Ειδήσεις

Μπάχαλο με τα δικαιώματα των αγροτών ,σταμάτησε η διαδικασία

Σωρεία τραγικών λαθών που εντοπίστηκαν ήδη κατά την ανάρτηση των οριστικών δικαιωμάτων ανάγκασαν τους φορείς ενεργοποίησης στην Ένωση Ηρακλείου  να σταματήσουν τις όποιες διαδικασίες και να ασχοληθούν πρωτίστως με τις περιπτώσεις των λαθών .Σύμφωνα με τις πληροφορίες προκειται για πολύ  σοβαρά λάθη σε βάρος παραγωγών τα οποία οφείλονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η εντολή που έχει δοθεί από την ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ήταν να περιμένουν οι Ενώσεις να μην ενημερώσουν ακόμη τους παράγωγους για οριστικά δικαιώματα και να γίνει ενημέρωση μετά το μεσημέρι όποτε και τα λάθη ενδεχομένως να  μπορέσουν να διορθωθούν άμεσα .

Από την πρωί η ανάρτηση των οριστικών δικαιωμάτων των παραγωγών ξεκίνησε μετ' εμποδίων  και ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει επιδοθεί και εκείνος σε αγώνα δρόμου για να προλάβει να πληρώσει τη δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης πριν από το Πάσχα.

Η διαδικασία της ανάρτησης ναι μεν  ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης αλλά προβλήματα εντοπίζονται με το ηλεκτρονικό σύστημα .Την ίδια ώρα υπάρχει η  διαβεβαίωση του αντιπροέδρου του φορέα Γιώργου Αποστολάκη, ότι από σήμερα θα είναι ορατά στον κάθε παραγωγό τα οριστικά του δικαιώματα, αρκεί να απευθυνθεί στον φορέα που του τα ενεργοποιεί.

Με τη διαβεβαίωση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη, προς τον επικεφαλής της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ότι τα οριστικά δικαιώματα των παραγωγών θα είναι "ορατά" μέσω των φορέων ενεργοποίησης σε κάθε ενδιαφερόμενο, ξεκινάει πλέον ένας κανονικός αγώνας δρόμου.

Στους πιστοποιημένους Φορείς μπορούν να απευθύνονται από σήμερα οι παραγωγοί προκειμένου να ενημερωθούν για τα οριστικά τους δικαιώματα και  να προγραμματίσουν την υποβολή των αιτήσεων τους. Θεωρείται, εξάλλου, θέμα ωρών, να ανοίξει και το σύστημα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες εκτιμήσεις.

Τι θα γίνει με τις ενστάσεις

Στο μεταξύ, από σήμερα  θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει και το τοπίο, για τις άνω των 500.000 ενστάσεων των παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουν όλες εκδικαστεί; Έχουν όλες δικαιωθεί; Κι αν όχι, σε ποιο βαθμό, δικαιώθηκε ο κόσμος; Και όσοι δεν δικαιώθηκαν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν νέα ένσταση; Τι θα γίνει με όσους δεν πληρώθηκαν καθόλου, που στην υπόλοιπη Ελλάδα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες;

Πολλά είναι τα ζητήματα στα οποία αναμένεται να δοθεί φως και ως γνωστών τα προβλήματα του κάθε παραγωγού, με βάση τη νέα ΚΑΠ, επηρεάζουν και τους υπόλοιπους ως προς την ομαλότητα των πληρωμών και τις διαδικασίες ενεργοποίησης των νέων δικαιωμάτων.

Γ.Αποστολάκης: Απο Μ.Δευτέρα οι επιδοτήσεις

Τη Μ.Δευτέρα με Μ.Τρίτη αναμένεται η καταβολή του υπολοίπου της επιδότησης στους παραγωγούς σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη στο Ράδιο 9,84 με το κακό σενάριο σύμφωνα με τον ίδιο να παραπέμπει στη Μ.Τετάρτη.

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ υπεραμύνθηκε  της προσπάθειας του οργανισμού προκειμένου να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν οι επιδοτήσεις  - Πάσχα, έναντι των προηγούμενων χρόνων- καθώς τα δεδομένα με την επεξεργασία των στοιχείων έχουν αλλάξει με την ΚΑΠ και προσθέτει ότι εντός της ημέρας θα αναρτηθούν και στο Site του οργανισμού οι πίνακες με τα οριστικά δικαιώματα. Αναφορικά με τις επισημάνσεις των στελεχών της ΕΑΣΗ περί των αδικιών σε βάρος των νέων αγροτών που χάνουν στην πλειοψηφία τους τα δικαιώματά τους, τις μειώσεις στο ποσό του πρασινίσματος και το μεγάλο ποσοστό ενστάσεων που δεν έχουν εκδικαστεί , αναφέρει ότι απλά δεν έχουν το δικαίωμα να δίνουν πληροφορίες που δεν απορρέουν μέσα από τη δική τους υπηρεσία.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης-Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια