default-image

Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή,ελπίζουν σε "ανάσταση"

Κρήτη
Ανοικτά καταστήματα την Κυριακή,ελπίζουν σε "ανάσταση"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις μέρες του Πάσχα περιμένουν οι έμποροι για να δουν τα έσοδα των επιχειρήσεών τους να παίρνουν λίγο τα πάνω τους, εναποθέτοντας στο θαύμα της Ανάστασης τις ελπίδες τους για αύξηση της κίνησης στα καταστήματά τους.

Λαμβάνοντας υπόψη αγοραστικές τάσεις του κρητικού κοινού διαχρονικά, οι έμποροι εκ πείρας γνωρίζουν πως τουλάχιστον τις τέσσερις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας η κίνηση στην αγορά θα είναι υποτονική.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, πάντως, ανακοίνωσε το πασχαλινό ωράριο, που ξεκινάει να εφαρμόζεται στην αγορά του Ηρακλείου από τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου, με τα καταστήματα να λειτουργούν αρκετές ημέρες πρωί-απόγευμα και με συνεχές ωράριο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και σε όσους εργάζονται να αδράξουν την ευκαιρία για μια βόλτα στην αγορά.

Σημειώνεται πως αυτή την Κυριακή 24 Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων), λόγω του ότι είναι μια από τις 7 Κυριακές που ο νόμος επιτρέπει στα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοικτά, μπορούν να λειτουργήσουν, όχι όμως υποχρεωτικά. Από την πλευρά τους, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ανακοίνωσαν πως προχωρούν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για μια ακόμη φορά για την καταστρατήγηση της κυριακάτικης αργίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης καλεί το καταναλωτικό κοινό, που, ως γνωστόν, περνάει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, να στηρίξει την τοπική αγορά, η οποία προσφέρει πληθώρα προϊόντων σε πολύ καλές τιμές και ποιότητες, λέγοντας πως «επειδή οι μέρες αυτές έχουν κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό, ελπίζουμε πως θα υπάρχει μια καλύτερη κινητικότητα στην αγορά. Ότι οι πολίτες θα στηρίξουν τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε τα χρήματα να μείνουν στον τόπο μας και όχι να φεύγουν σε άλλες αγορές».

Ωστόσο, τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, δηλαδή της Μ. Παρασκευής και του Μ. Σαββάτου, θα είναι εκείνα που θα φέρουν κόσμο στα καταστήματα, εφόσον βέβαια ο καιρός είναι σύμμαχος και δε χαλάσει τα σχέδια των καταναλωτών για μια βόλτα στα καταστήματα, μια ενδεχόμενη κακοκαιρία.

Με τα πορτοφόλια των περισσότερων να μην είναι φουσκωμένα όπως άλλοτε, αλλά άδεια, είναι σχεδόν βέβαιο πως η πλειονότητα των καταναλωτών και φέτος θα προχωρήσει αρχικά σε έρευνα αγοράς, αναζητώντας τις πιο χαμηλές και συμφέρουσες τιμές, καλύπτοντας άμεσες ανάγκες. Την ευκαιρία βέβαια να ψωνίσουν κάτι παραπάνω, και κυρίως δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα δώσει το δώρο του Πάσχα στους τυχερούς Έλληνες που θα το πάρουν.

Πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντως, στις αγορές που θα κάνουν όσοι τα καταφέρουν θα παίξουν τα είδη τροφίμων που θα γεμίσουν το πασχαλινό τραπέζι, με τα ζαχαροπλαστεία, τα σούπερ-μάρκετ και κυρίως τα κρεοπωλεία, απ' όπου τα ελληνικά νοικοκυριά θα προμηθευτούν τον οβελία, να έχουν ήδη προετοιμαστεί για να καλύψουν τις ανάγκες. Την τιμητική τους επίσης θα έχουν τα είδη παιχνιδιών, ρουχισμού και υποδημάτων, ειδικά όσα απευθύνονται σε μικρά παιδιά, με τους παππούδες, τις γιαγιάδες και τους νονούς να έχουν ήδη ξεκινήσει την έρευνα αγοράς για τα δώρα που το έθιμο απαιτεί να προσφέρονται στα εγγόνια και τα βαφτιστήρια, στα οποία συγκαταλέγονται λαμπάδες, παιχνίδια, σοκολατένια αβγά, αλλά και είδη ένδυσης και υπόδησης.

Σημαντικό ρόλο στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης αυτήν την περίοδο θα παίξουν και οι ονομαστικές εορτές και ιδίως αυτή του Αγίου Γεωργίου, που ακολουθεί μετά το Πάσχα, με τους καταναλωτές, όπως τόνισαν, να δίνουν προτεραιότητα στα παιδιά, ικανοποιώντας τις επιθυμίες τους μέχρι εκεί που φτάνει η τσέπη τους. Συνεπώς, οι επιθυμίες των γονιών έρχονται σε δεύτερη μοίρα και καλύπτονται εάν και εφόσον απομείνει κάτι στο οικογενειακό ταμείο.

Πασχαλινό ωράριο

Μ. Δευτέρα: Από 9 π.μ. έως 2:30 μ.μ. και από 5:30 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Μ. Τρίτη: Από 9 π.μ. έως 2:30 μ.μ. και από 5:30 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Μ. Τετάρτη: Από 9 π.μ. έως 2:30 μ.μ. και από 5:30 μ.μ. έως 9 μ.μ.

Μ. Πέμπτη: Από 9 π.μ. έως 9 μ.μ.

Μ. Παρασκευή: Από 12 μ. έως 6 μ.μ.

Μ. Σάββατο: Από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Κυριακή του Πάσχα: Κλειστά

Δευτέρα: Κλειστά

Τρίτη: Κλειστά (μεταφορά Πρωτομαγιάς)

Υ. Γ.: Η Κυριακή των Βαΐων είναι μια από τις 7 Κυριακές που επιτρέπει ο νόμος να είναι ανοικτά. Δεν είναι όμως υποχρεωτική.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News