παιδιά και τα βρέφη που υποφέρουν έντονα από τα ενοχλητικά και επικίνδυνα τσιμπήματα.

Τα συνεργεία ψέκασαν την Τετάρτη την περιοχή του Γιόφυρου όπου το πρόβλημα είναι οξύ

3.200 λίτρα με δύο ψεκασμούς!

Σύμφωνα με το γεωπόνο και εργολάβο που έχει αναλάβει τους ψεκασμούς σε επίπεδο νομού Κώστα Φασουλάκη « την Τετάρτη τα συνεργεία ψέκασαν από το Γιόφυρο μέχρι το Δρακουλιάρη συνολικά 1.600 λίτρα διαλυμένου σκευάσματος .Την Πέμπτη συνεχίζεται ο ψεκασμός από τον Ξηροπόταμο μέχρι το εργοστάσιο Γιαννούλη, τους Αθανάτους, μεταξύ άλλων την περιοχή του Αγίου Σύλλα μέχρι και τον Προφήτη Ηλία».

Καλύπτουν μεγάλο μέρος του νομού

Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη κίνηση καθώς τα συνεργεία για παράδειγμα θα επιστρέψουν σε 15 ημέρες στο Γιόφυρο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα γίνουν 20-24 ψεκασμοί στη διάρκεια ενός έτους καθώς ο εργολάβος ανέλαβε τη διαδικασία το Μάρτιο από τον προκάτοχό του και θα συνεχίζει για 12 μήνες.

Ακόμη θα καλυφθούν περιοχές μεταξύ των οποίων η Βιάννος, η Χερσόνησος και η Αγία Πελαγία για να αντιμετωπιστεί το θέμα εν τη γενέσει του και να απαλλαγούν εγκαίρως οι κάτοικοι από τα κουνούπια.

Συνολικά η διαδικασία των ψεκασμών είναι ύψους 40.000 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ σύμφωνα με τον κ.Φασουλάκη.

Γιατί ο επαναληπτικός ψεκασμός στις 15 μέρες

Η διάρκεια ζωής των κουνουπιών είναι από 11-20 ημέρες και γι'αυτό ο ψεκασμός επαναλαμβάνεται πριν ολοκληρωθεί ο βιολογικός τους κύκλος. Συγκεκριμένα ο βιολογικός κύκλος των κουνουπιών αποτελείται από το αυγό, την προνύμφη, τη νύμφη και το ενήλικο ακμαίο. Ανάλογα με το είδος ,τα θηλυκά κουνούπια αποθέτουν 30-500 αυγά σε κάθε ωοτοκία. Όσο για το λόγο για τον οποίο ρουφούν το αίμα, είναι για να προμηθευτούν την απαραίτητη πρωτείνη για την ανάπτυξη των ωοθηκών .

"Μήπως εκτρέφεις κουνούπια στο σπίτι σου;"

Με αυτό το εύστοχο σλόγκαν η Περιφέρεια Κρήτης ξεκινάει τη νέα καμπάνια ενημέρωσης προς τους πολίτες με στόχο να εφιστήσει την προσοχή τους και κυρίως πως μπορούν να προφυλαχθούν από τους ενοχλητικούς επισκέπτες οι οποίοι όπως όλα δείχνουν έκαναν φέτος κατά πολύ νωρίτερα την εμφάνιση τους σε σχέση με άλλες χρονιές.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκο Καμπάνη, "ο τίτλος αυτός επιλέχθηκε για τον απλούστατο λόγο ότι μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως εντός των οικιακών χώρων που μένουν οι πολίτες αλλά και στο πολύ κοντινό περιβάλλον τους".

Ο κ. Καμπάνης προχωράει μάλιστα ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά όπου αν και αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις ,τα κουνούπια βρήκαν έδαφος και έδρασαν.

«Συγκεκριμένα πρόσφατα, συνεργείο της Περιφέρειας Κρήτης εντόπισε σε υπόγειο σπιτιού στο Ηράκλειο, μια μεγάλη εστία κουνουπιών που είχε προκληθεί εξαιτίας λιμναζόντων νερών. Επίσης άλλη εστία εντοπίστηκε σε πισίνα ξενοδοχείου που αν και ήταν κλειστό, το νερό δεν είχε απομακρυνθεί με αποτέλεσμα να αποτελέσει χρυσή ευκαιρία μετακίνησης μεγάλου πληθυσμού των κουνουπιών στο συγκεκριμένο χώρο. Εφιστώ την προσοχή σε όλους και κυρίως σε εκείνους που διαθέτουν στα σπίτια τους από κήπους βεράντες, αποθήκες, μέχρι ένα μικρό γλαστράκι στο οποίο όμως έχει μείνει νερό από το τελευταίο πότισμα. Δεν αφήνουμε υδροροές να υφίστανται σε καμία περίπτωση, για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο», υποστηρίζει ο κ. Καμπάνης.

Συν τοις άλλοις ένας ακόμη σύμμαχος των κουνουπιών αναδεικνύεται ο καιρός. Η πρόωρη και παρατεταμένη ζέστη που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε συνδυασμό με τις πολλές υψηλές θερμοκρασίες επιδεινώνουν την κατάσταση και ευνοούν ανάπτυξη της δραστηριότητας των κουνουπιών γεγονός που εντείνει την ανησυχία των Αρχών.

Η νέα καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης αναμένεται να κυκλοφορήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες  περιλαμβάνοντας τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ ενώ ξεχωριστά φυλλάδια θα διανεμηθούν π.χ. σε δημόσιες υπηρεσίες ,σχολεία νοσοκομεία και γενικότερά στο σύνολο του πληθυσμού και των τεσσάρων νομών του νησιού.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι από την πλευρά της η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει ακάθεκτη το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ενδοχώρα. Ενώ σε επίπεδο Ηρακλείου ήδη τα συνεργεία έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται .σε περιοχές που και στο παρελθόν αποτελούν κόκκινο πανί όπως Γιόφυρο, Κατσαμπά, Ξηροπόταμο.  

Οδηγίες από το ΚΕΕΛΠΝΟ για να γλιτώσουμε από τα κουνούπια

Ανησυχία για την εμφάνιση νωρίτερα των "καλοκαιρινών" κουνουπιών εκφράζει επίσης και το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η δραστηριότητα των κουνουπιών με τον Οργανισμό να τονίζει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για πιθανή μετάδοση νοσημάτων.

Παράλληλα, το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει συστάσεις προς τις τοπικές αρχές για εντατικοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και συνιστά στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια.

«Είναι πολύ σημαντικό και ο καθένας μας ατομικά να κάνει ότι μπορεί για να περιορίσει τις εστίες των κουνουπιών», τονίζει η εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ Δανάη Περβανίδου.

Σε περίπτωση που κάποιος παρουσιάσει κάποια συμπτώματα κάποιων νοσημάτων, θα πρέπει να πάει στο γιατρό του, προκειμένου να κρίνει εάν θα πρέπει να ελεγχθεί για κάποια συγκεκριμένα νοσήματα και κάποια συγκεκριμένα παθογόνα.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;

Απαραίτητα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια:

- Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων, που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το σώμα.

- Χρήση εντομοαπωθητικών για τα ακάλυπτα μέρη του σώματος και στα ρούχα. Κατά την εφαρμογή τους θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης τους, ενώ δεν θα πρέπει να απλώνονται σε ερεθισμένο ή με πληγές δέρμα. Αν υπάρξει ερεθισμός διακόπτεται η χρήση του. Στα παιδιά η επάλειψη πρέπει να γίνεται από ενήλικα.

- Προσοχή από το σούρουπο μέχρι το χάραμα, ώρες κατά τις οποίες τα περισσότερα είδη κουνουπιών τσιμπούν.

- Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού).

- Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα: αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (φιδάκι). Αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

- Χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, κυρίως των παιδιών, σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών.

- Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη - Βάλια Μπούη

Σχόλια