default-image

Αναρτώνται τα δικαιώματα αλλά "μπάχαλο" με τις επιδοτήσεις

Κρήτη
Αναρτώνται τα δικαιώματα αλλά "μπάχαλο" με τις επιδοτήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγώνα δρόμου κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να προλάβει να πληρώσει τη δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης πριν από το Πάσχα, μετά την ανάρτηση των οριστικών δικαιωμάτων των παραγωγών. Η διαδικασία της ανάρτησης ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης. Και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να συνεχιστεί, με τη διαβεβαίωση του αντιπροέδρου του φορέα Γιώργου Αποστολάκη, ότι από την Τετάρτη, θα είναι ορατά στον κάθε παραγωγό τα οριστικά του δικαιώματα, αρκεί να απευθυνθεί στον φορέα που του τα ενεργοποιεί.

Με τη διαβεβαίωση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργου Αποστολάκη, προς τον επικεφαλής της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμο Ιερωνυμάκη, ότι τα οριστικά δικαιώματα των παραγωγών θα είναι "ορατά" μέχρι το πρωί μέσω των φορέων ενεργοποίησης σε κάθε ενδιαφερόμενο, "κλείνει" η  ημέρα και ξεκινάει πλέον ένας κανονικός αγώνας δρόμου.

Στους πιστοποιημένους Φορείς μπορούν να απευθύνονται από την Τετάρτη, οι παραγωγοί προκειμένου να ενημερωθούν για τα οριστικά τους δικαιώματα και  να προγραμματίσουν την υποβολή των αιτήσεων τους. Θεωρείται, εξάλλου, θέμα ωρών, να ανοίξει και το σύστημα για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, όπως αναφέρουν οι ίδιες εκτιμήσεις.

Τι θα γίνει με τις ενστάσεις

Στο μεταξύ, από την Τετάρτη θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει και το τοπίο, για τις άνω των 500.000 ενστάσεων των παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα. Έχουν όλες εκδικαστεί; Έχουν όλες δικαιωθεί; Κι αν όχι, σε ποιο βαθμό, δικαιώθηκε ο κόσμος; Και όσοι δεν δικαιώθηκαν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν νέα ένσταση; Τι θα γίνει με όσους δεν πληρώθηκαν καθόλου, που στην υπόλοιπη Ελλάδα ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες;

Πολλά είναι τα ζητήματα στα οποία αναμένεται να δοθεί φως και ως γνωστών τα προβλήματα του κάθε παραγωγού, με βάση τη νέα ΚΑΠ, επηρεάζουν και τους υπόλοιπους ως προς την ομαλότητα των πληρωμών και τις διαδικασίες ενεργοποίησης των νέων δικαιωμάτων.

Χωρίς χρήματα

Στο μεταξύ, οι διαδικασίες είναι πολύ αργές και πολύ καθυστερημένες. Όπως γράφαμε και χθες, είναι πολύ δύσκολο αλλά φυσικά όχι ακατόρθωτο, να πληρωθεί ο κόσμος πριν το Πάσχα. Η δέσμευση Αποστολάκη στον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, είναι ότι τα χρήματα θα μπουν μέχρι την Μεγάλη Τρίτη το αργότερο. Αυτό όμως πρακτικά, δεν σημαίνει ότι...πληρώθηκαν οι παραγωγοί...

Κι αυτό διότι, τα χρήματα μπαίνουν στην Τράπεζα Πειραιώς. Αρχίζει το "βαλέρ" δηλαδή η αδυναμία αποδέσμευσης τους για δύο μέρες. Και στη συνέχεια θα πληρωθεί ο κόσμος που έχει στην συγκεκριμένη Τράπεζα λογιαριασμούς. Οι υπόλοιποι παραγωγοί, που έχουν λογαριασμό σε άλλες τράπεζες, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πληρωθούν με βαλέρ που θα ξεκινήσει μία μέρα μετά την κατάθεση των επιδοτήσεων στην Τράπεζα Πειραιώς. Άρα, πάμε οριακά στη Μεγάλη Παρασκευή που είναι ημιαργία.

Οι παραγωγοί που έχουν κάρτες αναλήψεων θα μπορέσουν να "κάνουν Ανάσταση". Αλλά πόσοι έχουν κάρτες; Και φυσικά, έχουμε και τα χρέη τους. Θα κρατηθούν οι οφειλές στις εφορίες και τον ΟΓΑ; Κι αν ναι, θα κρατηθεί το σύνολο της επιδότησης του κάθε οφειλέτη ή μόνο η τρέχουσα εισφορά;

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News