default-image

Στα ύψη ο υδράργυρος ,στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία

Κρήτη
Στα ύψη ο υδράργυρος ,στους 34 βαθμούς η θερμοκρασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζει στους ρυθμούς του μίνι καύσωνα ο Απρίλης με σκηνικό που σίγουρα παραπέμπει περισσότερο σε καλοκαίρι παρά σε άνοιξη με το δεδομένο ότι ο υδράργυρος θα φθάσει και θα ξεπεράσει σήμερα τους 29-30 βαθμούς κελσίου σε περιοχές του νησιού,θερμοκρασίες αν μη τι άλλο ασυνήθιστες για την εποχή.

Μετά το μεσημέρι θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 24 βαθμούς Κελσίου και διατήρηση των ανέμων από νοτιοανατολική διεύθυνση και ένταση μέχρι 2 μποφόρ.

Αύριο, Τετάρτη, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει το μεσημέρι τους 34 βαθμούς κελσίου!

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ Κώστας Λαγουβάρδος δηλώνει ότι "σήμερα θα  είναι καλύτερες οι συνθήκες κοντά στη θάλασσα, αλλά θα έχουμε αρκετή ζέστη στο εσωτερικό του νησιού. Και βέβαια οι θερμοκρασίες θα είναι αρκετά υψηλότερες από τις κανονικές γι' αυτήν την εποχή. Τώρα, πτώση της θερμοκρασίας θα περιμένουμε από την Πέμπτη και μετά, με ενίσχυση των βοριάδων και επιστροφή των θερμοκρασιών κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα».

Ο καιρός τη Μεγαλοβδομάδα

Σε ό,τι αφορά τη Μεγαλοβδομάδα, αν και είναι νωρίς ακόμα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δρ Κώστας Λαγουβάρδος λέει χαρακτηριστικά πως «δείχνει να πέφτει η θερμοκρασία προς το τέλος αυτής της εβδομάδας. Και θα έχουμε ανάλογες θερμοκρασίες και μέσα στη Μεγαλοβδομάδα. Αυτό που μπορούμε να πούμε επίσης είναι ότι δε φαίνεται να αλλάζει το φαινόμενο της ανομβρίας, που είναι για την Κρήτη φέτος ένα μεγάλο πρόβλημα. Ή τουλάχιστον αυτό μπορούμε να πούμε με βάση την ασφαλή πρόβλεψη των 6-7 ημερών. Μετά δεν ξέρουμε βέβαια, αλλά λογιστεύουν και οι πιθανότητες πάρα πολύ», καταλήγει ο κ. Λαγουβάρδος.

Κάθε ρεκόρ αύξησης θερμοκρασίας σπάει το 2016

Συνεχίζει να σπάει τα ρεκόρ θερμοκρασίας δεκαετίων  , κάθε μήνας του 2016. Σύμφωνα τόσο με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), όσο και με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ο φετινός Μάρτιος αποδείχθηκε παγκοσμίως ο πιο ζεστός στα μετεωρολογικά χρονικά.

Ο Ιανουάριος του 2016,σύμφωνα με το tvxs , υπήρξε ιστορικά ο θερμότερος μήνας από τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες μετρήσεις, σύμφωνα με τη NASA.

Οι δορυφορικές μετρήσεις που έγιναν υπό την επίβλεψη του Έρικ Χολτχάους κατέγραψαν για το μήνα Φεβρουαρίου μια σημαντική ανωμαλία στη θερμοκρασία η οποία κυμάνθηκε κατά μέσο όρο μεταξύ των 1.15C και 1.4C.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία του ΟΗΕ για το κλίμα που έγινε το περασμένο Δεκέμβριο στο Παρίσι επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη  στους 1.5C.

«Ακόμη και ο χαμηλότερος δείκτης αυτής της κλίμακας είναι εξαιρετικά υψηλός», δήλωσε ο Γουίλ Στέφεν, στο Guardian, ο ομότιμος καθηγητής Κλιματικών & Περιβαλλοντικών  επιστημών  στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και σύμβουλος στην επιτροπή Κλίματος της χώρας.

Η θερμοκρασία στο βόρειο ημισφαίριο ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 2C. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αν ξεπεραστεί αυτό το όριο η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας καθίσταται «επικίνδυνη» για το μέλλον.

Ο Μαρκ Σέρεζ, διευθυντής του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων για το Χιόνι και τον Πάγο, περιέγραψε τις συνθήκες ως «πρωτοφανείς».

«Η θερμότητα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη καθ' όλη τη σεζόν. Μελετάω το Αρκτικό κλίμα εδώ και 35 χρόνια και ποτέ δεν έχω συνάντηση κάτι παρόμοιο» πρόσθεσε.

Όλη αυτή η κλιματική ανωμαλία έρχεται να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ που σημειώθηκε για το  έτος 2015, το οποίο ήταν 0.9C πάνω από τον μέσο όρο ολόκληρου του 20ου αιώνα ενώ το 2014 η θερμοκρασία είχε ξεπεράσει το μέσο όρο κατά 0.16C.

Αυτές οι εναλλαγές στη θερμοκρασία συχνά συνοδεύονται με αναφορές στο φαινόμενο Ελ Νίνιο από τα μέσα μαζικής  ενημέρωσης υπό την αίρεση ότι βιώνουμε τις επιπτώσεις του σε πολύ έντονο βαθμό, όμως θα πρέπει να δοθεί στο Ελ Νίνιο αποκλειστικά η ευθύνη για τη κλιματική αλλαγή του πλανήτη;

«Όχι», σύμφωνα με τον καθηγητή Μίκαελ Μαν, διευθυντή του Κέντρου Επιστημών του Penn State, ο οποίος υποστηρίζει ότι «το Ελ Νίνιο είναι υπεύθυνο συμμετοχής για λιγότερο από 0.1C και ότι τα ρεκόρ αύξησης θα είχαν σπάσει έτσι και αλλιώς  ακόμη και χωρίς καμία βοήθεια από εκείνο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News