Ειδήσεις

"Πόλεμος" γύρω από το Ψυχιατρείο Χανίων

Στη μέση, ως μήλον της Έριδος, το παλιό Ψυχιατρείο στη Σούδα. Γύρω-γύρω όλοι οι διεκδικητές ''μνηστήρες'' του ακινήτου, Δήμος Χανίων, Αντιπεριφέρεια Χανίων και υπουργείο Εθνικής Άμυνας...

Και δίπλα στο κάδρο του "πολέμου" που έχει ανάψει για το Ψυχιατρείο, η αποκάλυψη πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να φέρει πρόσφυγες στα Χανιά!

Κάπως έτσι έχει το αλαλούμ γύρω από την τύχη του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων και το σκηνικό των εκατέρωθεν αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων, που έφερε μια αποκάλυψη...

Η αποκάλυψη είναι πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζει τη μεταφορά προσφύγων στο συγκεκριμένο χώρο. Εκείνο που παραμένει ερωτηματικό μέσα από ένα γαϊτανάκι επιστολών, εγγράφων και ανακοινώσεων είναι το ποιος θα είναι τελικά ο νέος ιδιοκτήτης του χώρου.

Τη στιγμή που Δήμος και Αντιπεριφέρεια Χανίων ερίζουν για να αποκτήσουν το ακίνητο, το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει συμφωνήσει στην παραχώρησή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που σχεδιάζει τη φιλοξενία προσφύγων εκεί.

Την ίδια ώρα όμως, ο Χανιώτης υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης διαμηνύει πως υπάρχει παρεξήγηση και πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δε θα πάρει παρά μονάχα ένα μικρό κομμάτι του ακινήτου, και αυτό προσωρινά, με το Ψυχιατρείο να παραχωρείται κατόπιν στο Δήμο των Χανίων!

Ας ξετυλίξουμε όμως αναλυτικά το μπερδεμένο κουβάρι της υπόθεσης... Πριν μερικές ημέρες έσκασε ως κεραυνός στα Χανιά η είδηση πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιχειρεί να πάρει στα χέρια του το χώρο του παλιού Ψυχιατρείου και πως συναινεί και το ΤΑΙΠΕΔ!

Στο φως ήρθαν σχετικά έγγραφα επιστολογραφίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έγγραφα βάσει των οποίων προκύπτει το συμπέρασμα πως το ΤΑΙΠΕΔ έκανε αποδεκτό σχετικό αίτημα του υπουργείου να του παραχωρηθεί ο χώρος με σκοπό τη φιλοξενία προσφύγων...

Η είδηση-κεραυνός πυροδότησε την άμεση αντίδραση του Δήμου Χανίων.

Ο Δήμος, θυμίζουμε, διεκδικεί εδώ και χρόνια το παλιό Ψυχιατρείο. Πριν λίγο καιρό έκανε νέα κρούση στο ΤΑΙΠΕΔ, προτάσσοντας μεταξύ άλλων σχεδίων και την προοπτική της φιλοξενίας προσφύγων.

Μάλιστα πριν μερικές μόλις ημέρες ο Δήμος είχε πάρει και το "πράσινο φως" από το ΤΑΙΠΕΔ να κάνει αυτοψία στο χώρο!

Αιφνιδιασμένος και οργισμένος στο άκουσμα της είδησης παραχώρησης του χώρου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας προχώρησε σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Υπόγειες συνεννοήσεις»

Χθες υπήρξε οργισμένη παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, που με φόντο τη διεκδίκηση του χώρου από την Αντιπεριφέρεια εξαπέλυσε βολές προς όλους.

Και προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και προς το Δήμο Χανίων και προς το υπουργείο Οικονομίας, κατηγορώντας ανοιχτά τον Τάσο Βάμβουκα και τον Γιώργο Σταθάκη για «υπόγειες και αδιαφανείς μεταξύ τους συνεννοήσεις και κινήσεις. Χειρισμοί, όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης, που τελικά οδήγησαν σε ανατροπή προηγούμενων αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, εις βάρος τελικά της τοπικής κοινωνίας! «Μετά το ευχαριστήριο του δημάρχου Χανίων προς τον κ. Σταθάκη, έρχεται το ΤΑΙΠΕΔ ακυρώνοντάς τους, και παραχωρεί το ακίνητο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με μοναδικό σκοπό τη στέγαση των προσφύγων.

Είμαι υποχρεωμένος απέναντι στο χανιώτικο λαό να καταγγείλω τις ενέργειες και τις πρακτικές που δεν ωφελούν τον τόπο, αλλά υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σκληρή ανακοίνωσή του ο Απόστολος Βουλγαράκης.

Οργισμένη παρέμβαση από τη Ν.Δ.: Για «παρεξήγηση» μιλάει ο Γ. Σταθάκης

Οργισμένη παρέμβαση υπήρξε και από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων της Ν.Δ., που αναφέρει: «Η απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στο χώρο του πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων είναι απαράδεκτη. Δεν πέρασαν μόλις λίγες ημέρες από τότε που ο Χανιώτης υπουργός, κ. Γιώργος Σταθάκης, εξήγγειλε δημόσια την παραχώρηση του χώρου στο Δήμο Χανίων και η κυβέρνηση πήρε πίσω την υπόσχεσή της»...

Και ενώ ξέσπασε χορός αντιδράσεων κατά της απόφασης παραχώρησης του παλιού Ψυχιατρείου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χθες το απόγευμα βγήκε επίσημη ανακοίνωση του Γιώργου Σταθάκη που κάνει λόγο για παρεξήγηση!

«Ο θόρυβος που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το αίτημα του υπουργείου Άμυνας για δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας μικρής ομάδας προσφύγων, είναι τουλάχιστον υπερβολικός.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις προτίθενται να διαμορφώσουν, με δικά τους έξοδα, ένα μικρό μέρος του χώρου, για να φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες, εφόσον αυτό χρειαστεί. Η παραχώρηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι προσωρινή και αφορά τη χρήση μέρους του χώρου, το οποίο, μόλις ολοκληρωθεί η ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων, θα παραχωρηθεί και αυτός στο Δήμο Χανίων», αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια