Ειδήσεις

Πάσχα σε σπίτια συγγενών θα κάνουν οι Κρητικοί

Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειες των ντόπιων τουριστών, που θα βρεθούν είτε φιλοξενούμενοι σε σπίτια, είτε θα νοικιάσουν δωμάτια, μιας και τα μεγάλα ξενοδοχεία αποτελούν όνειρο για τους περισσότερους.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν το κάμπινγκ, μιας και αποτελεί ίσως την πιο χαμηλού κόστους επιλογή όσον αφορά στις διακοπές. Στην Κρήτη, πάντως, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται πολύ η επισκεψιμότητα της Γαύδου, ενώ πολύ ελκυστικός προορισμός για ζευγάρια Ελλήνων είναι και το μοναδικό Λουτρό στα νότια παράλια των Χανίων.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα

Παρά την κρίση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, οι Έλληνες ταξιδεύουν, έχοντας μειώσει όμως τις μέρες παραμονής τους σε έναν τόπο και βεβαίως η φιλοξενία σε συγγενικά σπίτια αποτελεί ένα βασικό κίνητρο για τις διακοπές σε εποχές ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Τα Χανιά είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες τουρίστες, με την Αθήνα και το Ηράκλειο να αποτελούν τους βασικούς αιμοδότες της εγχώριας χανιώτικης τουριστικής βιομηχανίας. Ακολουθούν η Σαντορίνη, η Πάρος, η Μύκονος, το Ρέθυμνο, η Ρόδος και η Λευκάδα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πολλά νησιά της άγονης γραμμή κερδίζουν έδαφος και λόγω του χαμηλού κόστους μετακίνησης, αλλά και διαμονής.

Σύμφωνα με την Έρευνα Ποιοτικών Χαρακτηριστικών Ηµεδαπών Τουριστών (Έρευνα Διακοπών) του έτους 2015, οι αριθμοί ταξιδιών και τουριστών που καταγράφηκαν στον εσωτερικό τουρισμό το έτος αυτό ήταν αυξημένοι κατά 13,4% και 15,9%, αντίστοιχα, σε σύγκριση µε τα στοιχεία του έτους 2013. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το 2015 ανήλθε σε 64 εκατ. και οι δαπάνες σε 1,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,8% και 7,2%, αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω ταξίδια, το 94,3% αφορούσαν σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για προσωπικούς λόγους και το 5,7% σε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για επαγγελματικούς λόγους. Τα περισσότερα προσωπικά ταξίδια πραγματοποιήθηκαν οδικώς και διά θαλάσσης. Αύξηση παρατηρήθηκε στα ταξίδια µε όλα τα μέσα μεταφοράς, πλην του σιδηροδρόμου.

Είναι αλήθεια πάντως ότι, στην Ελλάδα της κρίσης, οι διακοπές πλέον έχουν γίνει είδος πολυτελείας για τους περισσότερους Έλληνες, αν λάβουμε υπόψη τη δεκαετία του '90, που ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού απολάμβανε διακοπές. Σήμερα, Έλληνες ηλικίας από 22 έως και 45 ετών είναι αυτοί που κάνουν διακοπές, έστω και πέντε μέρες, επιλέγοντας κυρίως νησιά των Κυκλάδων, τη Χαλκιδική και τα Χανιά, ωστόσο, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, έχουν μειώσει αισθητά τις διανυκτερεύσεις, επιλέγοντας κυρίως φτηνά δωμάτια.

Ο χάρτης του εσωτερικού τουρισμού στην Κρήτη

Εκτός από τα Χανιά και τις γύρω περιοχές, όπως είναι ο Πλατανιάς, υπάρχουν και άλλα μέρη στην Κρήτη που επιλέγουν οι ντόπιοι για τις διακοπές τους. Η περιοχή της Παλαιόχωρας διαχρονικά αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό για τους Ηρακλειώτες, ενώ τα τελευταία χρόνια αντεπιτίθεται δυναμικά και η περιοχή της Σητείας, με τον Κουρεμένο, τη Χιόνα και την Πόλη να αποτελούν σημεία ανάπαυλας ακόμα και για σαββατοκύριακα.

Στο Ρέθυμνο, το Μπάλι, ο Πλακιάς και η Αγία Γαλήνη προσελκύουν ελληνικές οικογένειες, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στο Μακρύ Γιαλό, στο Λασίθι.

Οι προορισμοί του Πάσχα

Μεγάλη διαθεσιμότητα δωματίων εξακολουθεί να υπάρχει στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας για την πασχαλινή περίοδο, με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να "επενδύουν" στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτή τη στιγμή ανοδικά κινείται μόνο η αγορά των οργανωμένων τουριστικών πακέτων. Αντίθετα, οι απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία, ανάλογα με τον προορισμό, παρουσιάζουν μικτές τάσεις.

Στα περσινά επίπεδα κινείται η αγορά της Κέρκυρας, που αποτελεί το νούμερο ένα πασχαλινό προορισμό στην Ελλάδα, ενώ σε επίπεδο Κρήτης, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο αναμένουν αυξημένη κίνηση Ελλήνων, που όμως επιλέγουν συγγενικά σπίτια για να περάσουν τις πασχαλινές γιορτές.

Από τα νησιά των Κυκλάδων ζήτηση καταγράφεται κυρίως για τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Πάρο. Για την Κρήτη θετικό πάντως είναι το γεγονός ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία, μιας και πάντα το ελληνικό Πάσχα προσελκύει τους ορθόδοξους Ρώσους.

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

Σχόλια