default-image

Δήμος της Κρήτης επιβάλλει πρόστιμα σε αεροπλάνα

Ηράκλειο
Δήμος της Κρήτης επιβάλλει πρόστιμα σε αεροπλάνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκαλείς ηχορύπανση πετώντας πάνω από το Ηράκλειο για να προσγειωθείς ή να απογειωθείς στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης"; Θα πληρώσεις πρόστιμο! Ένα σενάριο όχι πολύ μακρινό, όπως αποκαλύπτει σήμερα η "Ν.Κ.", μετά την πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου, και συγκεκριμένα του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Καραντινού, γύρω από τη θέσπιση επιβολής προστίμων για πρόκληση ηχορύπανσης από τα αεροπλάνα!

Ήδη ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κίνησε τις σχετικές διαδικασίες αποστέλλοντας πριν μερικές ημέρες σχετικό έγγραφο στο υπουργείο Μεταφορών... Μια ιδέα καινοτόμα σε πανελλαδικό επίπεδο, αν και είναι δεδομένο πως θα σηκώσει πολλή συζήτηση από πλευράς, ιδίως, του τουριστικού κόσμου, που έχει ως... πνευματικό "πατέρα" τον Γιώργο Καραντινό αλλά πνευματικό "παππού" τον πρώην δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη!

Το τελευταίο διάστημα, ο Γιώργος Καραντινός εμφανίζεται παρά πολύ προβληματισμένος από το τι μέλλει γενέσθαι με τα οικονομικά του Δήμου. Ο ίδιος βλέπει πως μελλοντικά, τα επόμενα χρόνια, θα μειωθούν αρκετά τα έσοδα του Δήμου, αφού παράλληλα με τις συνεχείς περικοπές στις χρηματοδοτήσεις και στους πόρους από το κράτος έρχονται και ρυθμίσεις-χτυπήματα. Ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν οι επιβαλλόμενες από το κεντρικό κράτος απαλλαγές φορέων, οργανισμών, ακόμα και των ναών από την επιβολή δημοτικών ανταποδοτικών τελών...

Ο αντιδήμαρχος, λοιπόν, έχει αντιληφθεί πως τα επόμενα χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου, όπως θα συμβεί και με τους υπόλοιπους Δήμους, θα στριμωχτεί πολύ άσχημα από οικονομικής άποψης! Βεβαίως, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα από κάπου αλλού. Εναλλακτικές πηγές εσόδων δεν υπάρχουν στον ορίζοντα! Ο κ. Καραντινός δε θέλει να προχωρήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών, εν μέσω κρίσης. Και έτσι αναγκάστηκε να λειτουργήσει ως άλλος σύγχρονος πολυμήχανος... Οδυσσέας!

Εμπνεύστηκε λοιπόν ένα σχέδιο, που βασίζεται σε μια παλιότερη ιδέα του Γιάννη Κουράκη.

Επί δικής του θητείας, πριν μερικά χρόνια, ο κ. Κουράκης είχε σκεφτεί την ιδέα της επιβολής ενός περιβαλλοντικού τέλους για το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης" ως αντιστάθμισμα για την όχληση που δέχεται ο δήμος Ηρακλείου από τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Θυμίζουμε, το Δεκέμβριο του 2011, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους για το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης", που θα ανέρχεται στα 0,10 ευρώ ανά τόνο του βάρους του αεροσκάφους για ημερήσιες πτήσεις και στα 0,15 ευρώ/τόνο αντίστοιχα για τις βραδινές πτήσεις! Η ιδέα τελικά δεν προχώρησε μέχρι τέλους, διότι το σχέδιο Κουράκη απορρίφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικό!

Το σχέδιο Καραντινού

Ο κ. Καραντινός είχε παρακολουθήσει τους σχεδιασμούς Κουράκη και αποφάσισε τώρα να τους πάρει και να τους παραλλάξει! Αντί για τέλος, ο ίδιος επιχειρεί να δρομολογήσει την επιβολή προστίμου που δε θα αφορά γενικώς στη χρήση του αεροδρομίου αλλά αποκλειστικά στην επιβάρυνση λόγω ηχορύπανσης - για όσα βεβαίως αεροπλάνα διαπιστωθεί πως προκαλούν ηχορύπανση άνω των αποδεκτών επιστημονικά ορίων.

«Το παλιό εγχείρημα του κ. Κουράκη είχε σκοντάψει στο ΣτΕ επειδή αφορούσε στην επιβολή τέλους, το οποίο και κρίθηκε ως αντισυνταγματικό. Εμείς τώρα προτείνουμε-προωθούμε κάτι διαφορετικό... Όχι τέλος, αλλά πρόστιμο για ηχορύπανση. Και επειδή ακριβώς πρόκειται για πρόστιμο που θα αφορά συγκεκριμένες περιπτώσεις, αισιοδοξούμε πως δε θα απορριφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας», ανέφερε στη "Ν.Κ." ο κ. Καραντινός και συνέχισε: «Για να περάσουμε σε κάποιες λεπτομέρειες, εγώ από την έρευνα τη σχετική που έχω κάνει έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως ένα 80% των αεροσκαφών που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Ηρακλείου πληρούν κανονικά τα προβλεπόμενα όρια ηχορύπανσης. Υπάρχει όμως άλλο ένα 20% - παλιών αεροσκαφών, μεταγωγικών, τσάρτερ - που δεν πληροί τα προβλεπόμενα επιστημονικά όρια. Εδώ λοιπόν στοχεύουμε εμείς, με την επιβολή προστίμων που θα είναι κλιμακωτά, διότι δε θέλουμε να λειτουργήσουμε με υπερβολή δημιουργώντας αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό», είπε.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Από 1.000 έως 20.000 ευρώ  

«Αν δηλαδή εγκριθεί η ιδέα μας και προχωρήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση όπως ζητάμε από το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών, σε όσα μόνο αεροπλάνα διαπιστωθεί πως ηχορυπαίνουν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανάλογα της ηχορύπανσης, της συστηματικότητας κ.τ.λ. Το πρόστιμο θα επιβάλλεται μέσω της ΥΠΑ στις αεροπορικές εταιρείες που κάνουν χρήση του αεροδρομίου Ηρακλείου και προκαλούν ηχορύπανση και εν συνεχεία θα αποδίδεται στο Δήμο.

Τα πρόστιμα θα είναι διαφόρων κλιμάκων, από 1.000 έως 10.000 ή 20.000 ευρώ ανά περίπτωση! Τα έσοδα βεβαίως - αυτή είναι η δική μου πρόθεση και θα πρέπει να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο - από το συγκεκριμένο μέτρο, θα είναι καθαρά ανταποδοτικά. Και θα πρέπει κατά βάση, σε μεγάλο ποσοστό, να διοχετεύονται στην περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, που έχει και τη μεγαλύτερη όχληση από την ηχορύπανση των αεροπλάνων», εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών...

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββιδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News